Teden otroka in likovna kolonija »Otrok nepopisan list«

Likovna kolonija je potekala v sklopu praznovanja 90-letnice Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona.

Prlekija-on.net, sobota, 12. oktober 2024 ob 18:26
Likovna kolonija Otrok nepopisan list

Likovna kolonija Otrok nepopisan list

Likovna kolonija, ki smo jo organizirali v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, je potekala v sklopu praznovanja 90-letnice našega vrtca. Obogatila je tudi program tedna otroka, katerega letošnja tema je bila ''Otrok nepopisan list''. Ta tema izpostavlja otrokovo odprtost, potencial in neomejene možnosti za razvoj. Otrok je kot nepopisan list, ki še ni obremenjen s pričakovanji, predsodki ali družbenimi omejitvami in to mu omogoča, da skozi igro, raziskovanje ter ustvarjalnost prosto izraža svoje misli in čustva. Naša naloga je, da otrokom ponudimo spodbudno okolje, kjer lahko razvijajo svoje talente in oblikujejo svojo osebnost. Da je ''otrok nepopisan list'' - latinsko tabula rasa, je dejal angleški filozof J. Locke, v 17. stoletju, v svojem delu Esej o človeškem razumu.

Likovno kolonijo v našem vrtcu organiziramo že vrsto let, le da vsako leto nekaj dodamo in povabimo raznolike goste. Letos smo na primer k sodelovanju povabili celotno vertikalo vzgojno izobraževalnega procesa. Imenovan dogodek sedaj že drugo leto zapored poteka v tednu otroka, v Radgonskem parku, ki v tem jesenskem času kar vabi k ustvarjanju s svojimi toplimi, jesenskimi barvami. Park ponuja mirno in navdihujoče okolje, kjer lahko otroci sproščeno ustvarjajo.

Letošnje leto smo k soustvarjanju dogodka povabili lokalno Likovno društvo Gornja Radgona, Javni zavod knjižnica Gornja Radgona, predmetno učiteljico likovnega pouka na OŠ Gornja Radgona, likovne pedagoge z dijaki iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, III. Gimnazije Maribor, študentko Pedagoške fakultete ter sodelavko, ki izvaja jogo za otroke.

Ker smo mnenja, da je skupno delovanje in mreženje različnih izobraževalnih zavodov ključ do boljšega in kakovostnejšega dela nas vseh, smo zraven naših predšolskih otrok, k sodelovanju, povezovanju ter nenazadnje k ustvarjanju, povabili tudi otroke ter mentorje iz sosednjih vrtcev (Apače, Negova, Sv. Jurij ob Ščavnici, Radenci in Kapela) in prvošolce iz OŠ Gornja Radgona. Dogajanje v parku so s svojim obiskom obogatili še stanovalci in zaposleni iz doma starejših občanov. Medgeneracijsko povezovanje je ena izmed vrednot, na katero smo v našem zavodu še posebej ponosni. S tovrstnim sodelovanjem namreč krepimo občutek pripadnosti neki skupnosti, medsebojnega razumevanja in spoštovanja med generacijami, kar prispeva tudi k bolj povezani in solidarni družbi.

Otroci so na likovni koloniji imeli za ustvarjalno izražanje na voljo pet likovnih delavnic, z raznoliko izbiro likovnih tehnik/pristopov; ter dve dejavnosti, kjer so se lahko sprostili, umirili ter našli nov navdih za ustvarjanje.
Daniela Šedivy predmetna učiteljica likovnega pouka na OŠ Gornja Radgona je z otroki ustvarjala slikanice, katere so si otroci izdelali popolnoma sami. Sprva so ob navodilih, sami zgibali svojo ''knjigo'', ki je bila najprej prazna, nato pa se je skozi odprto vodenje učiteljice polnila z otroškimi poslikavami. Izvajalka je ustvarjalno delavnico dobro povezala z temo tedna otroka in sodelujočim ponudila, da izrazijo sebe.
Likovna profesorica Katarina Goričan Pokrivač iz III. Gimnazije Maribor, je skupaj s svojimi dijakinjami pripravila delavnico, kjer so otroci svobodno, s tempera barvami poslikali risalni list. Tega so nato razrezali in zlepili v obliko buče. Končni izdelki so se na koncu dobro ujeli v okolico parka, ki je v polnem razcvetu trenutnega letnega časa.

Profesorica Tanja Trajbarič Lopert iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, je s svojimi dijaki pripravila dejavnost, kjer so otroci velike formate papirjev najprej zapolnili s svojim risbami, nato pa praznino v ozadju poslikali s prstnimi barvami. Na velikih formatih je na enkrat slikalo več otrok, vendar je bilo lepo razvidno, kako se je izrazil posameznik.

Maruša Šunko, študentka Pedagoške Fakultete Maribor je v svoji skupini, z otroki izvedla tehniko frotaž. Okolica parka je ponujala veliko različnih reliefov, ki so omogočili ustvarjalen in raznolik končni izdelek.

Dana Štrucelj in Karmen De Corti iz Likovnega društva Gornja Radgona sta otrokom ponudili risanje z ogljem na časopis. Otroške končne izdelke sta na koncu speli v ''časopisne zgodbe'', ki nosijo prav posebno vrednost.

Kot smo že navedli smo sodelujočim ponudili tudi dejavnosti za sprostitev. Eno izmed teh je pripravil Javni zavod knjižnica Gornja Radgona, kjer so otrokom pripovedovali zgodbe ob ilustracijah ali le prosto opazovanje ilustracij, ki so jih otroci lahko uporabili za navdih. Drugo dejavnost pa je pripravila naša vzgojiteljica Tina Obrulj, ki je z otroki izvajala sproščujočo jogo.

Likovno kolonijo smo zaključili s podelitvijo priznanj in manjših darilc otrokom ter podelitvijo priznanj za sodelovanje vsem izvajalcem. Poseben pečat pa je pri nas zagotovo pustil prof. dr. Matjaž Duh, ki je strokovno spremljal dogajanje in na koncu povzel: ''Stvar je dosegla dejanska pričakovanja in verjetno na nekih delih celo presegla. Zakaj? Šlo je za en odprt pristop, ki je mogoče drugačen, kot smo ga vajeni iz vsakdana.''

Verjamemo, da smo vsi sodelujoči likovne kolonije odšli domov bogatejši za vsaj eno ustvarjalno izkušnjo več in upamo, da se bomo ponovno družili naslednje leto.

Nastali izdelki bodo v prihodnjih dneh razstavljeni v prostorih Doma starejših občanov Gornja Radgona in v Javnem zavodu knjižnica Gornja Radgona. Vabljeni, da si jih ogledate.

Zapisala:
Ksenja Karlo, dipl. vzg.
Fotografije: Erika Bračko in Darja Vajngerl



Več v Najmlajši

Teden otroka v vrtcu Mala Nedelja

Teden otroka v vrtcu Mala Nedelja

ponedeljek, 14. oktober 2024 ob 08:17
Obisk FS Leščeček v vrtcu Stročja vas

Obisk FS Leščeček v vrtcu Stročja vas

četrtek, 10. oktober 2024 ob 09:50