Stolp Vinarium Lendava je star devet let, od odprtja ga je obiskalo skoraj 700 tisoč obiskovalcev

Festival Vinarium 2024 se je zaključil s praznovanjem 9. rojstnega dne stolpa Vinarium Lendava.

Prlekija-on.net, sobota, 7. september 2024 ob 21:25
Devet let stolpa Vinarium Lendava

Devet let stolpa Vinarium Lendava

Sončno vreme in prijeten vetrič sta ob pogledu na razgibano pokrajino, ki z razglednega stolpa Vinarium Lendava seže vse do Hrvaške, Madžarske in Avstrije, popestrila že deveto praznovanje otvoritve razglednega stolpa. Turisti, kolesarji, pestra kulinarična, kulturna in glasbena ponudba so čudovit zaključek festivala Vinarium Lendava.

Razgledni stolp Vinarium Lendava si je v letošnjem letu ogledalo krepko čez 48 tisoč ljudi, v zadnjih devetih letih pa kar neverjetnih 688.500 obiskovalcev. Stolp, visok 53,5 metra, je privabil obiskovalce od blizu in daleč. Na slavnostnem praznovanju sta prisotne nagovorila župan občine Lendava Janez Magyar in predsednica Turistične zveze Lendava vabi Eva Marija Banutai.

»Danes praznujemo 9. rojstni dan stolpa Vinarium Lendava. Uradna otvoritev je bila 2. septembra 2015, ko marsikdo ni verjel v zgodbo o uspehu. Toda naš turistični biser je presegel vsa pričakovanja. Z višine 53,5 metra ponuja prekrasen 360-stopinjski razgled na barvito pokrajino, ki zajema ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Od leta 2015 do konca avgusta 2024 je stolp Vinarium Lendava obiskalo kar 688.500 obiskovalcev, v letošnjem letu pa krepko čez 48 tisoč,« je najpomembnejše statistične podatke izpostavila predsednica Turistične zveze Lendava Vabi Eva Marija Banutai, ki pravi, da jih ti podatki spodbujajo k še aktivnejšemu delu in organizaciji še več dogodkov.

Odprtje razglednega stolpa Vinarium Lendava

Slovesno odprli razgledni stolp Vinarium Lendava, najvišji razgledni stolp v Sloveniji


Število obiskovalcev govori o tem, da je to zgodba o uspehu

»Stolp je zelo pomemben za našo regijo, saj smo turistična destinacija, ki ima veliko pokazati. Stolp ni samo orodje, so srčni ljudje, sodelavci turistične zveze Lendava Vabi in vsi ponudniki vina in kulinarike, ki gostom nudijo dodano vrednost. V devetih letih nam je dal zelo veliko. Turistična prepoznavnost je nagrajena tudi s tem, da smo tretja najbolj obiskana regija v Sloveniji. To ni malo. Slovenija je sicer res majhna država, ampak nam, s skrajnega vzhoda države, ki je dolgo veljal za nerazviti del, ne nudi samo izzivov, ampak razbija stereotipe. Nihče drug ne bo poskrbel za našo prepoznavnost, število obiskovalcev pa govori o tem, da je to zgodba o uspehu. Prijazni, dobri in enotni ljudje skrbimo za to, da se gostje lepo počutijo in odidejo domov z lepimi spomini,« je povedal župan Občine Lendava Janez Magyar.

Ob barviti pokrajini pa se spodobi pripraviti tudi barvit program. Nadvse navihano vodenje Andreje Petrovič so še dodatno popestrili tolkalci iz Glasbene šole Lendava, za ples in vriskanje pa so poskrbeli plesalci in glasbeniki Folklornega društva Prekmurje. In ker se ob praznovanju rojstnih dni ljudje radi zavrtijo, še posebej ob zvokih tradicionalnih prekmurskih ljudskih pesmi, je povezovalka Andreja na ples, ki so ga prisotni preimenovali kar v prekmurski rock'n'roll, povabila tudi vedno nasmejanega župana Občine Lendava Janeza Magyarja. A se z njim ni zavrtela sama, temveč ga je pod roke prijela folklorna plesalka Kornelija, oba pa sta ob koncu prejela bučen aplavz, saj je župan Magyar vse prisotne močno presenetil s svojim izjemnim znanjem plesnih korakov. »Če ne bi bil župan, bi lahko postal moj somentor,« ga je pohvalila Kornelija, članica folklorne skupine.

Ves čas je bila na dogodku prisotna tudi Vinska kraljica Slovenije, Sanja Ferjančič, ki je uživala ob nastopu Frana Peharja & Tarapana banda, kot gost presenečenja pa je kot zadnji nastopil še Darko Domijan. Kot na vseh lendavskih dogodkih v letošnjem poletju pa organizatorji niso pozabili na najmlajše, ki so uživali na napihljivih igralih, v otroškem igralnem kotičku s Pisanimi mehurčki, pod krošnjami pri razglednem stolpu pa so jim bile na voljo tudi likovno-ustvarjalne delavnice in poslikava obraza.

K stolpu pripeljali še prešo

Pred dnevi je razgledni stolp dobil še novo staro družbo. »Ta teden smo k stolpu pripeljali še prešo, ki so jo restavrirali restavratorji iz Galerije-Muzej Lendava. Postavili smo jo za spomin na preteklost, za prikaz tega, kako so naši predniki nekoč po trgatvi stiskali grozdni sok in iz njega nato delali vino. Za nas je to turistična atrakcija, za prihodnje generacije pa spomin na našo bogato preteklost,« je s ponosom novo pridobitev predstavil župan Občine Lendava Janez Magyar.

Vinska preša in stolp pa nista edini atrakciji, ki goste vabita v ta del Slovenije. Poleg piramide veliko pozornosti dobiva tudi Zipline Vinarium, ki razgledni stolp povezuje s Piramido v Lendavskih goricah. Od začetne do končne točke sta speljani dve, nekaj več kot 500 metrov dolgi vzporedni jeklenici, ki omogočata spust dveh oseb hkrati. Na ziplineu so od aprila 2022 do konca avgusta 2024 zabeležili 7967 spustov, samo v letošnjem letu pa že kar 2237. En dodaten spust je opravila še neustavljiva voditeljica iz Velenja Andreja Petrovič, ki je dosegla hitrost nekje med 50 in 65 kilometri na uro: »Oba mentorja sta bila izjemno prijazna. Sem sicer adrenalinski tip, ampak tole je bila res nepozabna izkušnja - ko greš v višino se čas ustavi, zbistrijo se misli in preprosto samo uživaš

Prihodnje leto bo stolp praznoval okroglih 10 let, in v čast tako imenitni številki organizatorji pripravljajo še pestrejši program, zato že zdaj vabijo, da Lendavo in Prekmurje če ne prej obiščete prihodnje poletje. Vse do 3. oktobra pa si bo v kupoli stolpa Vinarium Lendava moč ogledati likovno razstavo črnjanskih čipk klekljaric DPD Svoboda iz Črne na Koroškem.



Več v Družabno