Gasilska zveza Občine Dornava organizirala 1. tabor gasilske mladine

Takšni tabori so prijetna in koristna popestritev za mlade v lokalnem okolju, saj skozi različne tematike spoznavajo temeljna načela prostovoljne gasilske službe.

Prlekija-on.net, sreda, 26. junij 2024 ob 18:14
1. tabor gasilske mladine GZ Občine Dornava

1. tabor gasilske mladine GZ Občine Dornava

Gasilska zveza občine Dornava je v svoji polni zgodovini postavila še en mejnik v širjenju prepoznavnosti gasilstva v lokalnem okolju. 22. in 23. junija 2024 smo izpeljali 1. tabor gasilske mladine GZO Dornava. Tabor z bogato vsebino gasilstva so obiskali mladi gasilci pionirji in mladinci iz vseh štirih društev zveze. PGD Dornava, PGD Žamenci, PGD Polenšak in kot gostitelj PGD Mezgovci ob Pesnici. 54 udeležencev je s svojimi mentorji preživelo nepozaben gasilski vikend, ki jih je popeljal v zaslužene počitnice. S pričetkom dviga nove zastave tabora so se mladi razvrstili v skupine, ki so bile organizirane po različnih gasilskih tematikah. Mentorji in gasilci društev, so jim na inovativen način pripravili izobraževanja iz področja požarne preventive, prve pomoči, gasilske opreme in tehnike, ter požar v naravi. Mladi gasilci so se skozi igro prebijali preko tematik, ki so bile organizirane tako, da so se med seboj dopolnjevale. Mladi gasilci so dobili tako tudi možnost soustvarjanja poteka delavnic, z vnosom otroške radovednosti in iznajdljivosti, pa so snov tudi dopolnjevali.

Tabor so poleg gasilskih tematik dopolnjevale tudi vremenu primerne aktivnosti predvsem povezane z vodo. Proti večeru so si pripravili pravi taborni ogenj in s kitaro ob njem odplavali v miren spanec.

Naslednji dan se je tabor nadaljeval v bolj tekmovalnem vzdušju. Pridružili so se jim poveljniki in predsednik iz posameznih gasilskih društev v zvezi. Poleg tega, da so jim prikazali aktivnosti tabora, so se morali predstavniki gasilskih društev z mladimi gasilci pomeriti v različnih tekmovalnih disciplinah. Mladi gasilci so jim pripravili pravi gasilski kviz in tekmovanje z vedrovkami.

Tabor je obiskal tudi župan občine Dornava, g. Matej Zorko. Udeležencem je namenil nekaj spodbudnih besed, organizatorjem pa se je zahvalil in jih pozval, da nadaljujejo s tovrstnimi aktivnostmi. Gospod župan je tudi sam gasilec in se še kako zaveda, da temelj gasilstva sloni na mladih.

Pionirji in mladinci so se s spustom zastave poslovili od 1. tabora gasilske mladine gasilske zveze občine Dornava, ter se podali na zaslužene počitnice.

Takšni tabori so prijetna in koristna popestritev za mlade v lokalnem okolju, saj skozi različne tematike spoznavajo temeljna načela prostovoljne gasilske službe. Znanje, ki ga tako pridobijo pa jim lahko pripomore tudi v osebnem življenju in razvoju.

Do naslednjega tabora pa z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Zapisal: Predsednik mladinske komisije GZO Dornava, Janez Jakopin VG



Več v Kultura in izobraževanje