V Splošni knjižnici Ljutomer predstavili knjigo Ruska fronta

V knjigi predstavljajo usodo prisilnega mobiliziranca v nemško vojsko skozi njegov rokopis in z nekaj ohranjenega dokumentarnega gradiva. Rokopis Janeza Prejaca je originalni zapis iz leta 1946, dokument o resničnih dogodkih dobesedno iz prve roke.

Prlekija-on.net, sobota, 7. september 2024 ob 21:41
Predstavitev knjige Ruska fronta

Predstavitev knjige Ruska fronta

Pri Založbi Cerdonis iz Slovenj Gradca je v sodelovanju z grafičnim studiem Epigraf izšla zanimiva knjige RUSKA FRONTA - Življenjepis vojne vihre leta 1942/1945.

V knjigi predstavljamo usodo prisilnega mobiliziranca v nemško vojsko v 2. svetovni vojni skozi njegov originalni rokopis in z nekaj ohranjenega dokumentarnega gradiva.

Med mobiliziranimi je bil tudi oče uvodničarja Milana Rakuše. Slednji je zbral gradivo za knjigo, saj je po naključju dobil zapis od sošolca, čigar oče, Janez Prejac, avtor zapisa, je bil prisilno mobiliziran in bil poslan na vzhodno - rusko fronto.

Iz originalnega rokopisa z naslovom Življenjepis vojne vihre leta 1942/45 (napisan leta 1946) izvemo, dobesedno iz prve roke, kako je doživel in preživel težke zgodovinske dogodke ...

Knjigo v formatu C5 je na 150 straneh uredil in oblikoval Blaž Prapótnik (Epigraf), objavljena pa je tudi v elektronski obliki v Digitalni knjižnici Slovenije (NUK).

Ob predstavitvi knjige so avtorjevi sinovi in sorodniki predali skoraj 80 let star originalni rokopis knjige v trdi vezavi v strokovno hrambo v domoznansko zbirko domače knjižnice Ljutomer.

Blaž Prapótnik,
urednik

Ruska fronta


Več v Kultura in izobraževanje