Ne storite TEH napak pri izbiri zunanje ograje!

Izbira zunanje ograje je pomemben korak pri oblikovanju in zaščiti vašega doma. Prav tako je to naložba, ki lahko pomembno vpliva na videz in vrednost vaše nepremičnine. Kljub temu se številni lastniki domov pri izbiri ograje soočajo s številnimi izzivi in pogosto storijo napake, ki jih kasneje obžalujejo. Od napačne izbire materiala do pomanjkljivega upoštevanja varnostnih vidikov – te napake lahko povzročijo dodatne stroške, nevšečnosti in nezadovoljstvo.

Oglasno sporočilo, sreda, 26. junij 2024 ob 09:40
Ne storite TEH napak pri izbiri zunanje ograje!

Ne storite TEH napak pri izbiri zunanje ograje!

Ne glede na to, ali izbirate novo zunanjo ograjo zaradi estetike ali zaradi varnosti, morate izbrati pravo ograjo za vaše potrebe. Pri izbiri ograje za balkon ali dvoriščne ograje, so napake zelo pogoste.

Spoznajte jih in še pravočasno se jim boste lahko izognili!

Izbira napačnega materiala

Danes je na voljo ogromno možnosti za materiale zunanjih ograj. Med najbolj pogostimi so lesene ograje, kovane ograje, ograje iz PVC in vinila ter aluminijaste ograje.

In prvo napako, ki jo lahko storite pri izbiri zunanje ograje, je že izbira napačnega materiala. Material vpliva na kakovost, vzdrževanje in življenjsko dobo ograje, zato še zdaleč ni vseeno, katerega boste izbrali.

Nasvet strokovnjaka: Vzemite si čas in dobro raziščite, kateri materiali za zunanjo ograjo so vam na voljo in natančno preučite vse njihove prednosti in slabosti. Če si želite zunanjo ograjo, ki v enem združuje kakovost, enostavno vzdrževanje in dolgo življenjsko dobro, potem izberite alu ograjo. Takšna zunanja ograja vam bo zagotovo dolgo služila, z njo pa ne boste imeli veliko dela.

izbira neustrezne balkonske ograje

Izbira neustrezne višine

Višina ograje je zelo pomemben dejavnik pri izbiri nove ograje, a na žalost mnogi lastniki stanovanj pri tem storijo pomembno napako, to je izbira prenizke ograje. Neustrezna višina ograje morda sprva niti ni tako ključnega pomena, vendar se vam lahko sčasoma maščuje, saj ugotovite, da vam ne zagotavlja dovolj varnosti in zasebnosti.

Pri izbiri višine ograje je nujno upoštevati lokalne predpise, saj lahko ti močno vplivajo na dovoljeno višino in vrsto ograje, ki jo lahko postavite okoli svoje nepremičnine. Lokalni predpisi se razlikujejo od občine do občine, zato je pomembno, da se pred začetkom projekta seznanite s specifičnimi zahtevami v vašem kraju.

Ti predpisi običajno določajo največjo dovoljeno višino ograje, ki se lahko razlikuje glede na to, ali gre za ograjo ob cesti, med sosednjimi parcelami ali na določenih območjih, kot so sprednja dvorišča.

Nasvet strokovnjaka: Dobro razmislite, čemu bo zunanja ograja služila. Ali jo želite imeti za zagotavljanje večje varnosti in zasebnosti ali zgolj zaradi estetike. Še posebej bodite pozorni na višino ograje za balkon, saj mora zadovoljiti varnostnim predpisom, kar pomeni, da ne sme biti nižja od 1 metra. V primeru dvoriščne ograje pa sledite pravilu, da več zasebnosti in varnosti kot si želite, višja naj bo tudi ograja.

Izbira napačnega dizajna

Zunanje ograje se razlikujejo že na prvi pogled. Poznamo žičnate in kovane ograje, trenutno najbolj priljubljene pa so zagotovo lamelne ograje. A tudi v tem primeru mnogi storijo zelo pomembno napako, to je izbira neustrezne širine lamel in njihova napačna postavitev.

Nasvet strokovnjaka: Dizajn ograje ne vpliva zgolj na estetiko, ampak tudi na stopnjo varnosti in zasebnosti. Žična ograja vam na primer ne more nikoli zagotavljati takšne stopnje zasebnosti kot pa lamelna ograja. Še posebej pa morate biti pri izbiri ograje za balkon - dizajn ograje mora biti takšen, da na ograjo ni mogoče splezati.

Neupoštevanje arhitekturnega sloga doma

Zunanje ograje so danes na voljo v različnih slogih oziroma dizajnih in seveda barvnih kombinacijah. Pri tem lahko storite mnogo napak. Ena izmed njih je, da zunanja ograja ne ustreza arhitekturni podobi domi in njegovi okolici.

Nasvet strokovnjaka: Predno izberete zunanjo ograjo, razmislite o arhitekturnem domu vašega doma. Če je le ta v klasičnem slogu, potem izberite tudi ograjo, ki je v tradicionalnem slogu. Če pa je vaš dom že na pogled moderen, potem vam priporočamo, da izbirate med sodobnimi dizajni ograj.

Nenatančne meritve pri ograjah

Nenatančne meritve

Ena izmed pogostih napak, ki jih storijo mnogi lastniki stanovanj, so nenatančne meritve. To pomeni, da naročniki nenatančno izmerijo razdaljo linije, na kateri bo zunanja ograja stala, ne upoštevajo morebitna dvoriščna vrata ali pa stebričke, na katere je ograja pritrjena.

Nasvet strokovnjaka: Ne glede na to, ali gre za ograje za balkon ali za dvoriščne ograje, so natančne meritve ključnega pomena za pravilno namestitev. Zato natančno izmerite razdaljo, določite morebitna dvoriščna vrata, še posebej pa bodite pozorni, če boste ograjo nameščali okoli vašega dvorišča, ki je nepravilnih oblik.

Napakam povezanim z nenatančnimi meritvami se boste najlažje izognili, če izberete ponudnika zunanjih ograj, ki ponuja celovito storitev od načrtovanja in izvedbe. V tem primeru so meritve ograje vključene v ceno.

Neupoštevanje zahtevnosti vzdrževanja

Je že res, da balkonska ograja iz lesa morda poskrbi za edinstven pridih tradicionalnega, vendar boste morali takšno ograjo redno vzdrževati. To pomeni redno brušenje, barvanje in zaščito pred gnitjem. Če si tega ne želite, potem je to zagotovo ena večjih napak, ki jih lahko storite pri izbiri zunanje ograje.

Nasvet strokovnjaka: Če je vaš življenjski slog takšen, da enostavno nimate časa za redno vzdrževanje zunanje ograje, potem je potrebno več pozornosti nameniti izbiri pravega materiala. Kot smo že omenili, je material tisti, ki v največji meri vpliva na to, koliko dela boste imeli z ograjo. Če si želite čim manj vzdrževanja, potem je alu ograja vsekakor najboljša izbira.

Če si želite zunanjo ograjo, ki vam bo zagotavljala optimalno varnost in zasebnost, hkrati pa vam bo dolgo služila, potem se skušajte izogniti zgornjim napakam. Prepričani smo, da boste na ta način izbrali najboljšo ograjo.



Več v Gospodarstvo