6. noč branja na OŠ Cvetka Golarja v znamenju živali

Že 6. leto zapored so se učenci OŠ Cvetka Golarja, ki so opravili bralno značko, lahko udeležili noči branja. Na pobudo in željo učencev so bile letošnja rdeča nit živali.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. junij 2024 ob 12:43
Noč branja na OŠ Cvetka Golarja

Noč branja na OŠ Cvetka Golarja

Že 6. leto zapored so se naši učenci, ki so opravili bralno značko, lahko udeležili noči branja. Na pobudo in željo učencev so bile letošnja rdeča nit živali.

V četrtek, 23. 5. 2024, nas je obiskal g. Matej Kuhar - Pepson, s svojimi prijateljicami. Predstavil nam je več eksotičnih živali, med njimi najstarejše živali na svetu - magadaskarskega sikajočega ščurka, več različnih kuščarjev: bradato agamo, kameleona, skinka, teguja, gekona, različne kopenske želve in tri vrste kač: ameriškega goža, kraljevega pitona, burmanskega pitona. Učenci smo bili navdušeni, še posebej zato, ker smo se večino živali lahko dotaknili ali jih celo prijeli v roke. Najbolj nas je navdušila največja kača - 4,5 metrov dolg in 21 kilogramov težak piton. Večina med nami se je prvič srečala s temi živalmi in marsikdo je premagal strah ter se jim približal. Gospod Matej se je res potrudil in nam odgovarjal na številna naša vprašanja.

Po predstavitvi eksotičnih živali smo nadaljevali s obiskom treh delavnic, ki so jih pripravile in vodile naše učiteljice. V bralni delavnici, nas je knjižničarka Vida popeljala v svet pravljic. Spet smo se v pravljici O beli kači s kronico, srečali s dobro kačo, ki je s čarobno močjo kronice pomagala revnim otrokom. V ustvarjalni delavnici smo si s pomočjo učiteljice Teje izdelali bralno znamenje v obliki kače. Tako nam bo kača pomagala pri branju za bralno značko v naslednjem šolskem letu. V gibalni delavnici nas je učiteljica Klavdija povabila k zanimivim igram na našem travnatem igrišču. Zelo smo se zabavali.

Popoldan se je prevesil v večer in čas je bila za večerjo ter pripravo prostorov za spanje. Ob mraku nas je obiskal lovec LD Ljutomer, s katerim smo se odpravili v bližnji Babji ložič. Po poti smo si ogledovali različne sledi in poslušali oglašanje različnih ptic. Ogledali smo si lovsko prežo in lovec nas je seznanil, kako lovci skrbijo za prostoživeče živali.

S svetilkami na glavi in v rokah smo se počasi vrnili v šolo. Po poti smo naleteli še na skriti zaklad. Po prihodu v šolo je bil že čas za pripravo na spanje in branje pod odejo ali ogled filma. Kratka noč po zanimivem popoldnevu je hitro minila in že je bilo petkovo jutro. Prebudili so nas prvi jutranji žarki in čas je bil za umivanje, pospravljanje ležišč in zajtrk. Polni vtisov in čisto malo utrujeni smo se odpravili k pouku.

Tako smo preživeli še eno čudovito noč branja z rekordnim številom udeležencev, saj je v šoli prespalo kar 46 otrok in 13 spremljevalk. Še dobro, da so eksotične živali bile le na obisku!

Učenci OŠ Cvetka Golarja z mentorico



Več v Kultura in izobraževanje