Pod trto v atriju Mestne hiše v Ljutomeru se je odvijal 28. Festival Dnevi poezije in vina

Festival Dnevi poezije in vina je potekal ob 68. Občinskem prazniku.

Prlekija-on.net, sreda, 21. avgust 2024 ob 10:12
Festival Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

Festival Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

V 28. letih se je Festival Dnevi poezije in vina razvil v enega najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in enološko umetnost. Vsako leto v zadnjih toplih avgustovskih dneh obiskovalcem ponudi pesniška, enološka, kulinarična, glasbena, vizualna in številna druga nepozabna doživetja, ki oživijo ozke uličice srednjeveškega Ptuja.

Na festivalu poezije in vina bo gostovalo 21 pesnic in pesnikov iz 14 držav, ki sta jih skrbno izbrali programska vodja festivala, pesnica Kristina Kočan, in letošnji kurator, ukrajinsko-judovskega-ameriškega porekla Ilya Kaminsky.

V času festivala se bo na številni prizoriščih zvrstilo več kot 60 dogodkov, ki bodo poleg glavnine dogajanja na Ptuju potekali tudi v krajih Belo, Dornava, Filovski gaj, Gornja Radgona, Janški vrh, Juršinci, Križevci pri Ljutomer, Krško, Ljubljana, Ljutomer, Makole, Maribor, Murska Sobota, Ormož, Petanjci, Selce, Vitomarci, Potrna v Avstriji ter Varaždin.

Festival je letos v ospredje postavil južnokorejsko literaturo. V Ljutomeru so nas obiskali južnokorejski in slovenski pesniki: Kim Yideum , Choi Young-Mi, Kim Kyung Ju, Natalija Milovanović, Tone Škrjanec in Gregor Podlogar. Prevajalka današnjega večera je bila Kang Taehee.

Čudovit večer z glasbo sta nam popestrila Iva Žižek (operna pevka) in Domen Baša (harmonika), študenta Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

S piko na i nam je dogodek letos začinilo vinogradništvo Kovačič s svojimi izvrstnimi vini. Ob okušanju dobrega vina so nam za zadovoljstvo brbončic poskrbele žene iz Društva kmetic Križevci-Veržej.

Dogodek v Ljutomeru je potekal v sodelovanju s Splošno knjižnico Ljutomer, Prleško razvojno agencijo in Visit Prlekija.

Zapisala: Sonja Rožman, Splošna knjižnica Ljutomer
Fotografije: Arhiv knjižnice



Več v Kultura in izobraževanje