Na pohodu spoznavali znamenitosti in kulinarično ponudbo Prlekije

Turistično društvo Cven je pripravilo tretji pohod po Prlekiji

Srečko Lukovnjak Kramberger, nedelja, 12. maj 2013 ob 12:401
Tretji pohod po Prlekiji

Tretji pohod po Prlekiji

V deževnem jutru smo se ljubitelji pohodništva in narave zbrali na grüntu Turističnega društva Cven, da se udeležimo tretjega pohoda po Prlekiji. Predsednik društva Janko Horvat nam je v uvodnih besedah predstavil namen 15-kilometrskega pohoda, opisal potek trase, škoda pa, da sovpada datum prireditve tudi z dnevom gibanja in druženja vseh generacij, ki se istočasno odvija v Ljutomeru.

Tudi na Cvenu so se zbrale različne generacije pohodnikov. Približno dvajset pohodnikov smo na grüntu najprej poskusili meso iz tünke, pravo domačo slivovko ter rdečo z brajd. Na pot smo se odpravili do Pristave, kjer smo bili gostje pri gospodu Srečku Pavličiču in si ogledali njihov kmečki muzej. V tej skrbno urejeni etnološki zbirki smo si ogledali in bili seznanjeni s 600-letno vaško zgodovino, ogledali smo si kmečko sobo, kuhinjo in različno kmečko orodje. Gospodar Srečko je s svojo ženo predstavil zgodovino in razvoj kraja Pristava do današnjih dni. Kljub temu, da nas je bilo veliko okoliških domačinov smo bili s takšno zbirko prvič seznanjeni. Večino zbranih eksponatov je družinskih. Po ogledu smo bili deležni žlahtne prleške kapljice ob domačem kruhu z zaseko. Zaplesali smo ob zvokih mladih tamburašev.

Pot nas je vodila čez murska polja in ob mrtvicah reke Mure smo se seznanili z raznovrstno floro in favno. Ker je prejšnji dan še Mura poplavljala smo bili deležni predvsem komarjev. Pot smo nadaljevali s prečkanjem reke Mure z brodom na prekmursko stran, (Gornja Bistrica) kjer smo bili deležni okusno pripravljenih rib skrbnika broda. Zagotovo bi ostali še kakšno uro ali dve, a kaj ko je reka naraščala in se potem ne bi mogli vrniti po isti poti. Po stranskih poteh smo se v poznih popoldanskih urah vrnili na Cven v prostore TD, kjer smo imeli zaključek.

Po poteh skozi vasi in zaselke ob pohodu, ki je združeval vse generacije smo ponovno spoznali naravne in turistične znamenitosti ter pokušali kulinarično ponudbo Prlekije.


Več v Šport

Kasaške dirke v Križevcih, foto: Občina Križevci

Kasaške dirke privabile številne obiskovalce

ponedeljek, 15. julij 2024 ob 11:40
RK Jeruzalem Ormož, foto: Božo Grabovac

Prleški rokometaši znova v Evropi

nedelja, 14. julij 2024 ob 18:13