Prleki v Mariboru predstavili vina in delikatese

Predstavilo se je kar 166 ponudnikov vrhunskih vin in izbranih dobrot iz Slovenije in tujine, med njimi kar nekaj z območja Prlekije.

Prlekija-on.net, torek, 22. oktober 2024 ob 08:04
15. Salon VinDel

15. Salon VinDel

Minuli teden se je v Slovenskem narodnem gledališču Maribor odvil že petnajsti VinDel, mednarodni salon vina in delikates. Predstavilo se je kar 166 ponudnikov vrhunskih vin in izbranih dobrot iz Slovenije in tujine, med njimi kar nekaj z območja Prlekije.

Zavod SloVino že več kot dve desetletji z raznimi izobraževalnimi in promocijskimi dogodki skrbi za dvig kulture pitja vina in nasploh kulture pri mizi. Zadnja tri leta se Salon VinDel odvija v SNG Maribor in mnogi prisegajo, da je to najlepša lokacija za tovrstne dogodke, prav tako pa trdijo, da VinDel velja za najboljši festival, ki predstavlja most med ponudniki in potrošniki.

Minulo sredo je bilo torej zelo okusno, za mnoge je bil to najokusnejši dan v letu. K temu so pomembno pripomogli tudi Prleki, ki so številnim obiskovalcem ponudili najboljše iz njihovih kleti in kuhinj. Društvo Kelih, Radenska, Altum biodinamična vina, Gostišče Taverna, Hiša penin Frangež, Puklavec Family wines, Radgonske gorice, Kimo, Oljarna Kocbek, Steyer vina, Verus vinogradi, Vina Breznik, Vina Fleisinger, Vina Kovačič in Vinogradništvo Družina Kos so soustvarili nadvse okusen dan in obiskovalcem predstavili odlične okuse Prlekije. Društvo Kelih že od prvega VinDela predstavlja prleško gibanico, ki jo po teh letih poznajo po vsej Sloveniji, obiskovalce pa je letos navduševala tudi prleška tünka in ajdova pogača, ki jo je vedno možno dobiti v Gostišču Taverna. Med številnimi obiskovalci je bila tudi Martina XXI, ljutomerska vinska kraljica, ki je prav tako pomembno pripomogla k promociji Prlekije.

Ročno izdelani kelihi Steklarne Rogaška so poskrbeli, da so se vina predstavila v najboljši luči. Poleg strokovnega programa je organizator letos poskrbel za veliko presenečenje. Na ogled je bila prva steklenica vina Stare trte z Lenta, ki je uradno najstarejša trta na svetu. Pred kratkim je bila najdena in zdaj bo podarjena muzeju.

Možnosti za spoznavanje okusov Prlekije je bilo na VinDelu veliko. Razstavljavci so obiskovalce seveda povabili, da jih obiščejo doma, med vinorodnimi Jeruzalemskimi griči s širšo okolico, saj so tako prleška vina kot kulinarika najboljša tam, od koder izvirajo. V Prlekiji.

Tekst: mag. Tjaša Kos
Foto: Marko Pigac, Rene Šešerko za SloVino.com, Sandra Kaučič



Več v Družabno