Druženje nas povezuje in bogati

Ob Svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni in fit hoje za zdravje so združili moči trije zavodi občine Gornja Radgona - Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona, Dom starejših občanov Gornja Radgona in Zavod Vitica.

Prlekija-on.net, petek, 20. september 2024 ob 18:29
Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni v Gornji Radgoni

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni v Gornji Radgoni

Ob Svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni in fit hoje za zdravje smo združili moči trije zavodi občine Gornja Radgona - Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona, Dom starejših občanov Gornja Radgona in Zavod Vitica.

21. septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Že našim najmlajšim preko igre in zanimivih zgodb predstavljamo problematiko te bolezni. Otroke zanima, kaj je demenca, kako vpliva na možgane, kakšno zdravilo jo lahko pozdravi... Odrasli se zavedamo, da se otroci zgledujejo po obnašanju nas odraslih. Preko obnašanja se učijo o življenju, samozaupanju, skrbi, varnosti, empatiji, ljubezni do sočloveka ter pravilnem ravnanju v medčloveških odnosih. Otrokom je bila zelo zanimiva pravljica Petre Boh z naslovom; Babica Marica razmišlja drugače. Zelo zanimiva zgodba, ki predstavi srčnost in potrpežljivost Ane, vnukinje babice Marice nas je gotovo povabila v otroški svet, ki je večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo naših najbližjih. Veseli me, da imajo otroci našega vrtca možnost in priložnosti vsakodnevnih srečanj z našimi sosedi, varovanci Doma starejših občanov Gornja Radgona. Skupna druženja, prireditve, ustvarjanja, rajanja, nastopi nas povezujejo in združujejo. Na ta način se otroci učijo potrpežljivosti, drugačnosti, pomoči bližnjemu in še marsičesa drugega.

Ob pomembnih dnevih se tradicionalno zberemo v našem čudovitem radgonskem parku, kjer prisluhnemo ptičjemu petju, šelestenju listja ter opazovanju listov najrazličnejših barv, oblik in velikosti. Park je prostor, kjer lahko delamo v sozvočju z naravo parka in naravo otrok ter vseh tistih ljudi, ki se nam pri igri pridružijo.

Otrokov gibalni razvoj je najbolj izrazit v prvih letih življenja, zato je predšolsko obdobje najboljše za vključevanje otrok v gibalne dejavnosti. V letošnjem šolskem letu je v našem vrtcu prednostno področje prav gibanje, katerega povezujemo z ostalimi področji kurikuluma. Otrokom želimo dati največ, predvsem pa tisto, kar ga bogati in je njegova dota za celotno življenje in optimalni razvoj.

Otroci prvega starostnega obdobja so se razgibavali na poligonu, katerega so jim pripravile vzgojiteljice na asfaltni površini pred vrtcem. Plazenje, plezanje, kotaljenje, kobacanje, valjanje po blazinah in še kaj so narisali nasmehe na obraze naših malčkov.
Nekateri večji so zbrali pogum ter se pomerili na spretnostni vožnji s kolesi, skiroji in poganjalčki. Bili so pravi mali udeleženci v prometu in kar je pohvalno - vsi so prinesli v vrtec varnostne čelade.

Strokovne delavke drugega starostnega obdobja smo ob pomoči otrok pripravile različne gibalne poligone, kjer so imeli otroci možnost izvajanja najrazličnejših oblik gibanja. Uporabljali smo različne rekvizite -keglje, obroče, padalo, stožce, klobučke... Zahtevnost iger, vaj in poligona smo prilagodili glede na starost in razvoj otrok. Ni manjkalo niti glasbe in plesa.

Pri naših pripravljenih postajah so se zaustavljali varovanci Doma starejših občanov in Zavoda Vitica. Zanimivih iger in plesov se je udeležil tudi podžupan občine Gornja Radgona, g. Miran Dokl ter direktorica Doma starejših občanov ga. Suzana Bračič Arcet. Otroci so poželi veliko pohval. Vsi skupaj smo se neizmerno zabavali ter prijetno in koristno preživeli čas v naravi.

Zapisala: Irena Domanjko Seršen, dipl. vzg.



Več v Kultura in izobraževanje

Sprejem za Filipa Zvera

Župan sprejel zlatega maturanta Filipa Zvera

torek, 24. september 2024 ob 16:43
Diamantna poroka Slavica in Josip Sitar

Slavica in Josip Sitar sta obeležila 60 let poroke

torek, 24. september 2024 ob 10:23