»Babica podaj mi roko...«

V Ljutomeru je potekal Dan za spremembe

Nuša Novak, sobota, 6. april 2013 ob 16:05
Babica podaj mi roko

Babica podaj mi roko

V petek 5. aprila in v soboto 6. aprila, je tudi v Ljutomeru potekal Dan za spremembe, ki ga Slovenska filantropija v letu 2013 organizira že četrtič.

Sodelujte tudi vi pri izmenjavi predmetov, ki jih nujno potrebujemo za kvalitetno življenje. Pridružite se vseslovenski prostovoljski akciji in pokažite, da imamo moč – tudi s prostovoljstvom – spreminjati stvari na bolje.

Tema četrtega Dneva za spremembe je izmenjava predmetov, ki jih nujno potrebujemo za kvalitetno življenje: kuhinjski pripomočki, gospodinjski aparati, pripomočki za prostočasne aktivnosti (kolo, rolerji, lopar za tenis … ) in drugi uporabni predmeti (oprema za otroke, mobitel …). Prav tako pozivamo k izmenjavi večjih kosov oblačil, ki bi jih tudi sami še nosili (bunda, plašč, torbica …). Prav vsak med nami lahko pobrska po svojem domu in zagotovo se bo našlo nekaj takega, kar sami ne potrebujemo več, nekomu drugemu pa bi koristilo.

Če ste član društva, zavoda ali aktiven prostovoljec, vas pozivamo, da organizirate aktivnost, povabite sokrajane in druga društva oziroma podobne organizacije, kajti čisto vsak lahko sodeluje na Dnevu za spremembe.

Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI.

Akcije so bile načrtovane v naslednjih krajih:
Ajdovščina, Bakovci, Cerklje ob Krki, Cirkovce, Dobje pri Planini, Fram, Grad, Idrija, Izola, Ivančna Gorica, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Kranj, Krško, Lenart, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Maribor, Mežica, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Odranci, Pesnica pri Mariboru, Piran, Pivka, Postojna, Ptuj, Radovljica, Razkrižje, Renče, Ruše, Strunjan, Šempeter pri Novi Gorici, Šentjur, Šmartno pri Litiji, Tolmin, Trbovlje, Tržišče, Turnišče, Velenje, Vipava, Vrhnika, Zreče, Žalec, Žužemberk.

Tudi pri nas v Ljutomeru, so se organizatorji povezali na lokalni ravni in pričeli z načrtovanjem različnih aktivnosti. Zabavno, enostavno in nagrajujoče je biti del prostovoljske akcije. Prostovoljci v našem kraju so se pridružili mnogim po Sloveniji, ki so namenili del svojega časa za pomoč drugim v svojem okolju.
Prostovoljci v našem okraju, pod vodstvom pobudnice medgeneracijskega srečanja, Slavice Sunčič, predsednice DU Ljutomer, so v Kulturnem domu Ljutomer, organizirali medgeneracijski kulturni program, z naslovnim sporočilom "Babica podaj mi roko...".

Nekaj uvodnih besed je na tej prav posebni prireditvi spregovoril prostovoljec Sašo Sunko, povezovalec celotnega kulturnega programa. Svoje uvodne misli je namenil predvsem razmišljanju o širjenju občinske solidarnosti oziroma dobrodelnosti ter sodelovanju različnih generacij. Nato je v vlogi babice nastopila Mira Azzeh, prav tako aktivna prostovoljka DU Ljutomer. Iz svojih lastnih izkušenj nam je pripovedovala, kako je vsako življenjsko obdobje lahko lepo, če smo le zadovoljni z drobnimi stvarmi, ki nam jih ponuja vsakdanje življenje. Res pa je tudi, da je starost lahko zelo lepa, še posebej takrat, ko ti prosti čas krajšajo preživete urice z vnuki in otroci. Zato le imejte radi svoje babice in dedke, saj vam lahko posredujejo številne koristne informacije, ki vam bodo pomagale v današnjem življenju. Včasih je treba malce pozabiti na moderne elektronske medije in se posvetiti medsebojnim odnosom, katere lahko olepšamo s stiskom roke, lepo besedo in drobnim poljubom.

Gospe Miri, ki se je predstavila v vlogi babice, so se nato na odru še pridružili otroci vrtčevske folklorne skupine Vrtca Stročja vas, pod vodstvom Matejke Robinščak in Neve Karba. Predstavili so se s folklornima plesoma špicpolko in rašpljo, katera smo lahko videli že na Srečanju vrtčevskih folklornih skupin v Stročji vasi.
Za njimi so nastopili otroci Vrtca Ljutomer, z glasbeno - plesno dramatizacijo z naslovom Palček Pohajalček, katero smo prav tako lahko videli že 13. februarja, na zaključni prireditvi Bralnega Ostržka. Na odru so se nam pridružili tudi člani Varstveno delovnega centra Ljutomer, ki so se predstavili obiskovalcem z dvema prekrasnima pesmima, s spremljavo Matjaža Zanjkoviča na kitaro.

Da je slovenska prostovoljna akcija potekala čim bolj sproščeno, so poskrbeli številni nastopajoči različnih generacij. Nekaj besed o akciji je spregovorila tudi predsednica DU Ljutomer, Slavica Sunčič. Izpostavila je predvsem moralno podporo vseh vključenih prostovoljcev vseslovenske akcije, njihovo vdanost in odgovornost. Kako lepo bi bilo, če bi na svetu vladalo razumevanje, ljubezen in sočutje do bližnjega. Povzela je tudi besede misijonarja Pedra Opeke:
"Če delaš dobro, si srečen. In če si srečen, veš da si na dobri poti."

Na oder je povabila tudi častnega gosta in občana Občine Ljutomer, Mira Steržaja. Vsem prisotnim v dvorani je na kratko predstavil tudi svoje stališče o medgeneracijskem povezovanju, z gospodarskega, političnega, kulturnega in športnega vidika. Vsi vemo, da je Miro Steržaj veliko prispeval k dobrobiti v naši občini.

Za popestritev kulturnega programa je poskrbel tudi mešani pevski zbor "Mavrica", katerega sestavljajo stanovalci Doma starejših občanov Ljutomer, pod vodstvom Marjana Jelena. Na odru so se jim pridružili tudi zaposleni Doma starejših občanov Ljutomer in skupaj so zapeli pesem "Pridi dala ti bom cvet", s spremljavo na električni kitari in klaviaturah.

Nastopili so tudi člani DU Ljutomer in sicer tamburaška skupina "Bisernica", pod vodstvom Marjana Črešovnjaka.

Kot zadnja točka so se predstavili ljudski pevci DU Ljutomer, pod vodstvom Stanka Vreča in s spremljavo Marjana Jelena na harmoniko.

Ob koncu prireditve pa smo vsi obiskovalci v dvorani skupaj z nastopajočimi, zapeli našo prleško pesem "Mi se mamo radi", s katero smo dokazali, da je ljubezen do sočloveka najmočnejše čustvo, ki ga človek premore.
Organizatorji Dneva za spremembe so povabili tudi našo županjo mag. Olgo Karba, vendar se zaradi drugih obveznosti, prireditve ni mogla udeležiti.

Iskrena hvala vsem nastopajočim, njihovim mentorjem, še posebej gre zahvala ravnateljici Vrtca Ljutomer, Mariji Pušenjak, ravnateljici Vrtca Stročja vas, Mateji Leskovar, ravnateljici VDC Ljutomer, Metki Šmelc ter Borisu Sunku iz Doma starejših občanov, pobudnici te akcije Slavici Sunčič ter vsem prostovoljcem, ki so kakorkoli prispevali k ohranitvi in uspešnem delovanju Dneva za spremembe. Kajti ta dan je namenjen zato, da povezujemo otroštvo, drugačno mladost in starost.

V soboto, 6. aprila, pa bo dan za spremembe namenjen aktivnemu sodelovanju na terenu. Prostovoljci, aktivni člani, otroci in novinar Bojan Rajk, bodo poskrbeli zato, da bodo obiskali starejše občane v Ljutomeru in okolici. Letos se bodo osredotočili v glavnem na območje Razkrižja, kjer bodo bolnim in ostarelim s pesmijo, deklamacijo, plesom, prijazno besedo, toplim stiskom roke in drobnim darilcem, polepšali dan.


Več v Kultura in izobraževanje