Iz PU Maribor podali poročilo o mariborskih protestih

Novinarska konferenca, kjer so predstavili delo policije med protesti v Mariboru

Prlekija-on.net, torek, 4. december 2012 ob 15:241
Danijel Lorbek

Danijel Lorbek

V torek, 4. decembra, so na PU Maribor pripravili novinarsko konferenco, kjer je direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek predstavil delo policije pri zaščiti ljudi, premoženja in pravnega reda med protesti v Mariboru.

3. 12. 2012, okoli 16.20 se je na Trgu svobode v Mariboru pričel neorganiziran protestni shod. Shoda se je udeležilo okoli 8000 ljudi. Že pred samim shodom so policisti v bližini kraja shoda našli skrite palice, granitne kocke in steklenice.

V Mariboru pridržanih 120 ljudi
3. mariborska vstaja na ulice zvabila okoli 10.000 protestnikov

Okoli 17.30 se je del množice premaknil skozi Trg Generala Maistra proti stavbi Mestne občine Maribor. Protestniki so v križišču Razlagove ulice in Ulice Heroja Staneta zažgali balo sena. Posamezni protestniki so v stavbo, nato pa tudi v policiste pričeli metati bakle, pirotehnične izdelke, granitne kocke, kamenje, palice in druge predmete. Nekaj bakel je skozi razbita okna priletelo v stavbo. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev. Ker kršitelji niso upoštevali zakonitega ukaza in so nadaljevali s hujšo in množično kršitvijo javnega reda, so policisti razpustili shod. Kršitelji ukaza o razpustu shoda niso upoštevali in so nadaljevali z napadi, zato so policisti uporabili prisilna sredstva – fizično silo (odrivanje) in palico, v nadaljevanju pa večkrat tudi plinska sredstva. Kršitelji so se premaknili proti centru mesta, kjer so nadaljevali s kršitvami, zlasti z metanjem granitnih kock in kamenja v policiste. Več skupin je z kršitvami in napadom na policiste nadaljevalo na Glavnem trgu in okoliških ulicah, zato so policisti za vzpostavitev javnega reda ponovno uporabili prisilna sredstva.

Policisti so ob 22.45 vzpostavili javni red v mestu. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo in sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje so pridržali 38 oseb, med njimi dva gojenca vzgojno varstvenega zavoda, ki sta bila na begu. Zaradi zbiranja obvestil je v pridržanju ostalo 28 oseb. Ker javnega reda ni bilo moč drugače vzpostaviti, pa so zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru oz. Zakona o javnih zbiranjih pridržali 81 oseb in jim izdali plačilne naloge. Skupaj so tako prijeli in pridržali 119 oseb.

Med varovanjem javne prireditve je 25 policistov utrpelo lahke telesne poškodbe, predvsem zaradi obmetavanja z granitnimi kockami, pirotehničnimi izdelki in steklenicami. Vsi so bili odpuščeni v domačo nego. Po podatkih policije je bil hudo telesno poškodovan en občan, trinajst pa lahko.

Poškodovanih je bilo šest službenih vozil policije. Večja premoženjska škoda je nastala na stavbi Mestne občine Maribor. V času gibanja po mestu so protestniki poškodovali več stavb, avtobusno postajo, napravi za merjenje hitrosti, parkomat, več zabojnikov za smeti, več izložbenih stekel in osebni avtomobil.


Več v Črna kronika

Motorist je padel, foto: PGD Ljutomer

Motorist se je pri padcu huje poškodoval

ponedeljek, 15. julij 2024 ob 07:44
Prometna nesreča

Motorist padel in se poškodoval

nedelja, 14. julij 2024 ob 22:34