Lendavska trgatev prvič s šestimi vinskimi kraljicami

Na vinski trgatvi je bilo prisotnih kar šest vinskih kraljic, poleg lendavske še prekmurska, ljutomerska, jeruzalemsko-ormoška, iz Male Nedelje in iz Radovelj pri Šmarjeti.

Prlekija-on.net, nedelja, 1. september 2024 ob 09:23
45. Lendavska trgatev

45. Lendavska trgatev

Vrhunec Festivala Vinarium je sklenila jubilejna 45. Lendavska trgatev, etnološko-kulinarična prireditev, ki poteka v znamenju povorke s prikazom bogate kulturne dediščine, ljudske umetnosti in vsega, kar krasi tukajšnje ljudi.

Na tradicionalni etnološki prireditvi, ki v Lendavo vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev, se je v dobri uri skozi staro mestno jedro sprehodila povorka 63 skupin z več kot 700 sodelujočimi, med katerimi je vinsko kraljico Lendave Lucijo Šetar iz Radmožancev prvič spremljalo še preostalih pet vinskih kraljic iz te vinorodne regije.

Pred začetkom povorke, ki že več let v Lendavo privablja ljudi tudi iz sosednjih držav, je na odru pred mestno hišo prisotne nagovoril župan občine Lendava Janez Magyar: »Dragi gostje, pozdravljeni na 45. jubilejni trgatvi. Želim vam, da se imate lepo, da se družite in naužijete vseh dobrot, ki jih pripravljajo domačini

Nagrado za najboljši lendavski špricer je podelil Sebastijan Gjerkeš, predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava. »Med 14 prijavljenimi vzorci je šestčlanska komisija za najboljšega ocenila špricer od Vina Krampač.« Drugo mesto je zasedlo Vinogradništvo Smej in tretje Marko Zelko - Vinal.

Povorko je spremljalo sončno vroče poletno vreme in prešerno razpoloženi obiskovalci, ki so si že nekaj minut pred enajsto, pred uradnim začetkom povorke, priborili najboljša mesta v senci pod krošnjami dreves, ob ulici, po kateri so se kot prvi sprehodili konji ob znani koračnici 'Ko fantje vsi'.

Več kot 60 različnih skupin z več kot 700 nastopajočimi so bili tudi vinski vitezi, mažoretke, starodobniki, godba ter seveda vozovi, ki so v mimohodu skozi lendavske ulice predstavili tradicionalne običaje, šege, opravila, noše ter kulturno dediščino Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije, in seveda, Slovenije. Nekateri so plesali, drugi peli, nekateri pa v duhu gledališke predstave prikazovali različne stare običaje.

»V imenu organizatorjev lahko povem, da smo z letošnjo povorko zadovoljni. To je namreč 45. Lendavska trgatev, na nek način tudi jubilejna. Na povorki se je predstavilo več kot 60 skupin, ne samo iz Lendave, ampak tudi iz notranjosti Slovenije, pa iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske, imeli smo celo skupino iz Slovaške. Letos je posebnost, da je z nami na vinski trgatvi kar šest vinskih kraljic, in sicer poleg naše lendavske še prekmurska, ljutomerska, jeruzalemsko-ormoška, iz Male Nedelje in iz Radovlje pri Šmarjeti,« je po koncu povorke povedala Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava.

45. Lendavska trgatev

Janez Magyar, župan Občine Lendava: »Lendava ima izjemno, več kot 830-letno tradicijo, ki jo s ponosom ohranjamo in z njo živimo. Občina finančno podpira vsa društva različnih etničnih skupin, od Madžarov, Hrvatov, Romov in Srbov. V okviru svojega prostovoljnega udejstvovanja v naši občini organizirajo izjemne prireditve, tako v okviru občinskih prireditev kot v svojih krajevnih skupnosti, krona vseh dogodkov pa je Lendavska trgatev. Danes je še avgust in lendavske gorice so polne bračev, ki pobirajo grozdje. Nekoč smo brali grozdje oktobra, in takrat je ta trgatev služila za praznjenje kleti in sodov, da so imeli kam spraviti novo letino. Stvari so se spremenile, ta povorka pa ostaja naše bogato izročilo, saj običaje ohranja v pesmi in plesu. Tudi v bodoče bo Občina Lendava s pozornostjo podpirala etnične skupine in društva, ker so naše bogastvo. Veliko denarja namenjamo temu, kar je danes z velikim obiskom poplačano. Zavedamo se, da imamo v Lendavi nekaj posebnega - tudi prejšnji vikend smo v podobni vročini na Bogračfestu zbrali 95 ekip, ki so na kar 117 tekmovališčih zakurile kotle. Ni tekmovalnost v prvi vrsti, ampak druženje. To je danes najpomembnejše, da pokažemo, da smo tukaj doma prijazni in dobri ljudje, da različne skupine lepo sodelujejo med sabo, da živimo skupno harmonično življenje, ki bogati nas in našo pokrajino

Na povorki so poleg vinskih kraljic nastopile tudi mažoretke in prekmurska godba, konjeniki, predstavilo se je veliko folklornih skupin, v madžarskih, srbskih, romskih, prekmurskih, hrvaških in avstrijskih nošah, poleg tega pa je bilo prisotnih tudi 15 vozov s prikazi različnih ljudskih izročil in jesenskih kmečkih opravil.

45. Lendavska trgatev

»Zadovoljni smo s tem, kar so pripravila kulturna društva in krajevne skupnosti. Vinogradniško društvo Čentiba je povabilo več kot 20 vinogradniških društev. Lahko rečem, da je za nami pestra povorka in vsekakor se bomo trudili, da bomo to pestrost ohranili tudi v bodoče. Ta naša tradicionalna povorka je edinstvena, ne poznam nobene s tako bogatim programom. Vse tiste, ki še niso bili v Lendavi, vabim, da se nam pridružijo na Lendavski trgatvi. Društva in krajevne skupnosti vedno prikažejo nekaj novega, zanimivega in izvirnega, želimo pa, da to postane emblem Lendave,« je povedala Elvira Vaupotič Göncz.

Poskrbeli so tudi za najmlajše, ki so jim pred knjižnico postavili Pravljično dvorišče z animacijo, likovnimi delavnicami in poslikavo obraza. Podoben otroški program so pripravili tudi pod krošnjami pri razglednem stolpu Vinarium Lendava. Na prireditvenem prostoru Cubis je obiskovalce zabaval pester Folklorni program petih dežel, na katerem je nastopilo osem skupin iz petih držav. Po uradnem programu so se prisotni najprej zavrteli ob zvokih Skupine Plamen, najvztrajnejši, ki so kljub visokim avgustovskim temperaturam vztrajali pod žgočim soncem vse do večera, pa je ob koncu dneva za slovo od avgusta z izjemnim nastopom razvnela Grupa Vigor.

»Smo na polovici vseh dogodkov. Hvala vsem, ki so pomagali pri pripravi. Prihodnji konec tedna nas čaka pester program, ko bomo praznovali 9. obletnico odprtja razglednega stolpa,« je dan ponosno zaokrožil župan Magyar.



Več v Družabno