Sejem Agra se je zaključil, obiskalo ga je okrog 100 tisoč obiskovalcev

Tradicionalno so se zadnji dan srečali lastniki starodobnih traktorjev Steyr.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. avgust 2024 ob 18:23
Zadnji dan sejma Agra

Zadnji dan sejma Agra

»Letošnja 62. Agra je v olimpijskem letu 2024 pokazala in dokazala, da predstavlja več kot zgolj zrcalno sliko slovenskega kmetijstva, agroživilstva in podeželja. S strokovnimi vsebinami in kakovostnimi izdelki, stroji in znanji je nakazovala trende in rešitve za prihodnost. Razstavljavci so pokazali vse znanje in sposobnost industrije, tako strojne kot živilskopredelovalne ter izdelkov vsestranske uporabe. Inštitucije so pokazale vlogo in pomen pri obvladovanju problemov sodobnega časa, politika pa je dobila vpogled v delovanje kmetijstva in podeželja, ki nujno potrebuje pomoč in usmeritve za prihodnost. Obiskovalci sejma so še enkrat dokazali, da je sejem Agra olimpijada slovenskega kmetijstva in podeželja, na katerem se enostavno moraš pojaviti, če hočeš biti informiran in motiviran za nadaljnje delo.
Za nas organizatorje je pomembno, da so inštitucije in vladni resorji, kot sta Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, vzeli ta sejem kot pomembnega partnerja pri predstavitvi njihovega delovanja. Tudi države partnerice - tokrat je bila to Bolgarija - dokazujejo mednarodni pomen in vlogo sejma.
Sejem kot olimpijada pa je poskrbel tudi za nagrade in priznanja vsem najboljšim v osmih mednarodnih ocenjevanjih.
Če je prihodnost v trajnostnem razvoju in sočutnem odnosu do narave, smo tokrat govorili o pravih temah. Vsekakor pa prihodnost pripada mladim, ki so tokrat prepoznavno tvorili veliko večino. Upamo lahko, da je katerega izmed njih prepričala ideja "lepo je biti kmet". 100 tisoč obiskovalcev pa je dokaz, da nam je mar za kmetijstvo in zdravo hrano
,« je ob zaključku sejma povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma ob zaključku sejma AGRA 2024

Prodorni ponudniki iz vseh kontinentov

Najmočneje so bila na letošnjem sejmu AGRA zastopana naslednja področja: kmetijska mehanizacija (stroji in priključki v poljedelstvu, stroji in oprema za sadjarstvo in vinogradništvo, za predelavo grozdja in kletarstvo, za vrtninarstvo in vrtnarstvo, za gozdarstvo, za urejanje okolja in vrta ter stroji in oprema za živinorejo, pa tudi sredstva za servisiranje kmetijskih strojev in naprav), varstvo okolja, oprema za ogrevanje in hlajenje, stavbno pohištvo, embalaža, živila, surovine in sredstva v živilski predelavi, stroji in oprema za živilsko industrijo, oprema za gostinstvo in hotelirstvo, semena in sadike, sredstva za prehrano in varstvo rastlin, sredstva za prehrano in zaščito živali, orodja in pripomočki za kmetijstvo, kmetijski objekti, čebelarstvo, transportna sredstva in oprema, informatika, digitalizacija in raziskave, oprema in pripomočki za gospodinjstvo, blago za široko porabo, strokovna literatura, strokovna svetovanja, storitve in izdelki dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Vodilne institucije so vabile z razstavnimi prostori, strokovnimi predstavitvami in srečanji

Med najvidnejšimi sodelujočimi ustanovami velja izpostaviti Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstvo za naravne vire in prostor, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Kmetijski inštitut Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, GZS - Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarsko zvezo društev Pomurja, Konzorcij Biotehniških šol Slovenije, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, Visoko šolo za vinarstvo in vinogradništvo, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Zavod za gozdove Slovenije, Zvezo slovenske podeželske mladine, Društvo za Permakulturo Slovenije, Etri skupino, Zvezo biodinamikov Slovenije, Zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije, Biotehnično šolo Rakičan, priznane rejske organizacije s področja konjereje, čebelarstva, drobnice, govedoreje, perutnine in prašičereje, Slovensko združenje za ohranitveno kmetijstvo (SZOK), lokalne akcijske skupine, občine ...

Sejem je bil živ v najboljšem pomenu te besede

Sejem AGRA se od letošnje ponovitve dalje ponaša z novo pridobitvijo, s paviljonom Čebelji svet. Prireditev so tradicionalno oživile strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, prašičereje, reje drobnice ter avtohtonih pasem domačih živali. Maneža je bila vsakodnevno prizorišče atraktivnih revij. Torek je bil dan konjerejcev, zlasti pa dan pasme slovenski hladnokrvni konj, ki letos praznuje 60. obletnico pasme in žrebetišča ter dan pasme ljutomerski kasač, ki praznuje častitljivi, 150. jubilej.
Permakulturni center Pomurskega sejma je privabil v bujne oaze trajnostne pridelave množice obiskovalcev, ki so prišli po nasvete strokovnjakov, predstavnikov Društva za Permakulturo Slovenije, Amaranta - slovenske ekološke semenarske hiše, Povezovalnice podnebnih ciljev, Etri skupine, Zveze biodinamikov Slovenije, Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, KGZS, ZGS, BŠ Rakičan, FKBV UM, ZSPM in Pomurskega sejma.

Podeljena so bila priznanja za strokovno preverjeno kakovost

Na sejmu AGRA so bila podeljena priznanja strokovnih mednarodnih ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma AGRA, ki so letos privabila 375 udeležencev s 1.623 izdelki.
Na 45. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 44 podjetij s 505 izdelki iz Slovenije in Hrvaške.
Na 38. mednarodnem ocenjevanju mleka, mlečnih izdelkov ter rastlinskih nadomestkov je sodelovalo 26 podjetij s 174 izdelki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije.
Na 28. mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je sodelovalo 32 podjetij s 97 izdelki iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske.
Na natečaju 40. Slovenski oskar za embalažo je sodelovalo 8 slovenskih prijaviteljev s trinajstimi modeli embalaže.
50. odprto državno ocenjevanje vin "Vino Slovenija Gornja Radgona" in 14. odprto državno ocenjevanje BIO vin sta prinesla sodelovanje 148 vinarjev s 651 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Bolgarije, ki je letošnja država partnerica sejma AGRA. Osrednje ocenjevanje Vino Slovenija je pritegnilo 139 pridelovalcev s 633 vzorci, na ocenjevanju BIO vin pa je sodelovalo 9 pridelovalcev z 18 vzorci.
Na 5. mednarodnem ocenjevanju medenih pijač je sodelovalo 13 slovenskih čebelarjev oz. podjetij s 16 vzorci.
23. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo je privabilo 88 čebelarjev oz. podjetij s 142 vzorci medu iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške.
Na 41. mednarodnem ocenjevanju kmetijske mehanizacije in opreme je sodelovalo 16 podjetij s 25 eksponati.
Da bo sejem AGRA tudi v bodoče ustrezno odgovarjal na potrebe sodobnega trga, smo letos uvedli pomembno novost, ki je plod sodelovanja s slovenskim podjetjem Netis in njihovo platformo za digitalizacijo dokazil MyNextID - spletni katalog nagrajencev.

Tehtno dogajanje

Sejem je v soboto svečano odprla predsednica DZ Klakočar Zupančič. Zasaditvi drevesa v čast državi partnerici sejma Bolgariji je sledil zanimiv posvet o ohranitvenem kmetijstvu. Potekala je Tržnica društev podeželske mladine.
Odlično obiskana nedelja je bila strokovno dejavna, tekmovalna in družinsko prijetna. Kot 6. Medena kraljica Slovenije je bila okronana Rebeka Medved. V strokovnem smislu je dan poleg čebelarskega posveta strokovno podčrtala predstavitev prizadevanja strokovnjakov za upravljanje z gozdom in lastnikov gozdov za ohranitev narave v slovenskih gozdovih. Dobili smo zmagovalce 24. državnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov in izvedeli, kateri so najmočnejši slovenski fantje. Mladi kmetje so se predstavili na tržnici.
V ponedeljek so med drugim potekali svečana razglasitev in podelitev nagrad strokovnih ocenjevanj kakovosti pod sejemskim okriljem, Veterinarski posvet, Zelenjadarski posvet in Živilski posvet. Veliko smo izvedeli o pomenu Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS za slovensko kmetijstvo. Srečali so se člani in članice Skupnosti naravnih parkov Slovenije.
V torek je potekala svečana razglasitev in podelitev nagrad jubilejnega 50. Odprtega državnega ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona in izvedeli smo, kdo je postal Vinar leta 2024. To je bil tudi dan Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je podelila priznanja S kmetije za vas. Veliko zanimanja je požel strokovni posvet Podnebne spremembe in dostop do vode. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS je organizirala strokovni sadjarski posvet.
Sejemska sreda je bila dan slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice, kmetijsko-živilskega šolstva, zamejskih Slovencev in avstrijske Štajerske. Gospodarsko ministrstvo je skupaj z agencijo Spirit Slovenija in drugimi institucijami pripravilo Slovensko-bolgarski poslovni forum s poslovnimi srečanji med slovenskimi in podjetji države partnerice sejma AGRA - Bolgarije. Odvilo se je mednarodno poslovno srečanje Meet4Business AGRA 2024. Zadružna zveza Slovenije je podelila svoja priznanja. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS je organizirala srečanje partnerjev SRIP HRANA.
Sejemski četrtek je bil predvsem dan pridelovalcev zelenjave, semenarjev in sejemskih vrtov, ki so ga podčrtale aktivnosti v Permakulturnem centru Pomurskega sejma. Odvil se je tudi Zeliščni forum Republike Slovenije. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS je organizirala posvet o javnem naročanju živil. Povezovalnica podnebnih ciljev (kozolec) je v nakup ponudila izdelke iz ličja Rokodelskega centra Zadruga Pomelaj, izvedeli pa smo tudi, kako se povezovati v smeri »Nakupa z namenom«. Tradicionalno so se srečali lastniki starodobnih traktorjev Steyr.
Obiskovalce so vse sejemske dni razvajali vedro stanovsko druženje, različna tekmovanja, pokušnje nagrajenih vin in prehranskih izdelkov, strokovno vodeni ogledi vzorčnih nasadov in razstav živali, različni prikazi in delavnice.
Otroci so se zabavali in učili v ustvarjalnih delavnicah ter se kratkočasili v lunaparku in na napihljivih igralih. Prav vse pa je navdušila pestra in slastna kulinarična ponudba.

Sejem Agra v številkah

• 1720 razstavljavcev • 35 sodelujočih držav • 19 neposredno prisotnih držav (Alžirija, Avstrija, Bolgarija, Francija, Gana, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Kamerun, Latvija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Senegal, Slovaška, Slovenija, Srbija, Ukrajina) • 18.000 m2 razstavnih površin v halah • 34.500 m2 zunanjih razstavnih površin • 3.000 m2 razstav živali • 15.300 m2 vzorčnih nasadov, maneža, prireditveni prostor • razstavni prostor skupaj: 70.800 m2 • okrog 100.000 obiskovalcev

Spodaj še je nekaj fotografij zadnjega dneva sejma.

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo