Kinološko reševalno urjenje med »zlatimi« na Pohorju

Kinološkega društva za reševalne pse REPS iz Maribora je prejela ZLATI ZNAK Civilne zaščite Republike Slovenije, kot priznanje za dolgoletno, uspešno delo pri razvijanju in krepitvi organiziranosti in usposobljenosti sil za zaščito, reševanje in pomoč, hrabra dejanja ter raziskovalne dosežke na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Prlekija-on.net, torek, 20. avgust 2024 ob 14:03
Kinološko reševalno urjenje na Pohorju

Kinološko reševalno urjenje na Pohorju

V realizaciji Kinološkega društva za reševalne pse REPS iz Maribora je nedavno potekal vikend tabor vodnikov reševalnih psov, ki so bili nameščeni v Ruški in Čandrovi koči na Arehu. Omenjena štajerska reševalno kinološka organizacija je prejela ZLATI ZNAK Civilne zaščite Republike Slovenije, kot priznanje za dolgoletno, uspešno delo pri razvijanju in krepitvi organiziranosti in usposobljenosti sil za zaščito, reševanje in pomoč, hrabra dejanja ter raziskovalne dosežke na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Glavna koordinatorka dogodka je bila Hojka Kraigher, mednarodno uveljavljena vodnica reševalnih psov, sicer pa tudi upravičena dobitnica bronastega znaka Civilne zaščite. Na dvodnevnem intenzivnem in kvalitetnem usposabljanju je sodelovalo devet reševalnih kinoloških timov, med njimi sta bila iz Pomurja povabljena ter imela čast s svojimi kužki na tem pomembnem dogodku sodelovati tudi vodnika reševalnih psov - nemškega ovčarja FIDELA, belgijskega ovčarja BEANA in labradorke SAMARE, Tamara Brumen in Rudi Stegmüller iz Mladinskega centra Prlekije, ki trenirajo v okviru Športno kinološkega društva - ERP Goričko, še toliko bolj, ker se čez leta želi v pomurski regiji končno formirati operativna enota reševalnih psov, ki bo delovala v enotnem sistemu slovenskih sil zaščite in reševanja.

Iskalna območja pogrešanih oseb so bila na različnih območjih Pohorja: Areh-Šumik-Žigartov vrh-Cojzarica. Potekal je tudi spremljevalni program: prosto nakazovanje, nakazovanje s prinosilom, vrvna tehnika in mantrailing. Udeleženci so morali imeti osebno varovalno opremo za delo: primerne pohodne čevlje, delovne rokavice, zaščitno čelado, naglavno svetilko, vodo, prvo pomoč ter tudi ustrezno opremo za svojega reševalnega psa: hrano, vodo, ovratnico, povodec. Kužki in vodniki so morali biti tudi zavarovani. Usposabljanje poslušnosti s premagovanjem ovir pa je potekalo na povsem novih ovirah, na poligonu v Dražencih. Matej Kavnik je vodil treninge in izbral terene iskanja, pri delu sta še mu pomagala sina Gašper in Andraž ter psička Ulla. Markerska opravila sta izvedla Valerija in Jože Majhen in Milena ter Igor Komidar s kužkom Hugotom. Inštruktor usposabljanja je bil Ljubo Meglič, sodnik FCI/Judge.

Ob zaključku izredno pestrega, strokovnega in zanimivega reševalno kinološkega usposabljanja sta predsednik REPS-a Emil Urbancl ter predsednica Društva SLO-CANIS - psi pomočniki Darinka Lečnik Urbancl podarila vsem udeležencem bogata darila in spominske zahvale. Reševalnima kinološkima timoma - labradorki CIA z vodnico Hojko Kraigher iz Reps-a ter zlatemu prinašalcu UČJA vodnice Saše Samotorčan iz Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije pa je celo uspelo, da sta ob tokratnem usposabljanju še uspešno opravila kinološki reševalni izpit stopnje RH FL A. Zadovoljstvo in novo pridobljena znanja in izkušnje ob zaključku pohorskega dogodka bo nedvomno botrovalo, da se v naslednjem letu usposabljanje ponovi.

Tekst: Milena Dajčar
Foto: Reps in MCP-PC NVO, so. p.



Več v Kultura in izobraževanje