V občinah Ljutomer, Križevci, Veržej in Razkrižje bo za vodo od 1. avgusta skrbela Prleška komunala

Kot navajajo, bo »poleg nemotene oskrbe s pitno vodo, Prleška komunala skrbela tudi za čiščenje padavinskih in komunalnih voda, po fer cenah in s poštenimi odnosi med družbeniki.«

Prlekija-on.net, četrtek, 11. julij 2024 ob 10:38
Za vodo bo od 1. avgusta skrbela Prleška komunala

Za vodo bo od 1. avgusta skrbela Prleška komunala

Poročali smo že, da je Javno podjetje (JP) Prlekija v stečaju, občine Ljutomer, Križevci, Veržej in Razkrižje pa so pred kratkim ustanovile novo javno podjetje Prleška komunala. Borut Soklič, stečajni upravitelj Podjetja Prlekija d.o.o. - v stečaju, je za danes, četrtek, 11. julija, sklical tudi novinarsko konferenco "zaradi ogroženosti oskrbe s pitno vodo na področju občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje, Veržej, Sv. Jurij ob Ščavnici, Apače, Gornja Radgona in Radenci".

Občine Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej pa so danes posredovale sporočilo za javnost povezano z vodooskrbo, kjer navajajo, da bo s prvim avgustom (1. 8. 2024) na območju Križevcev, Ljutomera, Razkrižja in Veržeja vodo zagotavljalo novo podjetje Prleška komunala, ki so ga omenjene štiri občine ustanovile 17. junija 2024. "Vzpostavljeno bo tudi korektno poslovno sodelovanje z Občino Sveti Jurij ob Ščavnici, ker je vodovodni sistem oskrbe s pitno vodo tehnično grajen za potrebe tudi občank in občanov ter podjetij te občine," navajajo ter pojasnjujejo, da "oskrba s pitno vodo ni naloga JPP ali drugih podjetij. To je pristojnost in dolžnost občin. Kako to organizirajo, koga najamejo za pomoč, je odločitev in odgovornost občin."

JP Prlekija

JP Prlekija v stečaju, je s tem ogrožena oskrba s pitno vodo?


"Cevi in druga vodovodna oprema je lastnina občin. JPP v stečaju ne bo imelo več pooblastila dobave vode za občanke in občane Križevcev, Ljutomera, Razkrižja in Veržeja, prekinjene bodo pogodbe z JPP za uporabo njihovih vodovodov.

Poleg nemotene oskrbe s pitno vodo, bo Prleška komunala skrbela tudi za čiščenje padavinskih in komunalnih voda, po fer cenah in s poštenimi odnosi med družbeniki.

S tem se končuje obdobje, ko so občanke in občani štirih občin na položnicah skupno plačevali stotine tisoče evrov za pokrivanje vodnih izgub nekaterih drugih občin ter stroškov vodarne Podgrad Segovci. 17. junija 2024 je bila razkrita pogodba med JPP in nepovezanim komunalnim podjetjem, ki je po oceni štirih občin škodljiva. Ta pogodba tudi razloži, zakaj so danes občine Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej največje upnice (JPP dolguje štirim občina cca 1 mio EUR), medtem, ko do nekaterih drugih občin JPP v stečaju nima dolgov.

Delovanje stečajnega upravitelja razumemo kot preferenčno do posameznih občin, povezano tudi s to škodljivo pogodbo, zato bomo naslovili prošnjo na stečajno sodišče za njegovo zamenjavo, če se bo s tem nadaljevalo," so zapisali v sporočilu, v postopku stečaja JPP pa občine Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej pričakujejo, da bodo zadržale poslovno stavbo, ki je bila kupljena z denarjem iz njihovih proračunov.



Več v Gospodarstvo