V Bodislavcih je potekal že 51. Tabor Mladi gasilec

Udeležilo se ga je 122 mladih gasilcev starih od 5 do 15 let iz 18ih društev GZ Ljutomer.

Prlekija-on.net, nedelja, 14. julij 2024 ob 12:33
51. Tabor Mladi gasilec

51. Tabor Mladi gasilec

V Centru za zaščito in reševanje v Bodislavcih je v prvem tednu julija potekal že 51. Tabor Mladi gasilec Gasilske zveze Ljutomer. Udeležilo se ga je 122 mladih gasilcev starih od 5 do 15 let iz 18ih društev GZ Ljutomer. Zanje pa je skrbelo 24 mentorjev. Vodja tabora je bila Mateja Hunjadi.

Deževni začetek nas ni ustavil. Večer smo preživeli pod streho in na velikem platnu spremljali naše nogometaše ter navijali zanje.

Drugi dan ter vse do petka pa smo se aktivno vrgli v delo in izpeljali vse delavnice po urniku. Tako smo skupaj z zaposlenimi iz Zdravstvenega doma Ljutomer spoznavali in obnavljali znanje iz Prve pomoči, uporabe AED ter zobne preventive, pomerili se v Cici-fire combatu, pripravili in zakurili taborni ogenj, izvedli orientacijo v okolici tabora, pripravljali bilten, se igrali stare igre s kolebnico in »gumitvistom«, se učili o tehnikah preživetja v naravi, uporabi užitnih rastlih in pripravi naravnega bivaka. Skozi ves teden pa smo tudi urejali taborni prostor - izkopali smo jarke okoli šotorov za odtekanje deževnice, odkopali zasute stene jedilnice do temeljev, potrgali podrast, očistili žlebe in mah s streh objektov, s samokolnico odvažali nakopan material, pripravili material in postavili »rampo« na vhodu v tabor, postavili zaščitno ograjo na igrišču ter zbrusili in na novo pobarvali oba nogometna gola, v petek pa tudi pospravili vse postelje in šotore.

Kljub polnemu urniku pa smo se tudi zabavali. Tudi letos smo se kopali v Biotermah Mala Nedelja, si pekli tvist na tabornem ognju, plesali v Discu Gasilcu. Hkrati pa smo se poklonili v januarju preminulemu začetniku in dolgoletnemu vodji tabora Stanku Hunjadiju - Stričeku, kateremu smo posvetili drevo na vstopu v tabor, katerega je v zadnjih letih pred začetkom tabora vedno očistil mladih poganjkov, »da se mladi med igro ne bi pičili na njih,« kot je vsakokrat povedal.

V petek popoldan smo izvedli tradicionalno zaključno prireditev s plesom in petjem. Staršem in predstavnikom društev so mladi na kratko predstavili opravljeno delo, ter v tradicionalni kroniki opisali mentorje. S šopkom so se zahvalili kuharici Ivanki, ki je skrbela za okusno hrano in polne želodčke. Vodja tabora tov. Mateja Hunjadi se je zahvalila staršem za zaupanje in mladim za udeležbo na Taboru. Poveljnik GZ Ljutomer tov. Andrej Trstenjak je mlade gasilce spodbudil, da nadaljujejo z gasilskim delom in izobraževanjem tudi v srednji šoli in kasneje kot odrasli. Predsednik GZ Ljutomer tov. Andrej Rus pa se je v zahvalnem govoru zahvalil vsem donatorjem, brez katerih Tabor zagotovo ne bi bil tako uspešen:

Občina Ljutomer
Občina Razkrižje
Občina Veržej
Vzajemna
Bioterme Mala Nedelja
Panorganix
Mladinski center Prlekija
Mlin Stanjko
Farmtech
Eko grunt Trstenjak
Sadjarstvo Šilec
Krajevna skupnost Mala Nedelja
Pomurske Mlekarne
Mesarija Jurša
Arko d.d.
Kmetija Vrabelj
Eko kmetija Fortner
Kmetija Zadravec Janko
Obi Murska Sobota
Horvat Martina in Sebastjan
Sovec Stanislav
in vsem delodajalcem, ki so mentorjem odobrili dopust - bodisi reden, izreden ali neplačan - za 5-dnevno aktivno delo z mladimi gasilci.



Več v Kultura in izobraževanje