Zapel je tudi klopotec malonedeljskih vinogradnikov

Vinogradi na tem območju se hitro krčijo, z njimi pa izginjajo tudi klopotci.

Branko Košti, sobota, 17. avgust 2024 ob 11:52
Postavljanje klopotca v Moravcih pri Mali Nedelji

Postavljanje klopotca v Moravcih pri Mali Nedelji

Eden čedalje redkejših klopotcev, ki bo to jesen v Moravcih pri Mali Nedelji od petka, 16. avgusta naprej, še oznanjal bližajočo jesen in skorajšnjo trgatev, je klopotec Društva vinogradnikov Mala Nedelja. Vinogradi na tem območju namreč hitro izginjajo, z njimi pa na žalost tudi klopotci.

Postavitev klopotca je že dolga leta ena od tradicionalnih prireditev v repertoarju delovanja društva, ki v Moravski vrh vedno privabi lepo število vinogradnikov, domačinov in naključnih obiskovalcev. Tudi letos so se v poznem, a vročem petkovem popoldnevu zbrali ob novem vinogradniškem domu, kjer so jih vinogradniki pričakali z najprimernejšo osvežitvijo v tem času - hladno pijačo. Brbončice so zaznale prijeten vonj iz kuhinje, kjer sta pridna kuharja Danček in Zvonko že pripravila odlične kotlete, s katerimi so pred glavnim opravilom, dvigom klopotca, potešili svoje želodce.

Dele klopotca je na drogu, ob asistenci Martina Kolbla in Zvonka Škrgeta, strokovno sestavil izkušeni Franc Babič, njihovo delo pa so nadzorovali Vinska kraljica Martina XII. Neja Horvatič, predsednik društva Marjan Novak ter predsednika KS Radoslavci Irena Žinko in KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin. Vsi navedeni so zbrane tudi nagovorili. Seveda se mora ob takem dogodku oglasiti tudi harmonika, katere meh je tokrat raztegnil mladi Vito Zmazek.

Ob koncu sta predsednik Marjan Novak in Vinska kraljica Martina XII podelila zahvale vinogradnikom, kateri so ob junijskem Pohodu odprli vrata svojih kleti in bogato pogostili pohodnike.



Več v Družabno