Prodaja se 225 let stara hiša, kjer je nekoč delovala znana gostilna

Zgradba je v mestu in bližnji okolici dobro znana kot nepremičnina z gostinskim delom pod imenom »Ljutomerska klet«.

Prlekija-on.net, torek, 3. september 2024 ob 18:32
Prodaja se nepremičnina z gostinskim delom

Prodaja se nepremičnina z gostinskim delom

Tokrat med nepremičninskimi oglasi lahko zasledimo, da se v Ljutomeru prodaja hiša, ki je bila zgrajena leta 1799 in adaptirana leta 1950. Hiša je velikosti 200 m2, in ima tudi 146 m2 zemljišča. Gre za hišo, kjer je nkoč v spodnjem delu delovala "Ljutomerska klet", dobro poznana gostilna v Ljutomeru in okolici. Nepremičnina se prodaja za 39.500 evrov. Stavba sicer nujno potrebuje obnovo.

Hiša stoji v mestnem središču, ki je v celoti zaščiteno kot »kulturni spomenik« oz. kulturna dediščina, zato je pri nakupu in obnovi obvezno potrebno slediti smernicam Zavoda za kulturno dediščino, ki temelji na odloku Občine Ljutomer o zaščiteni kulturni dediščini.

Prodaja se hiša na Starem trgu

Prodaja se 216 let stara hiša


Ljutomerska klet

"V tem trenutku je celotna stavba prazna oseb in čaka na novega lastnika. Kot je moč razbrati iz oglasa ima stavba kletno etažo, 1. nadstropje in podstrešje. Gledano z ulice bi lahko rekli, da ima pritličje (Ljutomerska klet), 1. nadstropje in podstrešje, ker pa je dejansko grajena v pobočje, tj. pod cerkvijo, ki mogočno stoji nad Ljutomerom, je moč etaže razumeti tako ali drugače. Prvo nadstropje je vedno bilo namenjeno bivanju zato se tam nahaja večje stanovanje. Vhod v stanovanje se nahaja višje, za zgradbo, gledano z ulice, to je z dvorišča cerkve. Z ulice do cerkvenega dvorišča, višje za hišo, vodijo betonske stopnice, ki se držijo roba zgradbe. Stanovanje je klasično, »meščansko«, z visokimi stropi in velikimi lesenimi okni ter lesenimi podi. Po javnih podatkih ima stanovanje 121 kvadratnih metrov. Potrebno je popolne obnove saj v stanovanju že nekaj časa ni nikogar in izgleda zapuščeno. Vključuje dve prostorni spalnici, kuhinjo, jedilnico, kopalnico, hodnik in dnevno sobo. S stanovanja je stopnišče do podstrešja z visokim ostrešjem. Ostrešje s kritino in žlebovi je v slabem stanju, je pa v podstrešju dokaj preprosto narediti še dodatno stanovanje, vprašanje je le, če je možno tam postaviti strešna okna zaradi že omenjene zaščitene kulturne dediščine.

Zemljišče na kateri zgradba stoji je stavbišče stavbe in nič več in nič manj. To, seveda, ni prijetna informacija, vas pa lahko deloma pomirimo z informacijo , da je zemljišče okoli stavbe v delu ulice v celoti javno dobro zato se v dogovoru z občino tam lahko vzpostaviti režim parkiranja vozil in koriščenja zemljišča. V delu dostopa do stanovanja pa last Župnije Ljutomer kjer tudi ne vidimo razloga nadaljnjega sodelovanja v smislu pravice dostopa do stanovanja. Komunalni priključki, ki jih objekt vsebuje so: vodovod, kanalizacija ter plinsko in električno omrežje. Ogrevanje stanovanja se izvaja preko etažne plinske peči. Ni podatka ali je objekt priključen na optično omrežje podjetja Telemach. V kolikor ni je to enostavno izvesti.

Gostinski objekt pod stanovanjem ima velik prostor, skladišče, bar, sanitarije... Po javnih podatkih ima »Ljutomerska klet« 45 kvadratnih metrov. Poleg gostinskega objekta se v tej že etaži nahaja prostor, ki nima funkcije in ga je možno pripojiti gostinskem delu ali pa ga urediti kot garažo za lastnika stavbe. Ta prostor ima po javnih podatkih 34,5 kvadratnih metrov. Tudi predmetna etaža ima svoje, že omenjene, komunalne priključke," se glasi oglas, kjer omenjajo še, da je ponudba po njihovi oceni zanimiva tako za investitorja, ki bi rad opravljal gostinsko-nastanitveno dejavnost ali pa oddajanje posamezne enote v dolgoročni ali turistični najem, lahko pa je to tudi kombinacija bivanja v stanovanju in oddajanja gostinskega dela.



Več v Gospodarstvo