Sindikat policistov Slovenije zahteva javno opravičilo poslanke Sare Žibrat

V dopisu zahtevajo »javno opravičilo vsem policistkam in policistom zaradi izrečenih dvomov in nepreverjenih izjav, ki jih je podala na 78. izredni seji Državnega zbora«.

Prlekija-on.net, petek, 13. september 2024 ob 15:46
Policija

Policija

Sindikat policistov Slovenije je v dopisu obvestil članstvo in javnost, da so v četrtek, 12. septembra, poslali dopis poslanki Državnega zbora Sari Žibrat, v katerem so zahtevali "javno opravičilo vsem policistkam in policistom zaradi izrečenih dvomov in nepreverjenih izjav, ki jih je podala na 78. izredni seji Državnega zbora". V nadaljevanju objavljamo vsebino celotnega dopisa.

"Na 78. izredni seji Državnega zbora, 5. 9. 2024, je poslanka Svobode, ga. Sara Žibrat, med drugim izpostavila izjavo romkinje, da naj bi policisti v Kočevju pretepli mladoletnika. Prilagamo posnetek: https://365.rtvslo.si/arhiv/izredne-seje-drzavnega-zbora/175070152. Gre za s strani poslanke nepreverjene informacije, ki v javnosti vzbujajo dvom v delo policistov ter posledično škodujejo ugledu policije", so zapisali ter dodali, da se v zadnjem času v medijih pogosto pojavljajo nepreverjene in neresnične informacije o domnevnih dejanjih policistov, ki naj bi bila v nasprotju z zakonom. "Takšne informacije še dodatno omajajo že tako prizadet ugled policije. Izrečene besede poslanke v Državnem zboru, med javno sejo, ki je bila tudi snemana in posredovana v javnost, dodatno obremenjujejo delo policistov v Kočevju, ki so opravljali predpisane postopke v cestnem prometu. Poleg tega s tem obremenjujejo vse policiste, ki svoje delo opravljajo srčno, zakonito in profesionalno," so še zapisali.

Sindikat pričakuje javno opravičilo

"Sindikat policistov Slovenije ostro zavrača in obsoja izrečene besede poslanke Sare Žibrat, saj nadzor nad delom policije ni pokazal nepravilnosti v zvezi z izvedenim postopkom na kraju samem. Prav tako ni bilo ugotovljenih nobenih dokazov o pretepanju mladoletnika ali suma prekoračitve pooblastil policistov. Poslanci so voljeni s strani ljudstva in imajo mandat za korektno zastopanje ljudi v Državnem zboru. Od njih se pričakuje visoka stopnja integritete, zato poslanko pozivamo, naj se javno opraviči vsem policistom in policistkam za izrečene dvome in nepreverjene izjave, ki so povzročile veliko škodo vsem zaposlenim v Policiji, ki se vsakodnevno trudijo delati dobro in zagotavljati varnost prebivalcem Republike Slovenije," še je zapisano v dopisu.

ZAHTEVA Sindikat policistov Slovenije ZA JAVNO OPRAVIČILO POSLANKE DRŽAVNEGA ZBORA ga. SARE ŽIBRAT

Objavil/a Sindikat policistov Slovenije dne Četrtek, 12. september 2024

In kaj je povedala poslanka?

"Začuda se je v enem od prispevkov v zvezi z nasiljem Romov nad policijo določen novinar spomnil, da je vzel izjavo Rominje, ki je za kamere povedala, da naj bi policisti prej pretepli mladoletnika, ki so ga želeli aretirati. Ne vem, ali je to dejstvo sploh kdo slišal. Ali se je kdo vprašal, kaj je bil razlog, da je med Romi tako zavrelo, da so se spravili nad policiste? Pa niti slučajno ne opravičujem tega dejanja, ampak policisti naj bi pretepli mladoletno osebo. Ali se nam to zdi sprejemljivo? Ali sploh dopuščamo možnost, da obstajajo dobri policaji, ki na koncu nič krivi pogosto nastradajo, in tudi takšni manj dobri, ki so pripravljeni, recimo, uporabiti vodni top nad protestniki," je poslanka Sara Žibrat komentirala med izredno sejo DZ 5. septembra.

Medijsko poročanje o romski "problematiki" Enostranskih, nekonstruktivnih razprav o Romih v parlamentu sem že vajena,...

Objavil/a Sara Žibrat dne Četrtek, 5. september 2024


Več v Politika