6. praznik KS Stročja vas in zaključek šolskega leta 2023/2024 OŠ Stročja vas

Osrednji namen in pomen ustvarjanja krajevnega praznika v Stročji vasi je medgeneracijsko povezovanje.

Prlekija-on.net, petek, 21. junij 2024 ob 13:13
6. praznik KS Stročja vas in zaključek šolskega leta

6. praznik KS Stročja vas in zaključek šolskega leta

V soboto, 15. junija 2024, sta Krajevna skupnost Stročja vas in OŠ Stročja vas skupaj organizirali že 6. krajevni praznik, obenem pa so se otroci in učenci podali počitnicam naproti.

Vse skupaj se je začelo dopoldne ob 10. uri v športni dvorani šole, ko so učenci skupaj z mentorji in mentoricami pripravili kulturni program. S predstavitvijo posameznih vasi v krajevni skupnosti so učenci povezovali dogajanje. Na odru so se zvrstili mladi tamburaši tamburaške skupine Vigred pod mentorstvom Rafaela Pavličiča.

Izsek iz spleta »Kuje, kuje« so predstavili učenci folklorne skupine »Trütrce«. Z zanimanjem pa so jih opazovali najmlajši folklorniki, otroci vrtca, ki so se na odru igrali igro »Ura je ena«. V vrtcu otroke spodbujata k ohranjanju kulturne dediščine Matejka Polak in Mateja Zadravec, v šoli pa Brigita Pušenjak.

Nekaj spodbudnih besed so spregovorili ravnateljica šole, Mateja Leskovar Polanič, predsednik KS Stročja vas, Srečko Mihorič, in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

S pesmijo so prireditev obogatili člani otroškega pevskega zbora in sekstet deklet pod vodstvom Katje Vunderl.

Maruša in Maja sta se prelevili v dve vaški klepetulji, ki sta razpravljali o Prlekih in prleščini ter že namignili, kdo utegne biti glasbeni gost.

Tudi fantje so presenetili z nastopom. Trio ob spremstvu harmonik je ubrano zapel znano narodnozabavno melodijo. Za to je poskrbela učiteljica Katja Vunderl.

Mladi plesalci so komaj čakali, da se pokažejo publiki. Energično so prikazali sodobni ples, ki so ga oblikovali skupaj z učiteljico Ano Šterman.

Samo prireditev so zaključili učenci 9. razreda in otroci predšolske skupine. Skupaj so se zavrteli v zanimivem tradicionalnomodernem plesu ter se poslovili - otroci od vrtca, devetošolci od osnovne šole.

K slovesu so se pridružili tudi starši otrok vrtca in pripravili prijetno presenečenje za strokovne delavke in druge zaposlene v vrtcu. Z besedami zahvale in rožo so izkazali zahvalo ob zaključku vrtca in prehodu v šolo.

Čeprav so obiskovalci že nekaj časa spremljali dogajanje na odru, so z zanimanjem prisluhnili še posebnemu glasbenemu gostu Tadeju Vesenjaku. Z nekaj zanimivimi skladbami je v svojem stilu popestril kulturni program.

Ker se je športna dvorana že dobro ogrela, so se obiskovalci podali okrog šole ter si ogledali novo pridobitev, učilnico na prostem. S slavnostnim prerezom traku so jo predali svojemu namenu, učiteljica Milena Pavličič Kozlar, soustvarjalka »Pametilnice« (1. učilnice na prostem), učiteljica Brigita Pušenjak, mentorica Šolskega ekovrta, Žiga Vargazon, učenec 6. razreda, in najbolj zaslužen za to pridobitev, predsednik KS Stročja vas, Srečko Mihorič.

Že prvi dogodek je napovedal pomembnost te učilnice: razredničarka učencev 9. razreda, Jasna Ivanušič, in ravnateljica sta podelili zaključna spričevala šestindvajsetim devetošolcem.

Sledilo je družabno druženje v okolici šole. V gasilskem domu se je bilo možno okrepčati s hrano in pijačo (langaš, razkriški mlinci, palačinke, kisla žüpa).

Na stojnici Centra za krepitev zdravja ZD Ljutomer so lahko obiskovalci dobili koristne informacije o skrbi za zdravje, izvedli meritve krvnega pritiska in sladkorja ter opravili 6-minutni test hoje.

Na igrišču vrtca so strokovne delavke pripravile zanimive dejavnosti za otroke in starše. Učitelji šole pa so poskrbeli za športno-razvedrilne dejavnosti, poslikavo obraza in likovno ustvarjanje. Za otroke, tako majhne kot velike, pa so bila najbolj zanimiva napihljiva igrala.

Osrednji namen in pomen ustvarjanja krajevnega praznika v Stročji vasi je medgeneracijsko povezovanje. Naša skupnost je bogata zaradi različnih generacij, ki jo sestavljajo. Otroci iz vrtca in šole so naše upanje za prihodnost, medtem ko starejše generacije prinašajo modrost in izkušnje. Ko sodelujemo in se povezujemo, ustvarjamo močno in povezano skupnost.

Naj velja vodilo: skupaj smo močnejši. Povezanost med vrtcem, šolo in krajem je temelj, na katerem gradimo našo prihodnost. S praznikom smo želeli opomniti na to, kako pomembno je, da ostajamo povezani, da skrbimo drug za drugega, razvijamo vrednote in ohranjamo kulturno dediščino. V tem sodobnem, hitrem času je to še kako pomembno sporočilo za naše naslednike.

ZAHVALA:
- Občini Ljutomer - TD Pütar Stročja vas - PGD Stročja vas - PGD Ljutomer - Klubu prleških babic Pristava - Turistično-narodopisnemu društvu Razkrižje
- Sonji Bratinščak - Ivanki Križanič - Podjetju Radenska d. d. - Karmen Babič, Mlin na Muri - Kmetiji M. M. Kaučič - Podjetju Ljubljanske mlekarne - Centru za krepitev zdravja ZD Ljutomer - družini Trstenjak.

Za pomoč pri postavitvi učilnice na prostem pa gre posebna zahvala:
- Rajku BUKOVCU - Kristijanu RAINERJU - Boru ZEMLJAKU
- Marku ZANJKOVIČU - Jožetu HABJANIČU - družini KOŠAR -
in Srečku MIHORIČU



Več v Kultura in izobraževanje