Ljubiteljska in profesionalna kultura v času občinskega praznika

Vsako leto se v praznovanje občinskega praznika vključujejo tudi domači kulturniki, ki z roko v roki s profesionalnimi inštitucijami in posamezniki popestrijo dogajanje.

Prlekija-on.net, petek, 9. avgust 2024 ob 18:20
Ljubiteljska in profesionalna kultura v Ljutomeru

Ljubiteljska in profesionalna kultura v Ljutomeru

Vsako leto se v praznovanje občinskega praznika vključujejo tudi domači kulturniki, ki z roko v roki s profesionalnimi inštitucijami in posamezniki popestrijo dogajanje. S sistematično strokovno in administrativno podporo društvom na eni strani ter vključevanjem in servisiranjem javnih programov lokalnih in drugih skupnosti, Območna izpostava JSKD Ljutomer utrjuje podporno mrežo javnih služb v prid zadovoljevanja najširših kulturnih potreb in razvijanja ustvarjalnih potencialov v skupnosti.

Območna izpostava JSKD Ljutomer je skupaj s Splošno knjižnico Ljutomer pripravila predstavitev 3. dela romana Maje Gal Štromar 7 kg do sreče v Galeriji A. Trstenjaka v Domu kulture Ljutomer, 2. avgusta 2024. Slovenska igralka Mara Vodopivec je bralkam in bralcem prirasla k srcu že v 1. delu (2014), ko je pri 40 letih iskala ljubezen, nato v 2. delu (2021), ko sreča Abrahama in se sooča z vstopom v menopavzo. V tretjem delu Mara praznuje 60 let. Gre za še vedno hudomušno branje, v katerem pa ne manjka preobratov, refleksij o minevanju, a tudi trpkih spoznanj na poti osvobajanja ženske, ki pogumno (po)išče svoje korenine in dom.

Manca Košir je zapisala: »Kdor zna, pač zna! Mara Vodopivec ne vedno, kljub šestdesetim in tik pred penzijo. Zato pa zna pisateljica Maja Gal Štromar, igralka, prevajalka, mojstrica djotiša, učenka psihoanalize, dramatičarka, nekoč ljubica in zdaj žena, skratka, ni da ni, izkušenj zvrhan koš, ki ga naloži na hrbet svoje »drama queen«. Mara je že utrujena, a še vedno išče odgovore, kdo sem in zakaj sem na tem svetu, jebemti Freuda! Smešno, sarkastično, ganljivo, presunljivo se zmešajo v koktajl, ki se ga prebere na dih. Ker kdor zna, pač zna!«

Kulturno društvo 2020 Ljutomer je 6. avgusta zvečer v atriju Mestne hiše uprizorilo še zadnjič v Ljutomeru komično dramo DVA, ki jo je režiral Gorazd Žilavec. Bistvena posebnost te igra je v tem, da je napisana za dva igralca, ki skozi debelo uro menjata kopico likov in oživita kar nekaj različnih karakterjev. In to je tisto, kar si domala vsak igralec zelo želi - da lahko v eni predstavi izživi toliko različnih preobrazb in zasije v toliko različnih »izvedbah«. Kaja Rihtarič in Bernard Rebernik sta sledila režiserjevim navodilom in več kot odlično odigrala vsak po šest likov. Številna publika ju je nagradila z velikim aplavzom. Zasluženo!

OI JSKD Ljutomer vsako leto nudi v času občinskega praznovanja vpis Žlahtnega abonmaja po enotni ceni 55 eur za 5 profesionalnih predstav. Tako je bilo tudi letos in ugodnost je izkoristilo skoraj sto abonentov. Za vse »zamudnike« bo možnost vpisa med 2. in 13. septembrom 2024 v Domu kulture, od 8. do 12. ure.

Ljubiteljska in profesionalna kultura v Ljutomeru



Več v Kultura in izobraževanje