Prleški rokometaši znova v Evropi

RK Jeruzalem Ormož bo z žrebom dobil nasprotnika v 1. krogu EHF pokala. Vrnila sta se tudi dva domača igralca, na začetku sezone pa jih čaka nekaj zanimivih prijateljskih tekem.

Prlekija-on.net, nedelja, 14. julij 2024 ob 18:13
RK Jeruzalem Ormož, foto: Božo Grabovac

RK Jeruzalem Ormož, foto: Božo Grabovac

Rokometaši Jeruzalema iz Ormoža so minulo sezono 2023/24 končali na visokem 5. mestu, kar je lep uspeh, glede na to, da so pred sezono precej prevetrili svojo igralsko zasedbo: "Glede na skoraj popolni remont ekipe je želja pred sezono bila obstanek v ligi. Celotno sezono smo zdržali brez večjih padcev, na domačem parketu doživeli le en poraz (Slovan Ljubljana). Na koncu se nam je za las izmuznilo četrto mesto, ki je neposredno vodilo v Evropo. Po koncu sezone smo na sedež EHF, kot peto uvrščena ekipa Slovenije, poslali prošnjo za "posebno vabilo" za uvrstitev v EHF Evropski pokal. Prošnja je bila v ponedeljek 9. julija dokončno potrjena in že meseca septembra (14. ali 15. in 21. ali 22. 9. 2024) nas čakata prvi dve tekmi v evropskem tekmovanju. Za klub, igralce in tudi za naš podmladek, je to veliki dodaten motiv za še boljše delo. Da lahko sploh igramo Evropo pripadajo zasluge tudi našim sponzorjem, Občini Ormož, navijačem. Prvič smo v Evropi nastopali leta 2005 (Madeira - Portugalska), drugič leta 2021 (Selfoss - Islandija, Suhr Aarau - Švica). V tretjem evropskem poskusu nas pot v 1. krogu lahko vodi v Italijo, Luksemburg, Estonijo, Kosovo, BiH, Turčijo, Avstrijo, Grčijo in Litvo. Nestrpno čakamo na žreb, ki bo opravljen v ponedeljek 16. julija ob 11.00 uri na sedežu EHF na Dunaju," je povedal predsednik kluba Mladen Grabovac.

Slednji si je za nasprotnika v 1. krogu zaželel italijanski Conversano (Bari). Želja trenerja Saše Prapotnika, ki bi si v prvi vrsti želel izogniti predstavniku iz BiH in Avstrije, je luksemburški Dudelange. Kapetan Tomislav Balent in njegovi soigralci si želijo gostovati pri trebinjskem Leotarju iz BiH. Vse ekipe, ki so možni nasprotnik Jeruzalema v 1. krogu, imajo izkušnje z igranjem v Evropi. Kar nekaj ekip je v daljni preteklosti že igralo tudi v Ligi prvakov: Conversano, Dudelange, Granitas, Spor Toto, Fivers Margareten Dunaj.

RK Jeruzalem Ormož
RK Jeruzalem Ormož, foto: Božo Grabovac

Vrnitev dveh domačih igralcev

Kljub igranju v Evropi so v Ormožu zaključili z kadrovanjem za novo sezono. Ekipa bo ostala skoraj identična. Trdnjavo Hardek sta zapustila Rok Žuran (konec aktivnega igranja) in Anže Blagotinšek (odhod k Gorenju iz Velenja). Iz posoje v Ljubljano se po treh letih vrača 21-letni Jure Lukman (srednji zunanji), iz posoje v avstrijski BT Fuchse se po enem letu vrača 21-letni Denis Škrinjar (krožni napadalec). "Igralski mozaik za novo sezono je zaključen. Veseli smo vrnitve dveh domačih igralcev, vzgojenih v ormoškem rokometnem inkubatorju. Ekipa je na tričetrt domača, ostalo četrtino sestavljajo igralci v krogu 25 kilometrov iz Ormoža. Takšna je in takšna bo ostala naša klubska vizija, da z domačim kadrom ter ob kakovostnem delu, poskušamo še naprej mešati štrene najboljšim ekipam v državi. Minula sezona je bila rekordna po številu gledalcev na domačih tekmah. Letos si želimo doseči isto število gledalcev ali jo celo preseči," je še povedal Grabovac.

Začetek sezone avgusta z nekaj zanimivimi tekmeci

Ekipa iz Ormoža bo v sezono krenila v četrtek 1. avgusta. Fizični del priprav po odhodu Maria Posarića bo prevzel igralec na desnem krilu Tadej Sok, ki se počasi pripravlja na novo vlogo po zaključku igralske poti.

V mesecu avgustu bo ekipa trenerja Saše Prapotnika odigrala kar nekaj zanimivih pripravljalnih tekem. Druščina nasprotnikov bo pisana in prihaja iz Slovenije (Sviš Ivančna Gorica, Velika Nedelja), Hrvaške (Varaždin, Čakovec), Avstrije (Fivers Margareten Dunaj) in Italije (Albatro Siracusa).

RK Jeruzalem Ormož
RK Jeruzalem Ormož, foto: Božo Grabovac

Možni nasprotniki v 1. krogu EHF pokala:
Spor Toto SK (Turčija): 4. mesto v DP, 1.884 km
Viljandi HC (Estonija): 3. mesto v DP, 1.806 km
Granitas Karys (Litva): 3. mesto v DP, 1.329 km
Pallamano Conversano (Italija): 3. mesto v DP, 1.238 km
Bianco Monte Drama (Grčija): 4. mesto v DP, 1.151 km
HB Dudelange (Luksemburg): 2. mesto v DP, 1.045 km
KH Kastrioti (Kosovo): 3. mesto v DP, 963 km
RK Leotar Trebinje (BiH): 4. mesto v DP, 631 km
Black Devils Merano (Italija): 4. mesto v DP, 543 km
HC Fivers WAT Margareten Dunaj (Avstrija): 4. mesto v DP, 302 km



Več v Šport