Obeležili so 90 let delovanja PGD Logarovci

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1934, letos so s svečano slovesnostjo obeležili 90 let.

Prlekija-on.net, torek, 25. junij 2024 ob 08:31
90-letnica PGD Logarovci

90-letnica PGD Logarovci

V soboto, 22. junija, so gasilci in gasilke PGD Logarovci obeležili 90 let delovanja. Ob tem je potekala svečana slovesnost ter pogostitev in veselica z ansamblom Eks. Za jedačo in pijačo je bilo dobro poskrbljeno, tudi z domačimi kropci iz krušne peči, pripravili pa so tudi srečelov.

Spodaj objavljamo kroniko društva, ki ga je pripravil pripravljalni odbor.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1934 na pobudo pripravljalnega odbora v sestavi: Filipič Anton, Kosi Jožef in Žunec Franc. Poleg omenjenega iniciativnega odbora so ustanovni člani društva bili še: Filipič Anton (kmet), Kosi Jožef (kovač), Jaušovec Ludvik (kmet), Žunec Franc (mlinar), Marinič Janko (kmet), Mavrič Franc (kmet), Loparnik Alojz (žagač), Rajh Avgust (kmet), Stajnko Franc (kmet), Vražič Mihael (kmet), Zmazek Viktor (mizar) in Kolar Franc.

Društvo je hitro po ustanovitvi pričelo z razmišljanji o nabavi prve, takrat še ročne brizgalne ter o postavitvi gasilskega doma. Obe želji so delovni in zagnani kot so bili tudi dosegli. Nabavila se je ročna brizgalna, katero je že leta 1954 zamenjala prva motorna brizgalna znamke Savica ter graditi se je začel sprva majhen, do današnjih dni pa velikokrat razširjen in obnovljen vaško gasilski dom.

V zgodovini društva so se zvrstili naslednji predsedniki: Filipič Anton, Štuhec Anton, Stajnko Franc, Loparnik Alojz, Luknjar Anton, Jaušovec Jože, Prelog Zvonko, Vidnar Franc, Majcen Jakob, Vidnar Jože, Kolar Branko, Kous Štefan, Štuhec Zvonko, Žnidarič Franc, Sodec Zvonko, Majcen Milan, Babič Jože, Štuhec Blaž in Dajčar Mario ter naslednji poveljniki: Kosi Jožef, Babič Mirko, Sodec Anton, Štuhec Anton, Bohanec Janez, Štuhec Vlado, Majcen Milan in Kolar Marjan.

Trenutno društvo šteje 156 članov od tega 15 usposobljenih operativcev. Usposabljanje za uporabo dihalnih aparatov so opravili: Mavrič Dušan, Tratnjek Silvo in Vidnar Bojan. Najvišji čin v društvu ima tov. Kolar Marjan (VGČ 2. stopnje).

V zadnjem času se občinskih prvenstev in drugih tekmovanj udeležuje osem do deset desetin v vseh kategorijah (pionirji, mladinci, člani A, člani B, članice A, veterani in veteranke).

Leta 2020 sta se članski desetini (ženska in moška) udeležili mednarodnega tekmovanja na Madžarskem, kjer sta zasedli vidnejša mesta.

Vidnejše uvrstitve dosegajo tudi pionirji in mladinci, tako da se za bodočnost društva ni bati.

Društvo razpolaga z vso potrebno opremo po kategorizaciji GZS, tako imamo 4 komplete dihalnih aparatov, novo motorno brizgalno Magirus, 50 letno motorno brizgalno VATROSPREM, 50 letno avtocisterno FAP, nov kombi renault GVM, GVV1 IVECO prevzet 2009, ter GVC 3 TAM 260, ki ga je podaril poveljnik Kolar Marjan. Posedujemo tudi 70 let staro motorno brizgalno SAVICA. Častni predsednik društva je tovariš Babič Jože, častni član PGD Logarovci pa je Štuhec Branko (Matjaškov) Dolgoletni tajnik in blagajnik je tovariš Milan Majcen, predsednik pa Mario Dajčar.



Več v Kultura in izobraževanje