PGD Bunčani so obeležili 120. obletnico delovanja

Ob počastitvi 120. obletnice so pripravili častno sejo in slovesnost, ki sta minili v znamenju spomina na pomembne mejnike, podelitvi priznanj in zahval ter odkritju spominske plošče.

Prlekija-on.net, torek, 9. julij 2024 ob 16:10
120 let PGD Bunčani

120 let PGD Bunčani

PGD Bunčani je praznovanje svoje 120. obletnice delovanja pričelo v četrtek, 4. julija 2024 s svečano sejo, na kateri so posebej izpostavili tiste, ki nesebično darujejo svoj čas, energijo in znanje, ter to priložnost izkoristili za zahvalo vsem članicam in članom s podelitvijo priznanj in zahval.

Priznanje gasilske zveze I. stopnje sta prejela Alojz Pihler in Milan Legen, priznanje gasilske zveze II. stopnje je prejel Franc Magdič, priznanje gasilske zveze III. stopnje pa Boštjan Lubi, Aljaž Tušak, Alen Rantaša, Gregor Horvat in Nejc Kuzma. Priznanje gasilskega društva so ob tej priložnosti prejeli Klemen Antolič, Jakob Slana, Petra Slavič, Izidor Erjavec, Anton Rantaša in Dominik Štrakl.

Uradna svečanost s svečanim mimohodom gasilcev in veliko gasilsko veselico z Ansamblom Opoj je potekala dva dni kasneje, v soboto, 6. julija 2024. Prireditev je povezoval Andrej Mernik, k uradnemu delu pa so svoj del prispevali tudi pevci iz Moške vokalne skupine Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, orkester KUD Muzika Križevci in Nastja Borko z deklamacijo pesmi.

Podeljena so bila tudi odlikovanja Gasilske zveze Slovenije, ki sta jih podelila regijski poveljnik Matej Miholič in Dušan Utroša, častni regijski poveljnik. Gasilsko odlikovanje II. stopnje za neprecenljiv prispevek in izjemne zasluge na področju gasilstva so prejeli Branko Vršič, Mirko Antolič in Slavko Petovar, predsednik PGD Bunčani, Alojz Pihler, pa je prevzel plaketo Gasilske zveze Slovenije in priznanje Gasilske zveze Ljutomer.

Ob tej priložnosti je društvo podelilo listino častnega predsednika Antonu Petovarju in listino častnega poveljnika društva Jožefu Tušaku. Častni predsednik in častni poveljnik sta nato na pročelju gasilskega doma odkrila ploščo v spomin na pokojne gasilce. Društvo se je odločilo podeliti tudi posthumno zahvalo za življenjski prispevek pri razvoju in delovanju društva Stanislavu Gregorinčiču, ki jo je v imenu družine prevzel vnuk pokojnega.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1904

PGD Bunčani je bilo ustanovljeno leta 1904, ko so takratni posestniki začutili potrebo po organizirani obrambi pred požari. Že leta 1906 je bila nabavljena prva ročna brizgalna na konjsko vprego, ki je omogočala hitrejšo in učinkovitejšo obrambo pred požari, okrog leta 1920 pa je bilo zgrajeno prvo orodišče. Prvo motorno brizgalno znamke Savica je društvo dočakalo šele leta 1976. V Bunčanih se je izgradnja novega gasilskega doma začela leta 1953, leta 1986 pa je bil zgrajen prizidek in gasilci so nabavili traktorsko cisterno znamke Creina.

Pomemben mejnik predstavlja prvi prapor društva, ki so ga člani razvili v letu 1990. Temu je v letih 1992-1993 sledil preskok v opremljenosti društva, saj je bilo takrat nabavljeno prvo gasilsko orodno vozilo znamke Ford in motorna brizgalna Rosenbauer. Leta 2002 so od PGD Vrh nad Laškim prejeli avtocisterno TAM in zamenjali orodno vozilo z novejšim.

Ob stoletnici delovanja društva, v letu 2004, je svoj namen dosegel prenovljen gasilski dom in dograjena garaža. V lem letu je bila namreč ob stečaju Pomurke odkupljeno gasilsko vozilo TAM in dve motorni brizgalni. Gasilci so s svojo vztrajnostjo in zavzetostjo že v letu 2006 pred gasilskim domom postavili nadstrešek, ki še danes olajša marsikateri dogodek in prireditev. V letu 2012 je društvo prevzelo nov društveni prapor, stari pa služi kot predmet zgodovinskega pomena, ki so ga ob 120. obletnici vključili tudi v mimohod praporjev.

Prostovoljnemu društvu se je ob 110. obletnici društva, ki so jo praznovali v letu 2014, uresničila dolgoletna želja s prevzemom novega gasilskega vozila GVV-1 znamke VW, s katerim so do danes opravili številne intervencije. Društvo je v zadnjih dveh letih 2022 uredilo še akustiko v večnamenski dvorani in nabavilo dodatno opremo za operativne gasilce.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje