V Ljutomeru izvedli program preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu

Program je otrokom posredoval vse potrebno znanje o prometu, ki ga kot mladi udeleženci in bodoči kolesarji potrebujejo

Prlekija-on.net, petek, 16. november 2012 ob 10:241
Jumicar v Ljutomeru

Jumicar v Ljutomeru

V sredo, 14. novembra, je na igrišču Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, potekal izobraževalni program preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu - Jumicar.

Program otroke poučuje, kako se vesti v prometnem okolju, tako da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu.

Otroci 4. in 5. razredov so se tako lahko preizkušali v vožnji z mini avtomobilčki s pravimi bencinskimi motorji, ki vsebuje vse elemente pravega vozila, od varnostnega pasu, zavornega pedala in pedala za plin.

Do sedaj so otroci spoznavali cestno prometna pravila le kot pešci ali kolesarji. Tokrat so spoznali, kako jih na cesti vidi voznik, kako težko je vozilo pravočasno ustaviti, kako pomemben je varnostni pas, predvsem pa, da se voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno odzvati, če se otrok neprevidno in nepričakovano vključi v promet.

Program je otrokom posredoval vse potrebno znanje o prometu, ki ga kot mladi udeleženci in bodoči kolesarji potrebujejo. Obenem pa je bila to za otroke tudi posebna izkušnja - nimajo namreč vsak dan možnosti, da bi se z avtomobilčki na bencinski pogon vozili po cesti s pravimi križišči, prometnimi znaki in pravim semaforjem. Še pred praktičnim delom programa pa so na šoli imeli predavanje o osnovah cestno prometnih predpisov.

Pri izvedbi programa je pomagal tudi naš medij Prlekija-on.net, saj smo ga finančno podprli.



Več v Kultura in izobraževanje