Poslovna in promocijska darila – odgovarjamo na najpogostejša vprašanja!

Številna podjetja se sprašujejo, ali se poslovno obdarovanje splača, kakšna darila izbrati in kako, koliko denarja vložiti v to in še mnogo drugega. Takšna in drugačna vprašanja so popolnoma normalna in mi smo zato tu, da vam pomagamo.

Oglasno sporočilo, petek, 21. junij 2024 ob 08:56
Poslovna in promocijska darila?

Poslovna in promocijska darila?

Zbrali smo najpogostejša vprašanja in odgovore v povezavi s poslovnimi in promocijskimi darili, s katerimi boste razjasnili vse dvome v povezavi s poslovnim obdarovanjem.

Kaj so poslovna in kaj promocijska darila?

Poslovna in promocijska darila so cenovno ugoden in izjemno učinkovit način oglaševanja podjetja ali blagovne znamke. Gre za različne izdelke, kot so vžigalniki, dežniki, tehnološke naprave, tekstil, koledarji, ki jih podarite svojim potencialnim in obstoječim kupcem ter poslovnim partnerjem.

Kakšen je namen poslovnih in promocijskih daril?

Poslovna darila so namenjena predvsem krepitvi odnosa med najpomembnejšimi deležniki podjetja in se podarjajo poslovnim partnerjem in pomembnim strankam ob podpisih pogodb, obletnicah in drugih poslovnih srečanjih.

Promocijska darila pa so namenjena širši publiki, saj z njimi širite prepoznavnost blagovne znamke, pospešujete prodajo in krepite zvestobo strank.

Kako izbrati primerno promocijsko darilo za moje podjetje?

Pri izbiri primernega promocijskega darila pomislite na to, komu je namenjeno, kakšno sporočilo želite z njim prenesti, kakšen je vaš proračun in ob kakšni priložnosti ga podarjate. Tako boste zagotovo izbrali promocijsko darilo, ki bo obdarovancu ostalo v spominu in ga bo z veseljem uporabljal.

Kako pogosto naj podarjamo poslovna in promocijska darila?

Promocijska darila se običajno podarjajo skozi vse leto, ob različnih priložnostih, kot so javni dogodki, razna srečanja, prazniki, akcije, novo leto, božič in sejmi.

Medtem ko se poslovna darila najpogosteje podarjajo ob koncu leta, čez leto pa le na pomembnejših sestankih in dogodkih podjetja.

Katere so najbolj priljubljene vrste poslovnih daril?

Med najbolj priljubljenimi poslovnimi darili so trenutno trajnostni izdelki, eko poslovna darila, pisala, flaške, promocijski tekstil, kape in pokrivala, bombažne vrečke, skodelice, obeski za ključe, vžigalniki, power bank in nahrbtniki.

Kako personalizirati poslovna darila?

Poslovnim darilom lahko na različne načine dodajate ime podjetja in logotip, s čimer jih lahko prilagajte in personalizirate po svojih željah. Možnosti je več, med najpogostejšimi so tisk, vezenje in gravura.

Poslovna in promocijska darila – odgovarjamo na najpogostejša vprašanja!

Kako izmeriti učinkovitost poslovnih daril?

Če želite izmeriti učinkovitost poslovnih daril potem morate najprej postaviti jasne cilje. Vsak od teh ciljev ima svoje merljive kazalnike uspeha, kot je povečanje prodaje, rast sledilcev na družbenih omrežjih ali povratne informacije strank.

Ali naj vključim logotip podjetja na poslovna darila?

Da. Logotip podjetja je nepogrešljiv del poslovnih daril, saj z njim povečate prepoznavnost blagovne znamke. Prav tako pa je večja verjetnost, da si bo prejemnik darila vaše podjetje zapomnil po vašem logotipu.

Kakšni so trenutni trendi v poslovnih in promocijskih darilih?

Trenutno so v trendu personalizirana poslovna in promocijska darila, ki združujejo funkcionalnost s pridihom individualnosti. Zato so v ospredju trajnostna in okolju prijazna darila, visoko kakovostna darila, uporabna darila, tehnični pripomočki, darila za dobro počutje in izkustvena darila.

Kako se izogniti neprimernim poslovnim darilom?

Neprimernim poslovnim darilom se boste izognili, če boste pri izbiri daril upoštevali spol in starost prejemnika ter se izogibali podarjanju osebnih in intimnih poslovnih daril. Takšni neprijetni situaciji se boste najlažje izognili, če si boste predstavljali vaš odziv, če bi takšno darilo prejeli sami.

Kako izbrati ekološko in trajnostno poslovno darilo?

Poiščite kakovostne izdelke, ki so izdelani iz trajnostnih, naravnih in recikliranih materialov. Pri tem se prepričajte, da imajo ti izdelki vse ustrezne certifikate, ki potrjujejo njihov izvor, in podprite lokalne obrtnike.

Ekološka poslovna darila

Ali naj izberem različna darila za različne stranke ali enake za vse?

Ljudje smo si med seboj zelo različni in to morate imeti v mislih tudi, ko izbirate poslovna darila za različne stranke. Zato morate nujno pomisliti na to, kaj je določeni stranki všeč in na podlagi tega izbrati poslovno darilo.

Kakšne so davčne posledice dajanja poslovnih daril?

Zakon o davku na dodano vrednost določa, da se obdavčitev poslovnih daril z DDV ne opravi za darila manjših vrednosti (do 20 EUR). Če pa gre za darila večjih vrednosti, sta dve možnosti. Če je podjetje (kupec) darila izkoristil pravico do odbitka DDV, se ob izročitvi darila obračuna DDV. Če pa se pri nakupu darila ne uveljavlja pravica do odbitka DDV, se DDV ob izročitvi darila ne obračuna.

Ko boste naslednjič izbirali poslovna in promocijska daril, razmislite o najpogostejših vprašanjih in odgovorih. Prepričani smo, da bo izbira na ta način bistveno lažja.



Več v Gospodarstvo