Razstava trojčka v Mariboru

Slikarstvo Slavice Biderman, Branka Počkarja in Rajka Ferka

Filip Matko, sobota, 16. februar 2013 ob 17:16
Voditelj Andrej Okreša z ustvarjalci

Voditelj Andrej Okreša z ustvarjalci

V razstaviščni avli hotela Betnava v Mariboru so v petek, 15. februarja, odprli razstavo slik trojčka: Slavice Biderman iz Celja, Rajka Ferka iz Zgornjega Dupleka pri Mariboru in Branka Počkarja iz Selnice ob Dravi, ki pa je sicer aktiven član Likovnega društva Gornja Radgona.

V stilu naslova razstave (Slike s poezijo) je oblikovalka in slikarka Slavica Biderman iz Celja ob tej priložnosti predstavila svojo knjigo »Soški kamen«, ki je izšla letos januarja. Se pa z likovnim ustvarjanjem ukvarja že od otroštva. Najboljše se izraža v portretih, v stilu realizma do abstrakcije. Ves čas pridobiva nova znanja s področja slikarstva in ikonopisja. Preizkuša vedno nove pristope in tehnike. V svoja novejša dela vnaša jasno sporočilnost, povezano s pozitivnimi energijami feng-shuija. Ozavešča in opozarja na pomembne vrednote medsebojnih odnosov in minljivosti življenja.

Aktivni član Likovnega društva Gornja Radgona, Branko Počkar iz Selnice ob Dravi, je začel pravo slikarsko pot leta 2000, ko je hčerki, na njeno prošnjo, narisal sliko z ogljem. Kmalu za tem si je nabavil akrilne barve in ostali slikarski material ter pričel... Njegova priljubljena slikarska tema so mestne vedute, posebej z mediteranskim pridihom. Nagiba se k realističnemu in impresionističnemu slikarstvu, po spominu ali na pamet slika le polabstrakcije in abstrakcije, ki so pri njem bolj redke. Kot sam pravi, so mu tipične lastnosti oljnih barv pisane na kožo.

Obema se s svojimi deli pridružuje še skrbnik razstavišča v hotelu Betnava, Rajko Ferk iz Zgornjega Dupleka pri Mariboru. Leta 2003 se je zaradi zdravstvenih težav odpovedal kajenju, za prihranjeni denar pa si je nakupil slikarske potrebščine. Pričel je izdelovati risbe z rotringom (vedute slovenskih krajev), pozneje pa se je lotil nanašanja akrilnih barv in silikonskih kitov s slikarsko lopatico na debelejši papir, na platno - in igra barv ga je zastrupila. Sedaj ima za seboj že preko 80 razstav, je pa poleg slikanja tudi organizator razstav, likovnih kolonij in drugih srečevanj ljubiteljev likovnega ustvarjanja.

Njihova dela, pod skupnim naslovom razstave »Slike s poezijo«, je na otvoritvi predstavil Andrej Okreša z mariborskega Radia City in napovedal, da bodo na ogled do 16. marca.


Več v Kultura in izobraževanje