Na Svetinjah postavili klopotec in okronali novo vinsko kraljico Jeruzalemsko ormoških goric

Nova vinska kraljica Jeruzalemsko ormoških goric je postala Sandra Kumer, ki je nasledila vinskega kralja Tilna Sedlaka.

Prlekija-on.net, petek, 16. avgust 2024 ob 10:34
Nova vinska kraljica Jeruzalemsko ormoških goric je postala Sandra Kumer

Nova vinska kraljica Jeruzalemsko ormoških goric je postala Sandra Kumer

V organizaciji Turistično kulturnega društva Ivanjkovci je potekala prireditev Pozdrav trgatvi Svetinje 2024. Nova vinska kraljica Jeruzalemsko ormoških goric je postala Sandra Kumer, ki je nasledila vinskega kralja Tilna Sedlaka. Na Svetinjah so poleg slavnostnega kronanja postavili klopotec, pripravili kislo žüpo, ponujali domače dobrote in sladoled. Vinarji in člani Društva vinogradnikov Ljutomersko-Ormoških goric Jeruzalem so na stojnicah ponujali odlična prleška vina. Obiskovalci od blizu in daleč so se družili še nekaj časa.

Nova vinska kraljica Jeruzalemsko ormoških goric, 22-letna Sandra Kumer, prihaja iz Strmca pri Ormožu. Je študentka Pravne fakultete v Mariboru. Obiskovala je OŠ v Juršincih in Gimnazijo Ormož. V prostem času igra klavir in harmoniko, se kulturno udejstvuje in pomaga v manjšem domačem vinogradu. Je navdušena nad vinogradniško pokrajino, o kateri je pisala tudi v svoji pesniški zbirki Rumeno, ki te hočem rumeno. Vodi in izvaja vinske degustaciji na zidanici Malek na Svetinjah. Za kraljičino vino si je izbrala traminec - rumeni muškat, polsladko, iz zlate linije podjetja Puklavec Family Wines iz Ormoža. »Res mi je v ponos nositi krono Jeruzalemsko ormoških goric, predstavljati to našo pokrajino, te naše ljudi, kulturo in seveda naša odlična vina. Že kot otroci smo se igrali vinske kraljice in kralje, ampak takrat si nisem predstavljala, da se mi to lahko uresniči. Tako da sem izjemno hvaležna in se bom maksimalno potrudila,« je dejala Sandra Kumer.

Sandri Kumer je krono podelil ormoški župan Danijel Vrbnjak, predsednica petčlanske komisije Katja Jurkovič ji je podelila lento, predsednica Turistično kulturnega društva Ivanjkovci mag. Tanja Vaupotič častno listino in predsednik KS Ivanjkovci Anton Zadravec šopek. Na prireditvi je bil med gosti tudi poslanec državnega zbora Andrej Kosi.

V. vinski kralj Tilen Sedlak je v svojem dveletnem mandatu skrbno promoviral domača vina in kraje ter tudi sam naprej piše življenjsko zgodbo, povezano z vinom in turizmom. V govoru na prireditvi se je zahvalil za to priložnost, ki mu je prinesla tudi življenjsko sopotnico. Z Majo Pečarič, vinsko kraljico Slovenije 2023, kmalu pričakujeta naraščaj. Ormoški župan se mu je zahvalil za opravljeno delo in mu podaril županovo vino.

Prireditev se je pričela s sveto mašo v cerkvi na Svetinjah na praznik Marijinega vnebovzetja. Domači župnik Jože Rajnar je klopotec pred cerkvijo blagoslovil, da bo dobro delal. Branko Fifnja je skupaj s člani Turistično kulturnega društva Ivanjkovci (TKD) na šaljiv način prikazal postavitev klopotca. V kulturnem programu sta nastopila folklorna skupina in pevski zbor TKD Ivanjkovci. Folklorna skupina je že od jutra pridno kuhala domačo kislo žüpo, na stojnicah so vina ponujala vinogradništva Hlebec, Plemenič, Štampar, Herga in Henzel. Teta Marta s Cerovca Stanka Vraza je spekla domače pogače in postržjače. Bomitela Mihaele Glavica s Koga je poskrbela za domač sladoled in pecivo. Na stojnici smo videli tudi ročno izdelane izdelke in spominke domačinke Štefanije Badnjevič Unikatko Sani. Prireditev je vodila Katjuša Grof Štih, podpredsednica društva.

S traktorji starodobniki so se pripeljali tudi člani Društva starodobniki Miklavž pri Ormožu.

Prireditev je dobro uspela, največ je bilo domačinov, na njej pa se je ustavilo kar nekaj domačih in tujih turistov iz Francije, Italije, Avstrije, Madžarske, Velike Britanije in Srbije.

Katjuša Grof Štih
Foto: Denis Žuran



Več v Družabno