Mladi oder Prlekije 2013 v Ljutomeru

Prvi dan Območnega gledališkega festivala Mladi oder Prlekije 2013

Nuša Novak, sobota, 16. marec 2013 ob 10:351
Mladi oder Prlekije 2013 - Ljutomer

Mladi oder Prlekije 2013 - Ljutomer

V ponedeljek, 11. marca, je v Domu kulture v Ljutomeru, potekal prvi dan Območnega gledališkega festivala "Mladi oder Prlekije 2013", ki ga organizira JSKD Ljutomer, pod vodstvom Mire Rebernik Žižek. Dva dni v Prlekiji (11. in 12. marca), namreč obeležujemo kot naš gledališki praznik.

Mladi oder Prlekije 2013 na Razkrižju
Mladi oder Prlekije 2013 na Razkrižju

V teh dveh dneh so se tudi letos zvrstile številne gledališke predstave naših mladih Prlekov. Prvi dan se je nastop gledaliških skupin pričel ob 8.30 uri.

Najprej so se nam predstavili Mlodi Prleki KMD Krištanci-Šalinci-Grlava, s predstavo ČARNA PLANINA, avtorice Valerije Škrinjar, pod vodstvom mentorice Nine Sunčič. Predstava je bila zelo zanimiva, predvsem pa zelo poučna, saj smo iz nje lahko izluščili marsikaj pomembnega za življenje. Prijateljstvo je namreč ena izmed najpomembnejših vrednot v življenju.

Ob 9.25 uri, so prišle na oder dijakinje predšolske vzgoje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (Karolina Erjavec, Svetlana Krstić, Katja Peršak in Barbara Špilak), s predstavo LONČEK KUHAJ, avtorja Primoža Suhodolčana, v njihovi lastni režiji. S svojo energičnostjo, veliko domišljije in odrskim znanjem, so nam zgodbico Lonček kuhaj, predstavile nekoliko v drugačni verziji z glasbenimi utrinki.

Ob 10. uri pa so nastopili Dramska skupina OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici z otroki Vrtca, in se tako predstavili z imenitno gledališko predstavo z naslovom KJE SI, URŠIKA ZALA, avtorice Vike Šuštar. Njihovi mentorici pa sta Lidija Jarc in Sonja Karlo. Omenjena predstava je nekoliko drugačna kakor ostale, saj v njej nastopajo otroci stari 5 let v družbi 12-14 let starih mladostnikov. S skupnimi močmi so ustvarili zanimiv konec Prešernovega Povodnega moža. Bistvo predstave pa je predvsem pokazati mladim, da zunanja lepota ne pomeni nič, če nisi lep tudi od znotraj.

Kot zadnji, v tem prvem dnevu "Mladega odra Prlekije 2013", so se nam predstavili še Skupina Pridi in poglej OŠ Križevci, avtorice in mentorice Katje Koroša, po motivih Muce Copatarice, z naslovom POTEPANJE. Ta gledališka predstava je nekoliko bolj sodobno usmerjena, saj se z igro v veliki večini prepletata tudi petje in ples. Nauk te zgodbe je zelo podoben kakor v klasični pravljici Ele Peroci.

Po zadnji predstavi, so bili vsi nastopajoči povabljeni na malico v avlo Doma kulture. Mentorji gledaliških skupin pa so se posvetovali z vodjo izpostave JSKD Ljutomer, Miro Rebernik Žižek, ter spregovorili nekaj besed o vzpodbujanju domišljijskega sveta, odpravljanju treme, jasnem izražanju svojih misli, vokalni tehniki, odrskem gibu in dramaturgiji.

Celoten potek festivala "Mladi oder Prlekije 2013", je nadebudno spremljal strokovni sodelavec Gregor Geč.
Vse naštete predstave so si z zanimanjem ogledali po urniku, otroci Vrtca in OŠ Ivana Cankarja Ljutomer.

Iskrene čestitke vsem nastopajočim mladim amaterskim igralcem ter njihovim mentorjem, ki so na ta način hoteli pokazati svoj talent in s tem spodbudili razvoj gledališke kulture. Kajti igra je kakor naše življenje, le vživeti se moramo vanjo.

Naslednji dan je Mladi oder potekal na Razkrižju.


Več v Kultura in izobraževanje