PGD Orehovci v sodelovanju s PGD Zbigovci pripravili gasilsko vajo

Gasilci so iz gorečega gospodarskega objekta rešili dve pogrešani osebi.

Prlekija-on.net, nedelja, 27. oktober 2024 ob 15:43
Gasilska vaja v Orehovcih

Gasilska vaja v Orehovcih

Na zadnjo nedeljo v oktobru v mesecu požarne varnosti je okrog 10.00 ure, še do sedaj neznanega vzroka izbruhnil požar na gospodarskem poslopju domačije Kurbus na Ptujski Cesti 1, občine Gornja Radgona. Požar, ki se je hitro širil sta opazila najprej lastnika, ki sta hotela požar pogasiti sama. A žal sta pri tem gašenju bila neuspešna in sta najverjetneje ob tem izgubila zavest. Obveščen je bil Regijski center za obveščanje ReCo v Murski Soboti, ki je aktiviral domače gasilsko društvo PGD Orehovci, sosednje gasilsko društvo PGD Zbigovci, ter NMP Gornja Radgona. Gasilci so ob prihodu pričeli z gašenjem objekta ter reševanju domnevno pogrešana lastnika v objektu. Intervencija, samo gašenje požara in reševanje je bilo uspešno, obe pogrešani osebi so našli v gospodarskem objektu, ter jih predali v oskrbo NMP Gornja Radgona. Pri tem je sodelovalo 23 gasilcev z dvema cisternama GVC-1,GVC-2,ter voziloma GVM-1,GVM.

Po takšnem scenariju se je odvijala letošnja skupna taktična gasilska vaja v oktobru mesecu požarne varnosti, katero so pripravili v PGD Orehovci s sodelovanjem s sosednjim gasilskim društvu PGD Zbigovci, s katerimi tudi sicer gojijo dobre prijateljske odnose na vseh področjih. Celotno vajo si je ogledal in strokovno ocenil poveljnik GZ Gornja Radgona Stanko Bratuša, ter predstavnik OGP Gornja Radgona Sandi Flaisinger.

V gasilskem društvu Orehovci, se v tem mesecu vrstijo tudi druge aktivnosti, v sklopu meseca požarne varnosti. V začetku mesec so tako sodelovali na občinski gasilski vaji, ki se je odvijala na lokaciji vojašnica v Gornji Radgoni. Na zadnjo soboto v oktobru pa je delegacija obiskala njihovo prijateljsko gasilsko društvo PGD Črneče občina Dravograd, s katerimi prijateljujejo in ohranjajo čvrste prijateljske vezi že skoraj dve desetletji . Ob tem obisku, so gasilci iz Črneč velikodušno odprli svoja garažna vrata v novem gasilskem domu , ter jim predstavili njihova gasilska vozila, tehniko, orodje in samo delovanje, ter financiranja društva za katerim stoji v veliki meri občina Dravograd. Seveda pa je ob tem pomembno zapisati, da Orehovski gasilci gojijo velike prijateljske vezi tudi s gasilci iz FF Grenzach-Wyhlena-Nemčija, s katerimi prijateljujejo že skoraj tri desetletja.

Društvo, katero je v letu 2022 slavilo svojih 140 let delovanja in sodi med najstarejša društva v občini Gornja Radgona, se ta čas neutrudno trudi pri zbiranju prostovoljnih finančnih nabirkah, na vseh področjih za nabavo novega prepotrebnega gasilskega vozila GVM-1, katerega blagoslov je planiran v letu 2025. Tako so te dni v ta namen, zbirali po njihovem požarnovarnostne rajonu od vrat do vrat, prostovoljna denarna sredstva, skozi celo leto pa je pri njihovem gasilskem domu v Orehovcih odprta deponija za zbiranje odpadnega železa. Izkupiček le tega pa bodo ciljno namenili za nabavo novega gasilskega vozila. Zato vrli gasilci iz Orehovcev vljudno naprošajo, kdo želi, lahko pripelje odpadno železo na njihovo deponijo.

Foto in tekst Marjan Slavič



Več v Kultura in izobraževanje