Zakaj so lokalne sestavine postale ključ do edinstvenih ginov?

Gin je pijača, ki je v zadnjih letih doživela pravi preporod in se je iz medicinskega zvarka razvila v eno najbolj priljubljenih žganih pijač. Toda, ali veste, kaj dela gin tako poseben?

Oglasno sporočilo, petek, 18. oktober 2024 ob 07:57
Gin

Gin

Brez dvoma je gin v zadnjih letih obnorel svet in tudi Slovenijo, saj dopušča obilo kreativnosti. Poleg tega pa zaradi specifičnega, a dokaj nevtralnega okusa dopušča številne sadne in zeliščne kombinacije.

Eden od razlogov za tako visoko priljubljenost gina pa je tudi v tem, da vsem ustvarjalcem gina omogoča neskončne možnosti ustvarjanja popolnoma novih in edinstvenih okusov, pri čemer ima uporaba lokalnih sestavin ključno vlogo. Ta povezava z lokalnim okoljem je tisti dejavnik, ki ločuje slovenski gin od vseh ostalih globalnih ginov.

Uporaba lokalnih botaničnih sestavin je pomemben del identitete premium ginov

V nenehno razvijajoči se industriji pijač, ima gin bogato zgodovino, hkrati pa ima tudi sodobno noto. Ta žgana pijača, ki slovi po svoji aromatični zapletenosti, se je skozi stoletja iz medicinskega zvarka razvila v eno najbolj priljubljenih žganih pijač.

Eden glavnih razlogov zagotovo tiči v umetnosti izdelave gina, ki sloni na posebnih postopkih destilacije, brinovih jagodah in seveda lokalnih botaničnih sestavinah. Vsaka od njih prispeva svoj poseben okus, hkrati pa odražajo geografske korenine gina ter pripovedujejo zgodbo o kraju in tradiciji.

Uporaba lokalnih sestavin je tako postala pomemben del identitete vseh premium ginov po svetu, vključno s slovenskim Petriot ginom, ki išče navdih v slovenski pokrajini, dediščini in tradiciji ter izkorišča bogastvo slovenskih naravnih sestavin.

Lokalne sestavine gin

Poleg identitete lokalne sestavine v ginu prinašajo tudi druge prednosti:

  • svežina: ker so zelišča in botanične sestavine pobrani v najkrajšem možnem času pred destilacijo, gin ohranja poln, svež in intenziven okus;

  • kakovost: uporaba lokalnih sestavin in njihova svežina bistveno pripomoreta tudi k višji kakovosti gina; za mikro destilarne je značilen analitičen pristop, pri čemer so procesi izdelave gina natančno nadzorovani;

  • avtentičnost: uporaba lokalnih sestavin krepi povezavo med ginom in njegovo geografsko identiteto, kulturo in tradicijo, zato so premium gini izrazito drugačni od ostalih;

  • edinstven okus: glede na to, da vsako podnebje in pokrajina ponujata specifične rastline, ki so značilne za določeno lokalno okolje, tudi gin izstopa s svojim posebnim značajem in okusom.

Uporaba lokalnih sestavin v Petriot Ginu

Ustanovitelj destilarne Petriot, Jurij Petruna, se je poglobil v raziskovanje arom in popolnoma novih kombinacij, ki bi okuševalcem ponudile nekaj več. Vsaka serija Petriot ginov je poklon eni od slovenskih pokrajin in ko okusite Petriot gin, okusite naravo v vsakem njegovem požirku.

  • Serija Bela krajina

S prvo serijo ginov so se v destilarni Petriot poklonili domači Beli krajini in črpajo navdih iz naravnega bogastva te pokrajine iz jugovzhodnega dela Slovenije. Prvi gin, ki je nastal iz te serije, je bil Zeleni Jurij, katerega posebnost je v kombinaciji aromatičnih in tipično belokranjskih sestavin, kot so brezova voda, šipek, kamilica in rman. Zelenemu Juriju pa je sledil še gin Lepa Anka, ki ima zaradi dodatka kumine prav tako edinstven okus.

  • Serija Mediteran

Druga serija avtentičnih slovenskih ginov Petriot je poklon Slovenskemu Primorju. Tudi v tej seriji boste našli dva gina, Adriana in Belin, ki slonita na tipični mediteranski botaniki, kot so žajbelj, šetraj, rožmarin, timijan, sivka in citrusi. Oba gina sta odraz sončni obmorski pokrajini slovenskega Primorja, ki solinarjem že stoletja daje edinstveno Piransko sol - ta je kot posebnost dodana tudi ginu Belin.

Slovenski gin lokalne sestavine

Prednosti lokalnih sestavin v primerjavi z globalnimi blagovnimi znamkami ginov

V primerjavi z globalnimi gini uporaba lokalnih sestavin prinaša številne prednosti, zaradi katerih so ti gini vedno bolj priljubljena izbira za vse ljubitelje gina. To so:

  • Edinstven okus: Mikro destilarne v svoje gine vključujejo zelišča, začimbe in plodove, ki so specifični za določen kraj oziroma pokrajino. S tem ustvarijo edinstven okus, ki ga globalne blagovne znamke ne morejo posnemati.

  • Prepoznavnost: Lokalni gini pogosto izhajajo iz zgodovine, tradicije in kulture določene regije, zato tudi pripomorejo k njeni večji prepoznavnosti. Povezanost ginov z lokalnim okoljem predstavlja za vsak gin nekaj unikatnega.

  • Ekološki vidik: Lokalne sestavine za gin so pridelane v lokalnem okolju in so ekološko pridelane. To bistveno skrajša transportne poti, hkrati pa podpira lokalne pridelovalce.

  • Tradicija: Pri izdelavi gina ima tradicija izjemno pomembno vlogo, saj mnoge mikro destilarne ohranjajo stoletja stare postopke destilacije, lokalne sestavine pa so vse ročno nabrane. To jim daje poseben čar in avtentičnost, ki je ne boste deležni pri globalnih blagovnih znamkah gina.

V svetu gina botanične rastline niso le njegova sestavina, ki mu daje značilen okus, ampak so pripovedovalci zgodbe, ki to žgano pijačo povezujejo z njenim izvorom. Zato ni nobenega strahu, da se njegovo popotovanje ne bi nadaljevalo še naprej.



Več v Gospodarstvo