Učenci OŠ Križevci obiskali kulturno prestolnico Štajerske

Učenci od 1. do 5. razreda OŠ Križevci so v okviru Tedna otroka obiskali Maribor.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. oktober 2024 ob 07:51
Obisk kulturne prestolnice Štajerske

Obisk kulturne prestolnice Štajerske

Učenci od 1. do 5. razreda OŠ Križevci smo v okviru Tedna otroka že 2. oktobra 2024 obiskali Lutkovno gledališče Maribor. Namen obiska je bil ogled lutkovne predstave ter spoznavanje lutk in gledaliških poklicev. Zaradi nepredvidenih okoliščin predstave nismo mogli videti, smo pa sodelovali v programu »Lutkovni drobnogled«, kjer smo se seznanili z različnimi vrstami lutk, gledališkimi poklici ter procesom nastajanja predstave. Ob zaključku delavnice smo spoznali glavna lika iz predstave Princesa na zrnu graha, kar je učence navdušilo. Posebno pozornost je pritegnil gledališčnik Uroš Kaurin, ki so ga prepoznali iz filma Gremo mi po svoje.

Učitelji smo ob tej priložnosti prevzeli vlogo vodičev po mestu Maribor. Učencem smo predstavili kulturne in zgodovinske znamenitosti mesta: Sodnega stolpa, maketo Maribora, 400-letno trto na Lentu, Glavni trg, Slomškov trg, Trg Leona Štuklja in Spomenik žrtvam druge svetovne vojne in mariborski mestni park. V parku smo s tekom in sprehodom ob Treh ribnikih podoživeli tudi vzdušje Mariborskega maratona.
Kulturni dan smo zaključili na igralih v mestnem parku, kjer so učenci skozi igro na plezalih, gugalnicah, adrenalinskih mostovih in v peskovniku razvijali motorične spretnosti ter se medsebojno družili.

Strinjali smo se, da bomo v prihodnje takšne obiske mest nadaljevali, saj z njimi uresničujemo številne vzgojno-izobraževalne cilje. Ti vključujejo tudi spodbujanje moralnih vrednot, socialnih veščin in bontona, kar je bistvenega pomena za celostni razvoj učencev.

Oblikovali Alenka Črček Ritonja in Nada Vajs Vidnar



Več v Kultura in izobraževanje