Vlado Žabot v Splošni knjižnici Ljutomer

Predstavil je svoj obsežen roman z naslovom: GRAL.

Prlekija-on.net, petek, 27. september 2024 ob 10:06
Vlado Žabot v Splošni knjižnici Ljutomer

Vlado Žabot v Splošni knjižnici Ljutomer

V četrtek, 26. septembra 2024, smo v Splošni knjižnici Ljutomer gostili domačega pisatelja Vlada Žabota. Brez dvoma g. Žabot bogati slovensko kulturo. Med drugim je pobudnik nagrade kresnik za najboljši slovenski roman ali »oče kresnika«, predvsem pa je vrhunski pisatelj. Predstavil je svoj obsežen roman z naslovom: GRAL.

Med letoma 2003 in 2007 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev. Za delo Pastorala je prejel nagrado Prešernovega sklada, za roman Volčje noči pa nagrado kresnik. Bil je pobudnik uveljavitve slovenskega knjižničnega nadomestila in ustanovitve Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

S pisateljem se je pogovarjala Vesna Laissani. Znan je po spretnem zabrisovanju meja realnosti in spogledovanju z magičnim realizmom. V središče zgodbe postavi pisatelja, ki se v svoji dnevni sobi posveti raziskovanju vzrokov in posledic prve svetovne vojne. Naslov romana je vezan na predkrščanski in krščanski mit - na pripoved o skrivnostni posodi in magični moči v tej posodi shranjenega odrešujočega napoja. Po pisateljevem prepričanju je GRAL človeška empatija eden do drugega, ki jo v knjigi ujeti vojaki niso zmogli (mogli) uresničiti.

Vso dogajanje je pravzaprav metafora o moči literature in pristnega človeškega pesništva. Več boste izvedeli, ko boste prebrali roman »mojstra besede«.

Gral smo uvrstili na seznam letošnje »Bralne značke za odrasle«, pisateljevo magičnost pa boste lahko doživljali tudi v drugih njegovih delih, ki vas pričakujejo na naših knjižnih policah.

Zapisala: Sonja Rožman
Fotografije: Arhiv knjižnice



Več v Kultura in izobraževanje

Kolesarski izpiti na OŠ Križevci

Kolesarski izpit kot zrelostni izpit odgovornosti

petek, 27. september 2024 ob 21:32
Sprejem za Filipa Zvera

Župan sprejel zlatega maturanta Filipa Zvera

torek, 24. september 2024 ob 16:43