RRC Ormož gostil partnerski sestanek v okviru projekta Econnecting (URBACT)

Projekt združuje evropska mesta iz Italije, Irske, Estonije, Portugalske, Madžarske, Črne gore in Slovenije.

Prlekija-on.net, petek, 4. oktober 2024 ob 07:49
RRC Ormož je gostil partnerski sestanek, foto: RRC Ormož, Econnecting

RRC Ormož je gostil partnerski sestanek, foto: RRC Ormož, Econnecting

V Ormožu je med 9. in 11. septembrom 2024 potekal partnerski sestanek na temo "Dostopna in gostoljubna mesta", organiziran v sklopu evropskega projekta Econnecting URBACT, katerega partner je tudi Razvojno raziskovalni center RRC Ormož. Projekt združuje evropska mesta iz Italije, Irske, Estonije, Portugalske, Madžarske, Črne gore in Slovenije.

Udeležence je uvodoma pozdravil župan občine Ormož, Danijel Vrbnjak, skupaj z direktorico občinske uprave, Mileno Debeljak. Oba sta poudarila pomen evropskih projektov, kot je Econnecting URBACT, za nadaljnji trajnostni razvoj Ormoža ter izrazila podporo vključujočemu in dostopnemu urbanemu razvoju.

Prvi dan dogodka je bil osredotočen na integrirani razvoj mest, kjer so bila predstavljena načela urbanističnega načrtovanja z vključevanjem prebivalcev, ohranjanjem mestnih jeder in spodbujanjem trajnostne mobilnosti. Udeleženci so razpravljali o prilagodljivosti javnih prostorov in pomembnosti povezovanja arhitekturnih rešitev z načrti trajnostne mobilnosti.

Poseben poudarek je bil na turističnih strategijah Ormoža in promociji blagovne znamke "Destinacija Jeruzalem". Udeleženci so se seznanili z vlogo vinske kulture v regionalnem razvoju in obiskali ključne lokacije, kjer so potekale poglobljene razprave o povezovanju turizma in vinogradništva.

Osrednja tema drugega dne je bila: Spodbujanje zaposlovanja v manjših mestih. Udeleženci so obiskali proizvodnjo hiš Žiher hiše v industrijski coni Ormož, kjer so se seznanili z energijsko učinkovitimi montažnimi hišami kot primerom inovativnega trajnostnega razvoja. Poleg tega so si ogledali Tehnološki park Ormož, kateri je še v fazi gradnje in diskutirali o njegovem potencialu za krepitev lokalnega gospodarstva, ustvarjanje novih delovnih mest ter povečanje konkurenčnosti regije. Diskusija se je osredotočile na uspešne industrijske strategije in priložnosti za nadaljnji razvoj regionalne mobilnosti delovne sile.



Več v Kultura in izobraževanje