Damijan Kaučič za slovensko zmagoslavje na mednarodnem turnirju I Feel Slovenia Footgolf Open - Ptuj 2024

Po 2-letnem zmagoslavju domačina Uroša Krajnca na največjem slovenskem turnirju v footgolfu, je tokratni zmagovalec ponovno slovenski footgolfist Damijan Kaučič, član Footgolf kluba Pomurje, ki je v nedeljo odigral do sedaj najboljših 18 lukenj v svoji karieri.

Prlekija-on.net, četrtek, 25. julij 2024 ob 11:06
Mednarodni turnir I Feel Slovenia Footgolf Open

Mednarodni turnir I Feel Slovenia Footgolf Open

Mednarodni turnir I Feel Slovenia Footgolf Open je potekal od petka do nedelje na Golf igrišču Ptuj. Sobotni nalivi so zaznamovali prvih dvajset igralnih skupin, ki so igrali v skoraj nemogočih razmerah, saj je bilo igrišče na določenih mestih pod vodo. Ljubezen do igre in spoštovanje organizatorjev je bil razlog, da je vseh 150 tekmovalk in tekmovalcev zaključilo 18 lukenj. Po odigranem delu se je sestala tekmovalna komisija (Damijan Turk, Nejc Bedrač, Matija Brodnjak in Eric Hanss Perso iz Francije kot predstavnik svetovne footgolf zveze FIFG so se odločili, da sobotni rezultati ne bodo veljali in da se od sobote ohrani le startne pozicije. Pogoji za tekmovanje v 38 flightih/igralnih skupinah po štiri osebe enostavno niso bili vsaj približno isti za vse tekmovalce. Po pravilih svetovne footgolf zveze FIFG mora biti odigranih 50% predvidenega tekmovanja v primeru slabega vremena in danes po dveh prespanih večerih lahko rečemo, da je komisija sprejela pravilno a vseeno težko odločitev. 

Damijan Kaučič, član Footgolf kluba Pomurje, bil tokrat razred zase

Nedeljski del tekmovanja je potekal v izjemnem tekmovalnem ambientu, ki je bilo na odlično pripravljenem Golf igrišču Ptuj, kateri se je ponovno izkazal v svetu golfa ali footgolfa kot izjemen prostor za velike športno-družabne dogodke. Po 2-letnem zmagoslavju domačina Uroša Krajnca na največjem slovenskem turnirju v footgolfu, je tokratni zmagovalec ponovno slovenski footgolfist Damijan Kaučič, član Footgolf kluba Pomurje, ki je v nedeljo odigral do sedaj najboljših 18 lukenj v svoji karieri. Celotno igro je zaključil z -14 udarci izpod para in v stilu Tadeja Pogačarja pokoril evropsko smetano v footgolfu. Damijan je bil izjemno presenečen, da mu je uspelo premagati Uroša Krajnca v njegovi dnevni sobi. Zahvalil se je svoji družini, klubu in upravljalcema Silvu in Alešu za podporo in možnost vsakodnevnega treninga v Radencih. Prav tako pa se je zahvalil organizatorjem iz Footgolf zveze Slovenije in Footgolf kluba Ptuj, ki so bili v lanskem letu tudi izpostavljeni v družbi Škotov in Špancev za najboljše organiziran turnir med najboljšimi 16-imi v Evropi.

Rezultati I Feel Slovenia Footgolf Open - Ptuj 2024:

Mladinci:

1. Matic Podgoršek - Footgolf klub Pomurje (-6)
2. Amon Della Bianca - Footgolf posočje Bovec (-3) - WPO - po razigravanju
3. Gal Mlekuž - Footgolf Posočje Bovec (-3) - WPO - po razigravanju

Ženske:
1. Lucia Čermakova - Slovaške (-7)
2. Anette Nagy - Madžarska (-6)
3. Tiffany Suss - Francija (-5)

Super Seniorji:
1. Jan Holić - Slovaška (-9)
2. Miran Perič - Slovenija - Footgolf klub Ptuj (-4) - WPO - po razigravanju
3. Giovanni Machi - Italija (-4) - WPO - po razigravanju

Seniorji - nad 46 let:
1. Sandor Föfai - Madžarska (-9) - WPO - po razigravanju
2. Simon Sladič - Slovenija - Footgolf klub Posočje Bovec (-9) - WPO - po razigravanju
3. Frederic Crevon - Francija (-9) - WPO - po razigravanju
4. Emanuele Zaghini - Italija
5. Viliam Mozolak - Slovaška
6. Gabor Simonyi - Madžarska
7. Leon Šuntner - Sport klub M Olimje
8. Jozef Mraz - Slovaška
9. Alessio Galeoni - Italija
10. Francesco Venturini - Italija

Moški - od 18 do 46 let
1. Damijan Kaučič - Slovenija - Footgolf klub Pomurje (-14)
2. Andrej Ivan - Slovaška (-11)
3. Matej Svitek - Slovaška (-11) - WPO - po razigravanju
4. Dalen Simonič Dabić - Slovenia Footgolf Ptuj (-11) - WPO - po razigravanju
5. Tomaš Gažovič (-11) Slovaška - WPO - po razigravanju
6. György Daniel (-11) Madžarska - WPO - po razigravanju
7. Mihael Wajs - Footgolf Pomurje - Slovenija (-11) Madžarska - WPO - po razigravanju
8. Matus Vido - Slovaška (-10)
9. Miha Lešnik - Footgolf Ptuj - Slovanija (-10)
10. Juraj Gubani - Slovaška (-9)
11. Boštjan Pek - Footgolf Ptuj - Slovenija (-9)
12. Matias Perrone - Argentina (-9)
13. Peter Kover - Slovaška (-9)
14. Jure Pignar - Footgolf Ptuj (-9)
15. Luca Sartor - Italija (-9)
16. Sandi Podgoršel - Footgolf Pomurje (-8)
17. Uroš Krajnc - Footgolf Ptuj (-8)
18. Andrej Haršanj - Slovaška (-8)
19. Josef Nemec - Slovaška (-8)
20. Niko Režonja - Footgolf Pomurje (-7)
21. Richard Papp - Madžarska (-7)
22. Admir Ičanović - Footgolf Maribor (-7)
23. Jakub Kincses - Slovaška

Ekipno po državah (Najboljši štirje iz države)
1. Slovenija -46 udarcev (Damijan Kaučič, Dalen Simonič Dabić, Mihael Wajs, Miha Lešnik)
2. Slovaška -43 udarcev (Andrej Ivan, Tomaš Gažovič, Matej Svitek, Matus Vido)
3. Madžarska -35 udarcev (György Daniel, Sandor Föfai, Gabor Simonyi, Bence Bacskai)

Najboljši posamezniki po državah:
Argentina - Matias Perrone
Belgija - Frank Williams
Madžarska - György Daniel
Nemčija - Paul Schmieder
Švica - Juan-Manuel Sanchez
Slovaška - Andrej Ivan
Italija - Luca Sartor
Turčija - Cezan Özcan
Francija - Frederic Crevon
Slovenija - Damijan Kaučič
Izjave po turnirju:

Damijan Kaučič, FGK Pomurje, zmagovalec med člani: "Zame je to res neverjeten dosežek in doslej največji uspeh v footgolf karieri. Konkurenca je bila izjemna, saj so bili - razen Angležev in Francozov - tukaj zbrani številni najboljši igralci iz celega sveta. Ne smem pozabiti tudi na Uroša Krajnca, za katerega je to domače igrišče in se tukaj počuti kot v domači dnevni sobi. Zagotovo je o zmagi odločala moja odlična dnevna forma - doslej sem imel na tem igrišču najboljši rezultat -10, tokrat sem ga izboljšal za kar štiri udarce! Že na prvih dveh luknjah sem zadel iz kakšnih štirih metrov za -1, nato pa je v nadaljevanju steklo kar samo od sebe. K napredku slovenskih footgolfistov veliko pripomore močna konkurenca na domačih tekmovanjih, letos se npr. vsi borimo za nastop na evropskem prvenstvu v Turčiji. Na vsaki tekmi lahko zmaga eden izmed 10 ali 15 igralcev, vrh je zelo širok in se je potrebno za vsak dober dosežek zelo potruditi."

Matic Podgoršek (FGK Pomurje), zmagovalec med mladinci: "Kljub temu da že imam nekaj zmag na mednarodnih turnirjih, tudi na podobnem turnirju FIFG 500 na Madžarskem, je to zame lep osebni dosežek, ki mi bo zagotovo dal zagon za naprej. Začel sem nekoliko slabše, a nisem obupal in sem sam sebi dajal energijo. Nato je steklo in so žoge kar padale v luknje. Na footgolf me je prvi pripeljal ata, sedaj pa ga igram že dve leti. Prirasel mi je k srcu in je postal kar moj način življenja. Redno treniram dvakrat na teden in igram turnirje."

Lucia Čermáková (Slovaška), zmagovalka med dekleti: "Čez leto igram veliko turnirjev, v tem poletju npr. igram vsak konec tedna na različnih turnirjih in preko tega tudi napredujem. Turnir na Ptuju mi je zelo všeč in se ga z veseljem udeležujem, kar se vidi tudi skozi rezultate: doslej sem se ga udeležila petkrat in tudi petkrat zmagala (smeh). Všeč mi je igrišče, ljudje - tukaj imam že veliko prijateljev. Organizacija je odlična in vse to me motivira, da igram kar najbolje. Organizatorji vsako leto pripravijo nekaj novega, tokrat so otvoritveno slovesnost pripravili na gradu in je bilo res lepo."

Miran Perič (FGK Ptuj), 2. mesto med veterani +55: "Pred leti sem že zmagal podoben turnir FIFG 500 na Madžarskem, a drugo mesto na domači tekmi je res nekaj neverjetnega - noro! Že celoten dan sem čutil posebno energijo, vse od odhoda od doma. Na igrišču se je to nadaljevalo, bil sem neverjetno miren, kar običajno ni moja lastnost, saj znam velikokrat na kakšni luknji 'zamočiti'. Tudi danes se mi je nekaj podobnega sicer zgodilo na 16. luknji, ko sem imel 2. mesto že v žepu, a sem na koncu preko razigravanja vendarle prišel do njega - konec dober, vse dobro. V razigravanju sem premagal dva Italijana, odlična igralca in človeka, s katerimi se dobro poznamo. Srečen sem zaradi tega in ponosen, da sem glede na uvrstitev v eni od petih kategorij najvišje uvrščeni domačin - res si to štejem v čast."

Dalen Simonič Dabič (FGK Ptuj), 4. v moški članski konkurenci: "Po nekoliko slabšem začetku sem nato našel svojo igro in odigral na nivoju, ki sem ga sposoben. Četrto mesto na tako velikem turnirju prinaša nekaj grenkega priokusa, a končno razigravanje od 2. do 7. mesta je bilo zelo napeto in ima svoj čar - kot penali pri nogometu. Ker je tekma štela tudi za državno prvenstvo, sem naredil svoje in sem s tem dosežkom zadovoljen. Upam, da bom v vsaj podobni formi nadaljeval tudi naslednje turnirje in se kvalificiral na decembrsko evropsko prvenstvo v Turčiji. Petkova prijateljska tekma z Madžarsko je pokazala, da imamo v reprezentanci velik potencial. Že domača konkurenca nas sili k napredku, prihajajo pa še mlajši, večinoma taki, ki so v nogometu izgubili motiv, pa so ga ponovno našli v footgolfu, ki je krasna igra v čudoviti naravi. Prepričan sem, da bo kakovost slovenskega footgolfa samo še rasla."

Matias Perrone (Argentina), 5. na svetovni lestvici: "Na Ptuju sem že petič in vedno mi je v veliko zadovoljstvo, saj gre za res lepo mesto in odličen turnir. Letos ga je nekoliko zmotil dež, zaradi lesar so bili preklicani sobotni rezultati, a odločitev je bila takšna in jo je bilo treba sprejeti. V nedeljo mi ni šlo tako dobro, a kljub temu je bil rezultat soliden. Pohvalil bi igrišče, ki je bilo odlično pripravljeno. V Evropi sem že nekaj tednov in tako bo še nekaj časa, saj imam v načrtu še turnirje na Švedskem, Škotskem, v Angliji ... Rad predstavljam footgolf in sem njegov ambasador, saj imam rad ta šport, ki mi je spremenil življenje."

Damijan Turk, vodja tekmovanj in podpredsednik Footgolf zveze Slovenije: "V kolikor strnem občutke našega mednarodnega 3-dnevnega spektakla v footgolfu lahko rečem hvala vsem, ki so pomagali pri organizaciji in hvala vsem 150-im tekmovalkam in tekmovalcem iz 10-ih držav. Tri tedne priprav, usklajevanj in koordinacije ter pogovorov z igralci, da je lahko vseh 72 ur potekalo tako kot smo si želeli. Lahko rečem v imenu celotnega odbora Footgolf zveze Slovenije, da smo izjemno ponosni na prav vse naše igralce! Enkrat zmaga eden, drugič drigi in ne glede na klub, smo veseli, da so na in pri vrhu ponovno naši tekmovalci. Se vidimo na 10. obletnici footgolfa v Sloveniji, ki bo v letu 2025.
Matija Brodnjak, predsednik Footgolf kluba Ptuj in Footgolf zveze Slovenije: "Na Ptuju smo letos gostili rekordnih 150 tekmovalk in tekmovalcev. Ptuj se je ponovno izkazal kot idealna golf in footgolf lokacija, saj ima vse kar footgolfisti potrebujejo za vrhunske pogoje turnirja na najvišjem nivoju, saj so številni turistični ponudniki in športna infrastruktura zelo blizu. S petkovo tiskovno konferenco, ki je bila obarvana v smeri produkta športnega turizma, smo pokazali pot, da lahko samo skupaj v svetu turizma in športa gradimo na prireditvah, ki nas uvrščajo med najboljše v svetu. Ptuj je v teh dneh dihal čez dan s footgolfom, zvečer pa z odličnimi koncerti. Več kot sto tekmovalcev je bilo iz tujine in v večini zraven tekmovalcev prihajajo družine, ki uživajo v termalnih vrelcih ali spoznavajo štajerske dobrote ter ustvarjajo nočitve. Veseli smo velikega napredka v tekmovalnem smislu, saj lahko slovenski tekmovalci konkurirajo najboljšim footgolfistom in to je odlična popotnica za decembrski EP v Turčiji, kjer bo Slovenija napadala najvišja mesta. Petkova otvoritvena slovesnost na Ptujskem gradu se je zasidrala v srca domačih in tujih gostov, ki so lahko okušali štajerska vina in lokalno kulinariko v kulturnem nadstandardu našega starodavnega mesta ob Dravi. Z Damijanom Turkom in Nejcem Bedračem ter celotno organizacijsko ekipo smo v zadnjih dneh dihali za ta dogodek, ki je uvod v 10. obletnico footgolfa v Sloveniji, ki bo v letu 2025
."

Sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo

Footgolf zveza Slovenije in Footgolf klub Ptuj kot organizatorja mednarodnega dogodka sta bila letos uspešna na razpisu, ki je namenjen športnim prireditvam, kjer so zelo natančno določene smernice glede izvedbe, lokalne vpetosti, trajnosti, medijskih obveznosti,... Veseli nas, da lahko skupaj razvijamo in informiramo domačo ter tujo javnost o mednarodnem footgolf dogodku na Ptuju.

Slovenska turistična organizacija je do letošnjega leta svojo marketinško kampanjo dve leti usmerjala v svet outdoor aktivnosti in športnih priprav, letos pa se začenja promocija nosilnega produkta mest in kulture, ki je ponovno pisano na kožo najstarejšemu mestu v Sloveniji.



Več v Šport