Dvorec v Dornavi še kar sameva

Dvorec je v lasti ministrstva za kulturo, po analizi fasade pa naj bi, če bodo zagotovljena finančna sredstva, začeli obnovo dvorca

Prlekija-on.net, četrtek, 17. januar 2013 ob 17:45
Dvorec Dornava

Dvorec Dornava

Baročni dvorec v Dornavi, ki velja za eno najpomembnejših posvetnih stavb poznega baroka pri nas, je prazen od leta 2002. Dvorec je v lasti ministrstva za kulturo, po analizi fasade pa naj bi, če bodo zagotovljena finančna sredstva, začeli obnovo dvorca.

Notranjost razpada, dvorec je že nekaj časa nujno potreben temeljite obnove, zob časa ter vojne so na dvorcu pustile vidne posledice, je za RTV SLO pojasnil Franc Zagoršak iz odbora za obnovo dvorca.

Dvorec so zaradi slabega stanja pred desetimi leti tudi izpraznili. Nazadnje se je v njem nahajal Zavod Marjana Borštnarja za vzgojo otrok z motnjami v duševnem razvoju. Dvorec od takrat sameva, obnovljena pa je bila le streha.

Pod plastmi ometa se nahajajo freske
Zagoršak še je dejal, da so bile dokončane tudi analize notranjosti, ki so pokazale, da je bilo ponekod na stenah več kot deset plasti različnih barv in ometov, pod njimi pa se nahajajo freske, za katere bo stroka ocenila, če se bodo obnavljale.

Obnova dvorca bo zagotovo dolga in finančno zahtevna, odgovorni pa računajo na pomoč iz evropskih sredstev. Upanje prebivalcem Dornave daje primer dvorca Schloss Hof pri Dunaju, ki so ga obnovili v vsega dveh letih, s tem da je bil po besedah direktorja dunajskega dvorca, njihov v bistveno slabšem stanju.

Po obnovi v dvorcu stroka predvideva izgradnjo multikulturnega centra, ki naj bi gostil številne kulturne prireditve, omogočal pa naj bi tudi bivanje.


Več v Gospodarstvo