Končalo se je 22. odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni

Atraktivni šport je v Prekmurje privabil številne gledalce od blizu in daleč, ki so štiri tekmovalne dni lahko uživali v pogledih na pisane balone nad prekmursko ravnico.

Prlekija-on.net, sreda, 26. junij 2024 ob 09:51
DP v letenju s toplozračnimi baloni

DP v letenju s toplozračnimi baloni

S podelitvijo odličij na slovesnosti na Gradu Murska Sobota se je zaključilo slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. V skupni mednarodni konkurenci je med 16 piloti iz šestih držav zmagal Szabolcs Garab iz Madžarske. Najboljši slovenski predstavnik in s tem novi državni prvak je postal Jernej Bojanovič iz balonarskega društva Uranos, ki je zasedel skupno drugo mesto. Atraktivni šport je v Prekmurje privabil številne gledalce od blizu in daleč, ki so štiri tekmovalne dni lahko uživali v pogledih na pisane balone nad prekmursko ravnico.

Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je potekalo v okolici Murske Sobote od 21. do 25. junija 2024. Piloti so tekmovali štiri dni, vreme pa tokrat organizatorjem in tekmovalcem ni šlo čisto na roke, saj so morali dva poleta zaradi neugodnih vetrov in grozečih neviht odpovedati. Kljub vsemu so tekmovalci za točke opravili petnajst nalog.

Piloti iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Italije in Španije so prikazali spretnosti v različnih nalogah, kot so obotavljajoči se valček, zemljo krast, ladjice potapljat ..., tako da se je tudi širša javnost lahko seznanila, kako v resnici potekajo balonarska tekmovanja. Tekmovanje je bilo ves čas napeto, na koncu pa je v skupnem seštevku slavil Szabolcs Garab, ki je dosegel 10.507 točk. Drugi in s tem novi slovenski prvak je postal Jernej Bojanovič z 10.308 točkami, na tretje mesto pa se je uvrstil Vito Rome (10.216 točk), dosedanji državni prvak v poletih s toplozračnimi baloni. Na četrto mesto se je uvrstil Avstrijec Helmut Pöttler, za njim pa edina ženska predstavnica, Doris Mayerhofer iz Avstrije. Tretje mesto v Sloveniji je pripadlo Radošu Švaglju iz Balonarskega kluba Roto Balon klub, ki je v skupni razvrstitvi zasedel 11. mesto.

Nekaj utrinkov iz odprtega državnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, ki poteka te dni v Prekmurju.

Objavil/a Prlekija-on.net dne Sobota, 22. junij 2024

Slovenci so znova dokazali, da se v tem izjemno zanimivem in privlačnem športu lahko kosajo z najboljšimi. Rezultati so odlična popotnica za svetovno prvenstvo, ki bo septembra letos v Szegedu na Madžarskem.

Odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki je potekalo pod okriljem svetovne balonarske organizacije FAI, je največji letošnji balonarski dogodek v Sloveniji. Tekmovanje je organiziral domači Balonarski klub Roto Balon klub v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Z enim izmed tekmovalnih poletov so se tekmovalci poklonili spominu na Uroša Sobočana, ki je s svojim predanim delom pomembno prispeval k uspešni organizaciji svetovnega prvenstva v poletih s toplozračnimi baloni 2022.

Balonarstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, Prekmurje pa je zaradi ugodnih razmer in čudovitih razgledov na neskončno zeleno ravnico ena najlepših lokacij za letenje s toplozračnimi baloni. Množica pisanih balonov v zraku je paša za oči, zato so tovrstna športna tekmovanja svojevrstna obogatitev turistične ponudbe Prekmurja, hkrati pa prispeva h krepitvi prepoznavnosti Slovenije v svetu. Prekmurci so že dokazali svojo gostoljubnost leta 1994, ko so gostili evropsko balonarsko prvenstvo, pred slabima dvema letoma pa so uspešno izpeljali 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Organizacijska ekipa na čelu s Štefanom in Matjažem Pavlinjekom se tako lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami, kar je odlična priložnost za promocijo tega športa in prepoznavnost Prekmurja in Slovenije v svetu.

Več rezultatov je na uradni strani prvenstva.

Foto: Anja Pušenjak



Več v Šport