V »Deželi štorkelj« so obeležili visok jubilej domačih folkloristov

Polanski večer ob 70. obletnici Folklorne skupine Miško Kranjec Velika Polana, pritegnil veliko ljubiteljev kulture.

Prlekija-on.net, četrtek, 27. junij 2024 ob 11:44
70. obletnica Folklorne skupine Miško Kranjec Velika Polana

70. obletnica Folklorne skupine Miško Kranjec Velika Polana

V teh vročih poletnih dneh je bil v Veliki Polani praznik folklore. Domače KD Miško Kranjec je namreč pripravilo Polanski večer ob praznovanju 70 letnice folklorne skupine KD. In prav zanimiva je bila povorka vseh sodelujočih skupin v povorki od OŠ po Parku dežele štorkelj do prireditvenega prostora. Povorko je vodil pozvačin, program pa so povezovali mladi turistični podmladkarji OŠ Velika Polana. Na zanimivi in pestri prireditvi so se predstavile številne skupine, kot so: Otroci iz vrtca in učenci OŠ Miška Kranjca Velika Polana, KD Senožeški tamburaški orkester, Turistično društvo Dolsko - folklorna skupina, FS KD Marko Beltinci, FS KD Cven, Društvo godbenikov in mažoretk Odranci, KUD Ljuba voda Ljubešćica - Hrvaška, Društvo upokojencev Velika Polana, Polanski Pücki, Plesalci in muzikantje preteklih generacij FS KD Miško Kranjec Velika Polana, Barabanda in FS KD Miško Kranjec Velika Polana. Po kulturnem programu in podelitvi priznanj je sledila zabava z Duo Klas.

Vse domače skupine so predstavile svoje zanimive odrske postavitve od najmlajših vrtca do najstarejših plesalcev, ki so nekoč plesali v skupini in povabila bili zelo veseli. V govoru je predsednik društva Matej Magdič poudaril, da so se v teh 70 letih delovanja skupine menjavali predsedniki, vodje, plesalci in tudi muzikantje. Ves čas so pa nekdanji člani skrbeli za ohranjanje plesne kulturne dediščine, jo prenašali iz leta v leto iz generacije v generacijo do danes. Na to podedovano dediščino so zelo ponosni in jo sedaj z veseljem poustvarjajo. "Ljudje, ki so tam mimo šli, so rekli svetu, ki je tako raven: Poljana. Nekdo je zamišljeno prikimal z glavo in dodal: Velika, da velika poljana," je zapisal polanski rojak Miško Kranjec v svojem delu, po katerem nosi kulturno društvo ime. Ta njegov citat je zapisan tudi v knjigi Naša Poljana, ki jo je društvo izdalo ob 50-letnici folklorne skupine leta 2004 po raziskavi oblačilnega videza dr. Marije Makarovič, plesne dediščine prof. Mirka Ramovša in zgodovini Polane z okolico prof. Metke Fujs. "Mi, ki smo danes tukaj ne bi rekli le Velika Poljana - rekli bi veliki, da veliki folklorniki z dolgo zgodovino in bogatim ljudskim izročilom..." je bilo slišati na proslavi.

Svoj govor je predsednik Magdič, zaključil z besedami, naj nas ples in pesem druži, povezuje in bogati tudi v prihodnje! Predsednik se je po programu zahvalil vsem nastopajočim skupinam za sodelovanje, ob zaključku prireditve pa je KD Miško Kranjec Velika Polana po pooblastilu direktorja JSKD RS Damjana Damjanoviča, ki se je opravičil - prejelo jubilejno priznanje. Predali sta ga vodja JSKD Ljutomer in koordinacije Pomurja, Mira Rebernik Žižek ter vodja JSKD OI Lendava Rozina Nemec. Nekdanji plesalci so ob jubileju sedanjim plesalcem podarili sladko presenečenje - torto, ki so je bili vsi zelo veseli - posebej najmlajši plesalci. Večer se je nadaljeval ob prijetnem druženju in plesu z duo Klas do jutranjih ur...

V Miškovi Veliki Polani je bila vedno doma kultura. Tako so še pred 70 leti imeli gledališko skupino in pevski zbor v sklopu gasilskega društva. Potem je začela plesati folklorna skupina. Vendar prvi pisni viri kažejo, da je folklorna skupina prvič zaplesala 16. septembra 1954 na 20-letnici Ljudske pravice v Veliki Polani v izposojenih oblekah od gledališča Maribor. Pozneje jim je folklorne kostume podarila takratna Elma Lendava. Imajo jih še danes in v njih so zaplesali nekateri nekdanji folkloristi. "Ker te obleke niso bile avtentične za naš kraj in na srečanjih folklornih skupin po mnenju strokovnih spremljevalcev srečanj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti - plesali so pa že takrat zelo dobro, so se na pobudo takratne predsednice Janje Magdič leta 2001 ob pomoči odbora (Boris Ostrc, Vida Lebar, Valerija Žerdin, Valerija Žalig) odločili narediti raziskavo polanske noše za nove folklorne kostume. Raziskava je trajala kar 3 leta, pod budnim očesom dr. Marije Makarovič in številnih takrat živečih pripovedovalcev, za kar se njihovim družinam iskreno zahvaljujemo," je poudaril sedanji predsednik Matej Magdič.

Po raziskavi so v novih oblekah blesteli prvič leta 2003 na območnem srečanju folklornih skupin na grajskem dvorišču Murska Sobota. Knjigo Naša Poljana so pa predstavili na tridnevni prireditvi junija 2004 na Sabolovi domačiji ob 50- letnici folklorne skupine. Od takrat dalje so pripravili vsako leto etnološko prireditev pod imenom Naša Poljana s številnimi folklornimi skupinami in glasbenimi gosti na Sabolovi domačiji v Mali Polani, pozneje v parku Dežela štorkelj. Ker je skupina plesala porabske plese so leta 2006 dali sešiti še porabske obleke, prav tako po raziskavi dr. Marije Makarovič. Veliko pozneje so po raziskavi Bojana Knifica in na pobudo Borisa Ostrca dali sešiti še obleke iz časa pred drugo svetovno vojno. V tem času so se velikokrat uvrstili na državna srečanja folklornih skupin v organizaciji JSKD RS, ter za svojo izvirnost in oblačila prejeli številna priznanja in nagrade (Laško, Sežana, Beltinci...).

V vseh teh 70 let so se menjavali predsedniki, vodje skupin, glasbeniki - kakor tudi številni plesalci. Skupina je v letih med 2004 do 2012, ko je bila tudi najštevilnejša bila po kvaliteti v samem vrhu slovenske folklore in vzgled drugim skupinam Slovenije. Veliko lepega so doživeli na številnih gostovanjih po Sloveniji in v tujini (Avstrija, Nemčija, Hrvaška, Madžarska, Češka...). Spletla so se prijateljstva, ki trajajo še danes - ostajajo pa nepozabni spomini. Ves čas so se folklorniki in glasbeniki strokovno izobraževali in delovali v časih bolj v časih manj aktivno. Z veseljem so pa podedovano ljudsko izročilo prenašali iz leta v leto iz generacije v generacijo na mlajše generacije. "Zato smo danes tukaj, da se skupaj z njimi veselimo, jih podpiramo in pridobimo še kakšnega folklornika! Naj nas folklora druži, povezuje in veseli tudi v prihodnje. Posebej nas veseli, da je podmladek otroške folklore v vrtcu in OŠ Miška Kranjca Velika Polana. V skupini je sedaj aktivna tudi mlada skupina ljudskih godcev Barabanda, katere vodja je Boris Ostrc, strokovni vodja pa Tomaž Rauch," nam je zaupača omenjena Jana Magdič, ki je dodala, da je aktualni predsednik društva Matej Magdič, podpredsednica Andreja Kavaš, vodja folklorne skupine pa Katja Lebar.

Foto: Arhiv društva



Več v Kultura in izobraževanje