Ogledali so si Banjaluko in etno muzej Ljubačke Doline

Pri Društvu za osteoporozo Ljutomer, kjer redno skrbijo, da so njihovi člani in članice aktivni, so letos pripravili dvodnevni izlet v Banjaluko.

Prlekija-on.net, sobota, 14. september 2024 ob 14:53
Izlet Društva za osteoporozo Ljutomer

Izlet Društva za osteoporozo Ljutomer

Društvo za osteoporozo Ljutomer, kjer redno skrbijo, da so njihovi člani in članice aktivni, so letos pripravili dvodnevni izlet v Banjaluko. V sredo so zjutraj krenili iz Ljutomera, se peljali mimo Zagreba in Kutine, mejo z BIH so prestopili pri Gradiški in v opoldanskih urah prispeli v Banjaluko.

Tam so najprej obiskali samostan Marije Zvezde, kjer še danes živijo trapisti - menihi, katerih red izvira iz Francije. Ogledali so si samostan s cerkvijo ter obiskali trgovine z originalnim sirom trapistom, samostanskim pivom in drugimi lokalnimi proizvodi. Sledila je krajša vožnja v center mesta ter nastanitev v hotelu blizu centra. Popoldne so imeli čas za nakupovanje in oglede, saj je v mestu več nakupovalnih centrov, številne trgovine in butiki z raznovrstnim blagom, cene pa so večinoma precej ugodnejše kot pri nas. Tam so se lahko okrepčali v številnih »čevabdžinicah« in lokalnih restavracijah. V hotelu so nato imeli večerjo in prenočitev.

Naslednji dan, v četrtek, so po zajtrku imeli možnost obiska znane tržnice, nato pa ogled glavnih mestnih znamenitosti Banjaluke z lokalnim vodnikom. Ogledali so si trdnjavo, Saikadin grob, džamijo Ferhadija, glavni trg, Gosposko ulico, pravoslavno cerkev, gledališče... Sledila je kratka vožnja po dolini Vrbasa v Ljubačevo in obisk etno sela Ljubačke Doline - muzeja na prostem. Muzej sestavlja okoli 30 avtentičnih objektov iz 19. in začetka 20. stoletja, prenesenih iz okoliških vasi: hiše, hlevi, čobanska koliba, čebelnjaki, kovačija, trgovina ... Tam so opravili še kosilo z lokalnimi dobrotam ter se počasi odpravili proti domu, kamor so polni lepih vtisov prispeli v večernih urah.



Več v Družabno

Meškove pohodne poti

Meškove pohodne poti so pohodnike tokrat vodile na Koroško

ponedeljek, 16. september 2024 ob 13:58
Salome

V Ljutomer prihaja Salomé

nedelja, 15. september 2024 ob 10:36