Na cezanjevski osnovni šoli slovenski kulturni praznik obeležili malo drugače

Izbirali naj deklamatorja

Karmen Rauter, sreda, 8. februar 2012 ob 12:001
Razglasitev

Razglasitev

A veste, čigavi so verzi »Od nekdaj lepé so Ljubljanke slovele« ali »O Vrba, srečna, draga vas domača« ali »Kaj pa je tebe treba biló, dete ljubó, dete lepó« …

Da, pravilno ste ugotovili. Zapisal jih je namreč naš največji slovenski pesnik France Prešeren, po katerem se med drugim imenuje tudi praznik, ki ga obeležujemo 8. februarja – Prešernov dan ali slovenski kulturni praznik.

In prav te verze ter mnoge druge je bilo te dneve slišati med učenci naše šole, ko so se z izjemno zagnanostjo pripravljali na izbor za NAJ DEKLAMATORJA. Le-ta je potekal najprej znotraj razredov in nato po triletjih pred komisijo, ki so jo sestavljale učiteljice Karmen Rauter, Nataša Pušenjak in Milena Novak ter predstavnik učencev Mario Kosmajer.

Na uradni razglasitvi rezultatov, ki je bila v torek, 7. 2. 2012, so zmagovalci Sara Šalamun, Sabina Kuster in Aljaž Stajnko  – prejemniki laskavega naziva NAJ DEKLAMATOR – izbrano Prešernovo pesem deklamirali pred učenci in zaposlenimi naše šole ter tako ponovno dokazali, da »cezanjevskim talentom« očitno ni videti konca. Vprašanje je le, ali se med njimi ne skriva tudi kakšen Prešeren novega časa.


Več v Kultura in izobraževanje