Krajevni praznik KS Cven letos obeležili na Sp. Krapju

Krajevna skupnost Cven vsako leto organizira pestro dogajanje ob krajevnem prazniku.

Prlekija-on.net, sreda, 19. junij 2024 ob 08:52
Krajevni praznik KS Cven

Krajevni praznik KS Cven

Krajevna skupnost Cven vsako leto organizira pestro dogajanje ob krajevnem prazniku. Tokrat je le-ta potekal v soboto, 15. junija, na Spodnjem Krapju.

Že ob 7. uri zjutraj so se v Gezovih jamah zbrali ribiči, ki so tekmovali v tekmovanju za pokal KS Cven. Letos je tekmovalo 10 ribičev, najboljša tri mesta pa so dosegli:
1. mesto: Danilo Krajnc
2. mesto: Alojz Makoter
3. mesto: Milan Šinkovec

Hkrati so bile podeljene nagrade za natečaj za najlepšo ptičjo hišico, ki je potekal letošnjo pomlad. Nagrade je prispevala gostilna Gezove jame - Sebastjan Rudolf najlepše tri po izboru glasovanja v gostilni in na Facebook-u pa so:
1. mesto: hišica št. 5 - Valentina Babič in Žan Meznarič
2. mesto: hišica št. 4 - Miha Žibrat
3. mesto: hišice št. 10 - Samo Janežič

Odkritje spominske plošče Josipa Murse

Letos mineva 160 let od rojstva Josipa Murse


V popoldanskem času pa se je dogajanje preselilo na Spodnje Krapje h gasilskemu domu pod hruške. Tako so se najprej na pohod po okolici odpravili pohodniki, pridružili pa so se jim člani društva Lutra, ki so jim predstavili življenje bobrov pri nas. Na cilju pa so se posladkali z lučkami.

Ob 16.30 je sledil uradni del krajevnega praznika. Vse navzoče so pozdravili predstavnik Spodnjega Krapja v svetu KS Cven Dominik Močnik, predsednica sveta KS Cven Sara Vinkovič in podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler.

Nato je sledilo slavnostno odkritje plošče Josipu Mursi, saj letos obeležujemo 160 let obletnice njegovega rojstva. Ob odkritju plošče je bil slavnostni govornik dr. Miran Puconja, častni občan Občine Ljutomer in velik poznavalec identitete panonskega človeka, ki je predstavil delo Josipa Murse. Sporočilo potomcev Josipa Murse - Vanje in Maše Samec pa je prebrala predsednica KS Cven Sara Vinkovič. Več o njem in njegovem delu na tej povezavi.

Za kulturni program so poskrbeli mladina iz Spodnjega Krapja: Lilu Nana, Kaja, Tayra, Jaka in Tine ter Duo Beročka. Prireditev je vodila Lana Šonaja.

Svet KS Cven je letos zahvalo za doprinos v KS in aktivnem delovanju v KD Cven in PGD Spodnje Krapje ter drugih področjih podelil Meliti Lihtenvalner iz Spodnjega Krapja.

Po uradnem delu je sledil zabavni del. Na harmoniko je zaigral Izak Škrobar, svet KS Cven so skupaj s PGD Spodnje Krapje za vse prisotne pripravili brezplačno hrano, obiskovalci pa so se sprehodili ob stojnicah na katerih so se predstavili Kulturno društvo Cven, ki so pekli palačinke, Turistično društvo Cven, ki so poskrbeli za pogače in obložene kruhke, Društvo Medena Kraljica Slovenije, kjer so lahko okušali med in ostale dobrote iz medu, Anita Špur z zelenjavo in sadjem ter Športno društvo Cven.

Za zabavo najmlajših je poskrbel GreniHop z napihljivimi igrali, predstavil se je Zdravstveni dom Ljutomer, kjer so se obiskovalci preizkušali pri pravilnem oživljanju z AED, na obisk pa je prišla tudi Slovenska policija - Policijska postaja Ljutomer s policijskim kombijem, prometna policija z motorji in policijska postaja vodnikov službenih psov. Nad prizoriščem je nekajkrat zaokrožil tudi policijski helikopter.

Tako je minil še en čudovit dan v naši krajevni skupnosti Cven.



Več v Kultura in izobraževanje