Kolesarski izpit kot zrelostni izpit odgovornosti

Učenci 5. razredov OŠ Križevci so uspešno opravili praktični del kolesarskega izpita, ki je sestavljen iz dveh delov:

Prlekija-on.net, petek, 27. september 2024 ob 21:32
Kolesarski izpiti na OŠ Križevci

Kolesarski izpiti na OŠ Križevci

V zadnjih dneh septembra, 24. in 27. septembra 2024, so učenci 5. razredov OŠ Križevci uspešno opravili praktični del kolesarskega izpita, ki je sestavljen iz dveh delov: vožnje po poligonu in nato vožnje v dejanskem prometu. Vožnja po cesti je potekala v petek popoldne, ko se je razjasnilo in posijalo sonce.

Praktični del kolesarskega izpita predstavlja za naše učence ključen korak k doseganju samostojnosti v cestnem prometu.

Razrednika Nada Vajs Vidnar in Matevž Jakelj sva v začetku šolskega leta popeljala učence po Križevcih in jim na terenu pokazala vse pomembne dejavnike, ki jih je potrebno upoštevati na cesti. Nato so vlogo prevzeli starši, ki so v teh treh tednih postali pravi kolesarski inštruktorji svojim otrokom. Vožnjo mladih kolesarjev so opazili mnogi, ki smo se gibali po Križevcih, za kar se staršem iskreno zahvaljujemo.
V sredo smo na parkirišču vrtca postavili poligon, ki je bil zasnovan v skladu z merili Javne agencije Republike Slovenije za varnost v cestnem prometu. Učenci so potrebovali precej vaje, da so uspešno opravili ta del izpita.

Praktični del vožnje je v petek, od 14. ure dalje, potekal po celotnih Križevcih. Za varnost, pravilnost in nemoten potek so skrbeli učitelji, starejši učenci-prometniki, predstavniki Policijske postaje Ljutomer, redarstva občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, predstavniki občine Križevci ter starši prostovoljci, ki so učencem pomagali z nasveti na zahtevnejših prometnih točkah. Vsem sodelujočim se iz srca zahvaljujemo za njihov prispevek.

Dragi učenci, s tem ste opravili svoj prvi "izpit zrelosti." Zdaj bodite odgovorni zase in za varnost drugih. Starši, spodbujajte jih k rednemu kolesarjenju, vendar vsi skupaj ne pozabite - prva in najpomembnejša točka na varni kolesarski poti je čelada.
Srečno in previdno na cesti!

Zapisala:
Nada Vajs Vidnar in Matevž Jakelj



Več v Kultura in izobraževanje

Vlado Žabot v Splošni knjižnici Ljutomer

Vlado Žabot v Splošni knjižnici Ljutomer

petek, 27. september 2024 ob 10:06
Sprejem za Filipa Zvera

Župan sprejel zlatega maturanta Filipa Zvera

torek, 24. september 2024 ob 16:43