V kleti Puklavec Family Wines začeli z rekordno zgodnjo trgatvijo

Vremenske razmere so poskrbele, da je to najhitrejša trgatev v zgodovini.

Prlekija-on.net, sreda, 14. avgust 2024 ob 13:17
Trgatev Puklavec Family Wines

Trgatev Puklavec Family Wines

V kleti Puklavec Family Wines so danes začeli s trgatvijo 2024. Vremenske razmere so poskrbele, da je to najhitrejša trgatev v zgodovini.

»Vreme je zaveznik in mentor vinogradnikov, tako da nas je tudi letos naučilo nekaj novega,« pove glavni skrbnik vinogradov kleti Puklavec Family Wines Branimir Žličar, ki potrdi, da gre za rekordno zgodnjo trgatev: »Vedeli smo, da bo zgodnja trgatev, a so nas pogoji v naravi vseeno presenetili, saj se to še ni zgodilo. Nikoli nismo še tako zgodaj trgali in trgatev prestavili še za štiri dni, saj je bil plan začetka 19. avgust,« pove Branimir, ki je v kleti zaposlen že 15 let in pojasni: »Vzorci iz laboratorija so pokazali, da je grozdje optimalno za trgatev, tako da smo morali hitro reagirati.« Doda, da vseeno upa, da se bodo vremenski pogoji malo umirili in se bo trgatev upočasnila.

Glavni enolog kleti Puklavec Family Wines Luka Radiček razloži, kako poteka trgatev: »Danes smo začeli z obiranjem modrega pinota za klasično penino. Parametri za trgatev so po pričakovanjih in resnično popolni za penine, je pa trgatev tri tedne hitrejša.« Opisal je, da se danes trga v dveh vinogradih Grlica in Vrtec, nadaljevanje pa odvisno od laboratorijskih podatkov: »Vsak dan spremljamo dogajanje in glede na analize se bomo odločili, kako naprej. Verjetno sledi rumeni muškat ali nadaljujemo z modrim pinotom

Prvi dan trgatve je bilo v vinogradih 31 obiralcev, ki so pobrali osem ton grozdja: »Pozna se, da je pozeba prizadela vinograd, a bolj natančne indikatorje bomo imeli po prvem tednu obiranja. Zdaj je še prehitro za napovedi,« pojasni količino Radiček in doda, da bo naslednji teden na terenu 200 delavcev.



Več v Gospodarstvo