ZUDV Dornava odprl svoje prostore v Mali Nedelji

V sodobnih prostorih na lokaciji Mala Nedelja 36 bosta delovali delovni enoti, ki delujeta v okviru organizacijske enote Vzgoja in izobraževanje (VIZ) ter organizacijske enote Varstveno delovni center (VDC).

Prlekija-on.net, sreda, 23. oktober 2024 ob 12:11
Odprtje prostorov ZUDV Dornava v Mali Nedelji

Odprtje prostorov ZUDV Dornava v Mali Nedelji

Po uspešno pridobljenem mednarodnem certifikatu ISO 9001:2015 so v letu 2024 v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) Dornava pridobili še eno pomembno pridobitev - nove, sodobne prostore za njihovo delovanje. V sodobnih prostorih na lokaciji Mala Nedelja (Mala Nedelja 36) bosta delovali delovni enoti, ki delujeta v okviru organizacijske enote Vzgoja in izobraževanje (VIZ) ter organizacijske enote Varstveno delovni center (VDC). Prostori, v katerih bo deloval vrtec, šola, bivanje otrok in mladostnikov ter varstveno delovni center so namensko prilagojeni posameznemu programu in se razprostirajo v treh nadstropjih.

"Z novimi prostori uresničujemo strateški cilj, da ločimo šolo in bivanje otrok od odraslih. Otroci in mladostniki potrebujejo prostor, kjer se lahko razvijajo v varnem in spodbudnem okolju, ločenem od sveta odraslih, ki pogosto prinaša drugačne izzive in odgovornosti. Dislocirana enota bo omogočila individualizirano obravnavo, ki je ključna za njihov razvoj in napredek. Z ločitvijo izobraževalnega procesa od institucionalne obravnave želimo ustvariti bolj vključujoče in podporno okolje, kjer se bodo lahko učenci učili in razvijali brez strahu pred stigmo ali morebitnimi drugimi vplivi. V takšnem okolju bodo imeli priložnost za socializacijo, izražanje svojih potencialov in pridobivanje veščin, ki so potrebne za uspešno vključevanje v družbo. Dodatna pridobitev za otroke in mladostnike je tudi neposredna bližina lokalne šole in vrtca. Slednji so nam prijazno ponudili v souporabo dvorišče in igrišče. S temi koraki uresničujemo vse vidike spontane inkluzije in deinstitucionalizacije, ki ji v zavodu namenjamo veliko pozornosti," pravijo v zavodu.

Lokacija Mala Nedelja postaja njihova šesta lokacija delovanja

Na novi lokaciji v Mali Nedelji želijo uporabnikom z motnjo v telesnem in duševnem razvoju ponuditi dostopnejšo možnost vključevanja v program varstveno delovnega centra. Lokacija Mala Nedelja postaja njihova šesta lokacija delovanja (uspešno že delujejo v Mariboru, Dobrovcih, Ptuju, Ormožu in Dornavi). Zaposlitev in delo sta nujno potrebna za dobro počutje njihovih uporabnikov. Vključenim uporabnikom nudijo takšne oblike dela, ki jim omogočajo ohranjanje pridobljenih znanj ter razvoj novih sposobnosti ter da vidijo sebe kot enakovredne člane družbe. "Naši cilji in želje so usmerjeni predvsem k večanju zaposlitvenih sposobnosti uporabnikov, njihovemu dobremu počutju in zadovoljstvu na delovnem mestu in izboljšanju kakovosti življenja. Kontinuirano iščemo nove zaposlitvene možnosti. Uporabniki, ki se v okviru integrirane zaposlitve vključujejo v redna delovna okolja, pridobivajo nove delovne veščine, socialne izkušnje, povečujejo svojo samostojnost, osebno odgovornost in osebnostno rastejo.

Verjamemo, da bo nova delovna enota postala svetel zgled in prostor, kjer se bodo otroci in mladostniki s posebnimi potrebami in uporabniki varstveno delovnega centra počutili sprejete, razumljene in podprte na svoji poti do samostojnosti," še ob tem izpostavljajo.

ZUDV Dornava deluje že več kot 70 let

Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava (ZUDV Dornava) je socialnovarstveni zavod, v katerem si več kot 70 let prizadevajo za holistično obravnavo uporabnikov tako znotraj institucionalnega varstva kot z razvijanjem deinstitucionalizacije, ki podpira neodvisno življenje v skupnosti. Njihovo poslanstvo je zagotavljanje celovite podpore in razvoja za otroke, mladostnike in odrasle z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju in za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Delujejo več kot 70 let v Dornavi in na zunanjih lokacijah.

ZUDV Dornava ponuja različne programe in storitve, vključno z izobraževanjem, varstveno-delovnim centrom na več lokacijah, dnevnim centrom in življenjem v stanovanjskih skupinah/bivalnih enotah. Strokovna dejavnost je organizirana v petih organizacijskih enotah: (1) OE Zdravstveno varstvo, (2) OE Vzgoja in izobraževanje, (3) OE Varstveno delovni center, (4) OE Institucionalno varstvo odraslih in (5) OE Deinstitucionalizacija.

Zagotavljajo holistično, kakovostno, varno in individualizirano obravnavo uporabnikov glede na njihove potrebe. Storitve zavoda dnevno uporablja 465 uporabnikov, za katere skrbi skoraj enako število zaposlenih. Slogan zavoda se glasi Tu smo doma.



Več v Gospodarstvo