Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu in OŠ Mala Nedelja

V vrtcu so zdravi domači hrani posvetili ves teden

Branko Košti, petek, 16. november 2012 ob 21:50
Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Mala Nedelja

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Mala Nedelja

Vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga je Vlada RS razglasila za vsak tretji petek v novembru, se že vsa leta pridružujejo tudi na OŠ in v vrtcu pri Mali Nedelji. Z namenom ozaveščanja otrok o uživanju lokalno pridelane hrane, ki je najbolj varna in zdrava, v projekt vsako leto vključujejo lokalne pridelovalce, sodelujejo pa tudi s Kmetijsko pospeševalno službo.

V vrtcu Mala Nedelja so temu projektu posvetili kar ves teden. Od 12. do 16. novembra so izvajali tematski sklop z naslovom "Domače je najboljše in najbolj zdravo". V okviru projekta so se zvrstile številne dejavnosti, katerih namen je bil približati otrokom zdravo domačo hrano in jih seznaniti s pomenom zdravega prehranjevanja.

V ponedeljek so se pogovarjali o zdravi domači prehrani in o tem, da je ta hrana najbolj varna in tudi najbolj okusna, ogledali so si še risanko o tej temi.

Torek so posvetili domačemu mleku in mlečnim izdelkom. V vrtec so povabili Anico Sodec, kmetico iz Bučkovec, ki je prinesla pokazat nekatere pripomočke, katere so pri molži uporabljali, ko so molzli še ročno. Otrokom je prikazala tudi posnetek z njihove kmetije, na katerem so si ogledali sodoben način molže in transport mleka po mlekovodih do bazena, kjer hranijo mleko do prihoda cisterne, ki odpelje mleko v mlekarno.

V sredo je vrtec obiskala zunanja sodelavka, članica Društva kmečkih žena Ljutomer - Razkrižje Frančiška Štagar, s katero so na stari, ročni način pridobivali maslo iz mleka s pomočjo "motijence". Za otroke, pa tudi vzgojiteljice, je bil prikaz zelo zanimiv, saj so pridobivanje masla na ta način videli prvič, vsi pa so si bili edini o odličnem okusu izdelka.

Četrtek je bil namenjen domačemu kruhu. Mama enega izmed otrok Mateja Žnidarič, je prikazala ves postopek peke domačega rženega kruha od priprave sestavin, mešenja, vzhajanja do peke.

Petek so v šoli in vrtcu pričeli z zdravim domačim zajtrkom. Učenci šole so se ob sedmi uri zbrali v jedilnici, kjer jih je pričakal zajtrk, kakršnega večina ni vajena: mleko s kmetije Jožeta in Anice Sodec, kruh iz domače pekarne Hojsovih, med čebelarjev Milana Cvetka in Brede Žunič, maslo, katerega so v sredo pripravili v vrtcu in domača jabolka Trstenjakovih iz Stročje vasi. Pri zajtrku se jim je pridružil pospeševalec Kmetijske pospeševalne službe Alojz Štuhec.

Otroci vrtca so zajtrkovali nekaj pozneje. Za njih je bil ta zajtrk še bolj poseben, saj je vseboval maslo, kruh in suho sadje, torej sestavine, pri izdelavi katerih so med tednom sodelovali, tudi oni pa so pili mleko s kmetije Sodec in se sladkali z medom čebelarjev Cvetko in Žunič. Po obilnem zajtrku jih je obiskal čebelar Milan Cvetko, s katerim so se pogovarjali o čebelah in čebelarjenju.


Več v Najmlajši

Utrinki otroških prigod s festivala RePannonia

Na festivalu RePannonia ustvarjali tudi otroci

ponedeljek, 8. julij 2024 ob 18:10
Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31