Aktivnosti v šoli in vrtcu na Cvenu v septembru

V septembru so se otroci iz vrtca in šole na Cvenu udeležili številnih aktivnosti.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. oktober 2024 ob 11:48
Septembrske aktivnosti v šoli in vrtcu na Cvenu

Septembrske aktivnosti v šoli in vrtcu na Cvenu

Naši najmlajši so se v sredo, 11. septembra razveselili obiska Vile Eksene. Ker so bili v preteklem šolskem letu učenci Zoja, Mia, Zala, Mija, Tina in Žak in njihova mentorica Nataša zmagovalci na natečaju izobraževalnega centra Eksena na temo: »Strpnost je kul« v eni izmed kategorij, so si za nagrado prislužili predstavo z Vile Eksene, z naslovom »Dinozaver Tiko in veliki zob«.

Društvo Eksena nam je s čudovito predstavo pričaralo čaroben svet, v katerem vsi sprejemamo svoje pomanjkljivosti in slabosti ter drug drugemu pomagamo in drug za drugega skrbimo. Hvala zmagovalcem, mentorici, snemalcu Janu in društvu Eksena.

V četrtek, 19. septembra je vrtec na Cvenu obiskala gospa Jesen, s sabo pa je pripeljala tudi ljutomersko vinsko kraljico, Sandro Kaučič. Tako so otroci izkoristili to priložnost, zraven povabili še vse sosede vrtca in pripravili zdaj že tradicionalno vrtčevsko »brotvo«. Na brotvi so zaigrali mladi vrtčevski glasbeniki, kuharice pa pripravile jüžino. Pridni broči, pütari in prešari pa so pomagali pobrati vrtčevske brajde in poskrbeli, da so se lahko posladkali z grozdnim sokom. Preživeli so čudovit jesensko obarvan dopoldan.

V petek, 20. 9. 2024, so se otroci cvenskega vrtca in učenci cvenske šole odpravili na 25. kožühaje, ki ga je pripravilo Turistično društvo Cven. Otroci so trgali koruzo in jo nato kožühali ter na tak način obujali in hkrati ohranjali staro kmečko opravilo. Ogledali so si tudi različno kmečko orodje in krušno peč, v kateri so jim spekli okusne kvasenice. 

V torek, 24. septembra je na šoli potekal športni dan v sodelovanju z Športno zvezo Ljutomer. Glaven namen je, da se predstavijo domača društva in tako so se lahko otroci letos preizkusili v košarki - KK Ljutomer, člani ŠD Cven pa so predstavili namizni tenis, nogomet in novo sekcijo za ravnovesje duha in telesa. Vsak otrok ima tudi možnost obiskovati treninge in srečanja v popoldanskih urah.

Kot se za športni dan spodobi; so ob poslušanju olimpijske himne, na prizorišče prinesli tudi olimpijsko zastavo in olimpijsko baklo, pred samimi aktivnostmi pa je otroke razmigal lisjak Foksi.

V petek, 27. septembra pa je cvenski vrtec obiskala Aksinja Kermauner; slovenska pisateljica, pesnica, profesorica in tiflopedagoginja. Čeprav je v pokoju, je še vedno zelo aktivna predvsem na področju pomoči za slepe in slabovidne osebe po celotni Sloveniji.

Tokrat je na Cvenu predstavila njeno avtorsko knjigo Žiga špaget gre v širni svet, ki lahko rečemo, da je »aktivna« knjiga, saj ob predstavi aktivno sodelujejo tudi otroci. Aksinja je na ogled prinesla veliko doma narejenih tipnih igrač, katere so bile otrokom zelo zanimive, vzgojiteljicam pa dale polno novih idej za nadaljnje delo. Aksinji se zahvaljujemo za obisk in si želimo, da se ponovno srečamo na Cvenu.

V tednu mobilnosti so si na šolskem igrišču pripravili poligon in na njem premagovali ovire s kolesi, poganjalčki, skiroji. Kot vsako leto, jih je obiskal tudi policist Uroš iz PP Ljutomer in jim pokazal napotke za varno pot v šolo in iz nje. Prvič v letošnjem šolskem letu pa so bili otroci deležni tudi obiska dipl.m.s.: Mihaela Senčar, ki je vsem v okviru zobozdravstvene preventive, razdelila zobne ščetke in pokazala pravilno ščetkanje.

Sara Vinkovič, KS Cven



Več v Kultura in izobraževanje