Znani so dobitniki regijskih pohval in priznanj na gledališkem področju

V Ljutomeru in Veržeju je potekalo regijsko Linhartovo srečanje odraslih gledaliških skupin

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. maj 2013 ob 17:29
Regijski Linhartov festival pomurskih gledaliških skupin

Regijski Linhartov festival pomurskih gledaliških skupin

V Ljutomeru in Veržeju je potekalo regijsko Linhartovo srečanje odraslih gledaliških skupin. Izmed 8 prijavljenih skupin iz celega Pomurja, je selektorica, Mirjana Šajinovič izbrala 2 predstavi.

V petek smo gledali izbrano predstavo na besedilo Ferija Lainška Nedotakljivi, v izvedbi gledališke skupine KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote (režija Alojz Domnik).
V soboto so se v Veržeju predstavili gledališčniki iz KTD Črenšovci, ki so zaigrali komedijo Andreje Sever Jenamena štenkarije, jenamena špileraj (režija Andreja Sever). Po sobotni predstavi je bila tudi svečana podelitev pohval in priznanj regijske selektorice.

Pohvale so dobili: Matej Kolmanko in Branko Novak (za luč v predstavi Nedotakljivi), Alojz Domnik (za režijo predstave Nedotakljivi), Andreja Sever (za režijo predstave Jenamena štenkarije, jenamena špileraj), Izidor Zadravec (za scenografijo v Nedotakljivih), Simona Cizar (za kostumografijo v Nedotakljivih), Štefan Flisar (za vlogo Ata v predstavi Zapuščina, gledališka skupina Kroške tikvi) in Miha Halas (za vlogo Tinča v Jenamena štenkarije, jenamena špileraj).

Dobitniki najvišjih priznanj pa so:
  • za glavno žensko vlogo - Marjana Gjegjek, za vlogo "Mina, Markova žena" v predstavi Veriga (gledališka skupina KD P. Šandor Dobrovnik)
  • za glavno moško vlogo - Boštjan Sinic za vlogi "ded Jorga" in "Sviligoj" v predstavi Nedotakljivi (gledališka skupina KUD Š. KOvač Murska Sobota)
  • za glavno moško vlogo - Samo Tuš - Korl za vlogo "prijatelj Zvone" v predstavi Iščem moža (gledališka skupina KUD Križevci)
  • za stransko moško vlogo - Matej Mertük za vlogo "sin Dono" v predstavi Nedotakljivi (gledališka skupina KUD Š. KOvač Murska Sobota)
  • posebno priznanje - Edvard Jakšič za scenarija Zapuščin in Ambulanta na kubik.
Regijski Linhartov festival je Območna izpostava JSKD Ljutomer posvetila 110-letnici povezane gledališke dejavnosti v Ljutomeru. Vodja izpostave Mira Rebernik Žižek je v zaključnem nagovoru izpostavila: "Regijska selektorica je pohvalila prav vse sodelujoče gledališke predstave in vsem veljajo iskrene čestitke. Žal pa se lahko na regijski nivo uvrstita le dve predstavi in podeli se lahko le določeno število priznanj. Lepo je, če si med dobitniki - ni pa najpomembnejše. Veliko pomembnejše je iskreno prijateljstvo v skupini, medsebojno zaupanje, neizmerna ljubezen do te čudovite umetnosti. Naj bodo Linhartova in mnoga druga srečanja odraslih gledaliških skupin vzpodbuda za nadaljnje gledališko raziskovanje in prijateljsko druženje na vajah in gostovanjih. Eden drugemu ognja dajmo, kakor je dejal A. T. Linhart."


Več v Kultura in izobraževanje