Meškove pohodne poti so pritegnile blizu 200 ljudi

Minulo soboto so se pohodniki iz Ormoža in Svetega Tomaža podali na pot do Meškove domačije v Gornjih Ključarovcih, v občini Sveti Tomaž, kjer je bil 28. oktobra 1874 rojen Franc Ksaver Meško.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. junij 2024 ob 19:10
Meškove pohodne poti

Meškove pohodne poti

V občinah Ormož in Sveti Tomaž so letošnje leto razglasili za Meškovo leto. Letos namreč mineva 150 let od rojstva in 60 let od smrti literarnega ustvarjalca, pisatelja, pesnika, dramatika Franca Ksavra Meška.

Eni izmed dogodkov, posvečenih njegovemu spominu, so tudi Meškove pohodne poti. Minulo soboto so se tako pohodniki iz Ormoža in Svetega Tomaža podali na pot do Meškove domačije v Gornjih Ključarovcih, v občini Sveti Tomaž, kjer je bil 28. oktobra 1874 rojen Franc Ksaver Meško.

Na pot iz Ormoža se je, v sodelovanju s Planinskim društvom Maks Meško Ormož, podalo blizu 50 pohodnikov, tistim iz Svetega Tomaža pa so se pridružili še gostje iz Koroške, iz Slovenj Gradca in Sel, kjer je večino svojega življenja služboval Meško in kjer v letošnjem letu prav tako obeležujejo spomin nanj.

Na Meškovi domačiji v Gornjih Ključarovcih se je tako zbralo blizu 200 ljudi, ki jih je pogostilo Društvo gospodinj iz Svetega Tomaža, pozdravila pa sta jih tudi župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko in podžupan občine Ormož Zlatan Fafulić. V kulturnem programu so nastopili člani Kulturnega društva Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž ter pevci Župnijskega pevskega zbora župnije Sveti Tomaž in pevci Moškega pevskega zbora Kulturno prosvetnega društva Franc Ksaver Meško, ki v letošnjem letu obeležuje svojo 60-letnico.

Po uradnem delu dogodka pa so zbrani nadaljevali prijetno druženje in se skupaj spominjali slovitega rojaka.

Meškove pohodne poti se bodo nadaljevale že 7. septembra, takrat na Koroškem. Pohodniki se bodo tedaj podali na Sele, organiziran pa bo tudi avtobusni prevoz za tiste, ki poti morda ne bi zmogli. Prijave za pohod že zbirajo v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož in v Planinskem društvu Maks Meško Ormož. Prijazno vabljeni, da se jim pridružite.



Več v Družabno