Ob pomembni obletnici PP Maribor I je bilo še posebej slovesno

Policijska Postaja Maribor I sicer predstavlja delovno okolje za policistke in policiste, ki skrbijo za varnost na levem bregu Drave, za približno 45.000 občanov dveh občin.

Prlekija-on.net, nedelja, 30. junij 2024 ob 17:55
Obletnica PP Maribor I

Obletnica PP Maribor I

Na dvorišču nekdanjega domovanja družine Scherbaum, ki je danes dom Muzeja narodne osvoboditve Maribor, je vse prisotne v petek, ob peti obletnici odprtja zgradbe PP Maribor I, združil spoštljiv odnos do zgodovine.

Na svečanem dogodku so sprva odprli razstavo direktorice muzeja Simone Tripkovič, ki mimoidočim razkriva zgodovinsko pripoved miličnikov, zdaj policistov, ene najbolj obremenjenih policijskih postaj. To je tudi osebna pripoved o ljudeh, ki so v svoj drugi dom leta in leta vlagali svoje zamisli in energijo ter ga s tem sočasno spreminjali, da se je lahko razvil v to, kar je danes. Kot je ob tej priložnosti povedala avtorica razstave, je ta prikaz izjemnega razvoja in zgodovinske pestrosti.

Ob tej priložnosti so izdali tudi jubilejni zbornik, ki bralca popelje skozi zgodovino Policijske postaje Maribor I, in je delo avtorjev mag. Aleksandra Thalerja, Sama Klepca in Mirka Ploja. Ogromno truda in energije je bilo v preteklih letih vloženega v zbiranje zgodovinskega materiala zlasti mag. Thalerja. Zbornik, na katerega so izjemno ponosni, je izšel tudi ob podpori stanovskega združenja PVD Sever Maribor ter Ministrstva za notranje zadeve (Službe za upravno grafično poslovanje) ter sodelavcev PU Maribor. Predsednik PVD Sever Darko Šorli se je v nagovoru dotaknil tako pomembnosti zbornika, obenem pa izpostavil nekatere ključne zgodovinske momente, ki so pomembno izoblikovali policijsko zgodovino.

Policijska Postaja Maribor I sicer predstavlja delovno okolje za policistke in policiste, ki skrbijo za varnost na levem bregu Drave, za približno 45.000 občanov dveh občin. Njena vpetost v mestno središče prinaša vsakodnevne izzive, ki so jim policisti kos tudi zaradi trdnega sodelovanja z lokalno skupnostjo. Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, in se je v nagovoru sprehodil skozi nekaj prelomnih dogodkov in ključnih zgodovinskih momentov mariborskih policistov.

Dogodek je privabil tudi nekdanje sodelavce, zlasti načelnike, oz. komandirje. Mnogi so na Vošnjakovi pridobivali pomembne izkušnje in se tam kalili, nekateri pa svojo karierno pot še nadgradili. Med njimi tudi direktor Policijske uprave Beno Meglič, ki se svojega dela na »enki«, kot ji pravijo, rad spominja. Med drugim je dejal: »Ponosen sem, da sem bil tudi sam del te pomenljive zgodbe. Svoje karierne poti na tej postaji se rad spominjam, ne le zato, ker je to še danes delovno okolje, ki prinaša izjemno raznolikost, širino dela, zahtevne in kompleksne situacije, ampak ker je to postaja, kjer so se kalili mnogi kadri. Še posebej me veseli, da se na tej postaji še ohranjajo policijska kultura, ki je veljala od nekdaj, kolektiv, v katerem vladajo spoštovanje, tovarištvo in kolegialnost, ter generacijska povezanost, ki prinaša napredek in razvoj celotnemu kolektivu, srcu policijske postaje

Ob koncu slovesnosti sta zbrane po razstavi popeljala avtorica, direktorica muzeja Simona Tripković, in eden izmed soavtorjev zbornika Mirko Ploj, nato pa so se odpravili še v Mestni park, kjer so večer preživeli v družbi Policijskega orkestra, ki je z izjemnim repertuarjem popestril Festival Lent, ter tako večer tudi zaključili »po policijsko«.

Foto: Marko Pigac




Več v Kultura in izobraževanje